Noaptea Caselor – uși deschise pentru idei noi

Multe clădiri din București sunt încărcate de povești despre o altă lume. O lume pe care noi doar ne-o imaginăm atunci când facem primii pași în astfel de locuri. Aceste imobile dau un altfel de parfum capitalei.

Mai multe asociații și tineri ce doresc sa rescrie povestea acestor imobile din București au reușit să redesechidă ușile frumos detaliate, să dea la o parte praful prin care timpul și-a pus amprenta și să creeze spații culturale, unde ești primit ca acasă. Spații unde creativitatea și ambiția sunt gazdele, asftel creându-se un nou curent cultural.

Așa că, într-o sâmbătă seară, la Noaptea Caselor, s-a stabilit o legatură între aceste spații, iar noi aveam să descoperim idei îndrăznețe, după ziduri uneori abandonate și în cee ai multe cazuri copleșite de istorie. Aveam și o hartă, pentru ca traseul să fie unul mai coerent.

Prima oprire a fost la Elisabeta, un apartament abandonat, dar revitalizat de artiști, de pe Bulevardul Regina Elisabeta, unde de la geam ți se așterna în fața ochilor eleganța Hotelului Cișmigiu. 

1

Aici am găsit pereți plini de desene, fotografii ce spuneau povestea unui colectiv, instalații de care s-au ocupat Magu, Pavel și Julay. 

2 3 4

Colecția de sticle amintea de copilărie, stârnindu-ți un zâmbet nostalgic.

5

De pe mica si eleganta terasă, vedeam lumini colorate de la fiecare geam al aprtamentului.

6 7

Următoarea oprire a fost la Carol 53, unde probabil cu toții avem povești amuzante de spus. Aici am găsit un mediu primitor, unde underground-ul urban era încurajat.

La intrarea în casă ne aștepta o instalație haioasă a celor de la Bița Color.

8

8.1Expoziția BITUM se afla la parterul casei și te conducea prin peisajele zilnice ale Bucureștiului.

9 10 11

12Apoi ne-am îndreptat încet spre Casa Lupu, atmosfera promisă o puteai simți încă de la intrarea pe strada Dionisie Lupu. Blocul interbelic cucerit de oameni plini de inițiativă și energie ne-a lăsat plăcut impresionați, căci fiecare etaj avea trei povești diferite de spus. 

13 14 15

Nici Casa Jurnalistului nu s-a lăsat mai prejos, așa ca reporterii tineri și independenți ne-au așteptat cu proiecții, expoziție foto și o petrecere antropologico-fantastică de zile mari.

16

Desigur că traseul nu se termina aici, în programul de sâmbată mai fiind și Aviatorilor IX, Artskul, The CAN, Artidava, Scrie despre tine, Grădina Viitorului, Casa de pe Chei, Home Mătăsari, Colivia, Anthropo Art House, Interfon 77. Toate acestea au reușit să formeze o familie ce dorește să construiască o altfel de poveste urbană, plină de tineri cu perspective diferite, ce doresc să rupă granițe și să șlefuiască atent idei ce se lovesc de obișnuitul nu se poate.

Fotografii: Andra Raicu

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed