No longer empty: un conac abandonat transformat artistic

Andrew Freedman Home a fost înainte de toate un conac în Bronx. Apoi, de prin anii 1920 a devenit un fel de hotel pentru pensionarii înstăriţi care se puteau retrage aici. Mai aproape de timpurile noastre (anii ’70-’80) a rămas abandonat, pentru ca anul acesta porţile să-i fie redeschise pentru publicul larg. Motivul? O intervenţie artistică a celor mai cunoscuţi street artişti (unii chiar din Bronx) i-au transformat zidurile decrepite într-o instalaţie domestic artistică. Proiectul este semnat de organizaţia No longer empty, iar noi am aflat de el prin prietenii de la Experimentalist.ro.

Expoziţia care a luat în stăpânire conacul abandonat poartă numele This Side of Paradise şi va rămâne deschisă până pe 5 iunie (în caz că drumurile vă poartă prin Bronx, USA). Ironia subtilă a numelui e dublată de modul în care a fost reconstruit acest “paradis”: prin intervenţia spray-urilor colorate, graffiti, instalaţii semnate de street artişti, efecte vizuale neconvenţionale, de impact.

Ne-a plăcut mult abordarea organizaţiei No longer empty şi ne-a făcut să ne amintim că e nevoie de un astfel de grup de artişti şi la noi. Singurul loc în care am văzut ceva asemănător a fost în halele fostei tipografii Universul: un spaţiu mare, la subsol, parcă rupt din decorul hipnotic al unei posibile reecranizări a Portocalei mecanice în variantă graffiti. Însă nu vorbim de un spaţiu deschis publicului larg, ci accesibil doar cu ocazia unor petreceri, evenimente urbane.

Altfel, dintr-o suflare am putea enumera câteva case, conace sau fabrici părăsite, ale căror (aproape) ruine doar o astfel de intervenţie mai aşteaptă (până la cea a buldozerului, din păcate, în cele mai multe cazuri). Am începe cu Moara lui Assan, care se prăbuşeşte încet, dar sigur sub ochii noştri şi am continua cu lista Exploratorului urban (ghidul nostru în multe explorări urbane din Bucureşti şi dimprejur) şi cea de pe moNUmenteUITATE. Ar mai rămâne cooperarea autorităţilor în proiect.

Şi totuşi lucruri asemănătoare se întâmplă şi la noi în cadrul Bienalei Internaţionale de Artă Contemporană Bucureşti (Bucharest Biennale). Anul acesta va avea loc între 25 mai-22 iulie, iar unul dintre spaţiile care va primi intervenţii artistice este chiar Casa Presei. Ppentru noi sună deja foarte interesant, numai la gândul culoarelor infinite, de Bleak House, acum integrate unor posibile instalaţii, nu o vom rata.

Sursa: Experimentalist.ro

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed