O călătorie de design la New York

Uptown, downtown, east side and west side – New York-ul este o colecție de căi de acces către artă, shopping, fine dining, cultură și design. În scurta mea incursiune prin acest oraș minunat am preferat să gust din plin cele două pasiuni ale mele: fine dining și design, evident.

FIT - New York - Designist (3)

Prima oprire a fost la Fashion Institute of Technology. Dacă aveți ocazia trebuie să ajungeți aici. E un spațiu care reușește să te introducă direct în actualitate și contemporan pentru că, alături de colecții renumite ale marilor designeri de obiect, vezi expuse lucrările studenților care termină anul în curs la Fashion Institute of Technolgy.

FIT - New York - Designist (4) Design moodboardsFIT - New York - Designist (5) FIT - New York - Designist (6) FIT - New York - Designist (7)

Nu pot spune ce mi-a atras atenția în mod special, pentru că mi-au plăcut foarte multe aici, așa că vă las să descoperiți singuri din fotografii. Am, în schimb, o concluzie a acestei incursiuni: perspectivele individuale de tratare ale spațiilor nu cunosc granițe și imaginația de care aceștia dau dovadă este uimitoare. Toate preocupările sunt orientate către: materiale sustenabile, eco, friendly, space planning, problem solving și mult research.

FIT - New York - Designist (8) Untitled-1

A doua oprire “necesară” este cea de la Mad Museum – Museum of Arts and Design.

Când mă uitam la obiectele de aici îmi dădeam seama de ce ele înseamnă mai mult decât ceea ce poți vedea. Dacă lăsăm mintea să pătrundă dincolo de “normal”, în afara liniilor definite, se poate intuit faptul că fiecare autor a visat ceva mai mult prin fiecare obiect expus. Clădirea, în sine, este o bijuterie. Fațada cu linii care se intersectează și culori într-o continuă schimbare ne oferă un indiciu despre comorile pe care le putem descoperi în interior.

MAD - New York - Designist (1) MAD - New York - Designist (3) MAD - New York - Designist (4) Modeling NatureMAD - New York - Designist (5) MAD - New York - Designist (12)

Mi-au plăcut afișajele interactive, atmosfera și multe exponate pe care vă las să le vedeți mai jos în fotografii.

MAD - New York - Designist (6) Digital materials: creații la care s-a folosit printarea 3DMAD - New York - Designist (7)Tamae Hirokawa – Skin & Bone chair

MAD - New York - Designist (8)Julian Mayor – Clone Chair

MAD - New York - Designist (9)Nendo (studio de design japonez) – Cabbage Chair. Scaunul a fost creat din hârtie reciclată (nu e țesută). Iar hârtia a fost inițial folosită pentru întăriturile necesare colecțiilor vestimentare semnate Issey Miyake.

MAD - New York - Designist (11)

IMG_8431Sebastian Brajkovic – Lathe V Chair

Ultima și cea mai importanta vizită a fost la ICFF (International Contemporary Furniture Fair) la Jacob K. Javits Convention Center, din New York. Ceea ce s-a urmărit cu acest târg a fost designul spațiului, atunci când frumusețea și durabilitatea se întâlnesc.

Târgul este, în mod cert, un loc unde descoperi talente noi și furnizori inediți din toată lumea. Prezențele de seamă ale târgului de anul acesta au fost: British European Design Group, Interiors of Spain, Furniture New York și Ceramics of Italy.

ICF - New York - Designist (1) ICF - New York - Designist (2)Lămpi din carton

ICF - New York - Designist (3)

Timp de patru zile, cât a durat târgul, pe 165.000 de metri pătrați ai Centrul Javits au expus 26.000 de designeri de interior, arhitecți, retaileri, designeri, producători, distribuitori și dezvoltatori. Datele oficiale arată că au fost peste 500 de expozanți din toată lumea, care au expus de la mobilier contemporan, scaune, covoare și pardoseli, corpuri de iluminat, mobilier de exterior, până la accesorii, textile pentru interior rezidențiale și comercial. Această mulțime remarcabil de expozanti creează o șansă unică de a vedea o selecție extrem de variată cu cele mai inovatoare elemente de design la nivel mondial.

ICF - New York - Designist (4) ICF - New York - Designist (5) ICF - New York - Designist (6)

Enormitate! Acesta este cuvântul care îmi vine în minte când mă gândesc la ICFF. Aștept să-l descopăr mai atent la următoarele ediții.

ICF - New York - Designist (7)Un alt fel de finisaj
ICF - New York - Designist (8) ICF - New York - Designist (9)Lămpi croșetate Omi, designer Naomi Paul

Lecția învățată la New York e una simplă și aplicabilă imediat în viețile noastre: transformarea visurilor în realitate stă în mâinile noastre.

Genoveva Hossu - DesignistGenoveva Hossu este quest writer DESIGNIST

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed