Noua colecție de covoare Dare to Rug este inspirată de cultura neolitică Cucuteni

Dare to Rug a lansat cea de-a doua colecție de covoare hand-tufted cu modele unice, inspirate de artefactele erei Neolitice. Numele celei de-a doua colecții Dare to Rug, “Collection II”, anunță nu doar succesiunea cronologică, ci mai ales ce simbolizează modelele realizate: comunitate și dualitate. Colection II reunește simboluri ancestrale într-o simbioză de forme și culori inspirate de cultura neolitică Cucuteni, care a existat pe spațiul românesc în trecut.

Two (II) trimite la comunitate – nucleul acestei culturi – și la conceptele duale: feminin & masculin, pozitiv & negativ, unul & noi. Colecția a plecat de la ideea de familie și de apropiere și transformă covorul în elementul central al casei – spațiul sacru unde se creează conexiuni și unde se reunește familia pentru a sărbători viața.

COMMUNE – Este cercul în care toți cei prezenți sunt protejați în mod egal, iar ciclul vieții devine complet. Covorul devine elementul central în decorarea unei camere unde se adună prietenii sau familia pentru a schimba povești la finalul zilei.

Colecția cuprinde patru modele ce redau forme organice precum corpul feminin, cercul unei roți ori al unei hore românești, sau forma clasică, rectangulară a unui covor. Pattern-urile sunt sublinitate prin tăieturi diferite ale firului ce oferă textură, dar și prin tehnici diferite de realizare a covorului: hand-tufted cu fir drept și fir întors. Cele patru covoare sunt colorate în tonuri de ocru, gri, albastru sau teracotă, inspirate de elementele naturale (lut, metal, apă și foc) folosite în crearea artefactelor culturii Cucuteni și sunt realizate în totalitate din lână provenită de la oi din Noua Zeelandă.

DYAD – O echipă sau o pereche; elementele duale vor fi întotdeauna complementare și mai puternice când sunt împreună. “Dyad” este un model puternic, care elimină nevoia de a încărca o cameră cu elemente care nu sunt esențiale în schema unui interior.

HER – Zeiță și protectoare, “Her” își împrumută forma organică unui obiect mult dorit. Nuanțele naturale fac acest covor subtil ca aspect, dar puternic în semnificație.

MEANDER – Pattern-ul și textura acestui covor creează senzația de mișcare, pentru a trimite la drumul unui curs de apă, la cursul vieții înseși sau la fecunditatea simbolului șarpe. “Meander” este elementul de legătură în designul unui interior sofisticat.

Fotografii: prin Dare to Rug

One Comment

  1. Adina

    Stramosii faceau trimitere la dualitate numai pentru a sublinia existenta centrului, coincidenta contrariilor. “Familia, viata si lana din Noua Zeelanda” creeaza un sistem de referinta INCHIS, din care trebuie iesit prin initiere (aducere aminte). Exact ca in cultura Cucuteni se doresc obiecte cu valoare simbolica pentru prestigiul oferit de acestea. Zeita aceea proteja cu totul altceva… avand in vedere ca tocmai pe “formele” ei se bazeaza simbolul crezut ca fiind o inima… haha.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed