O poveste în 3 epistole digitale despre un moft: paharul Ireverent creat de Irina Constantin și Ana Teodorescu

8-(2)

L-am văzut pe Ireverent (cu un singur r) pentru prima oară la RDW 2016. I-am înțeles estetica, dar nu și latura utilitară. Un moft între obiectele ceramice expuse în zona destinată acestui meșteșug, din cadrul expoziției. Apoi am încercat să îi descifrăm retorica. Și am întrebat.

MoftAna Teodorescu și Irina Constantin = Moft

irreverent |ɪˈrɛv(ə)r(ə)nt|
adjective
showing a lack of respect for people or things that are generally taken seriously: she is irreverent about the whole business of politics.

3

Ireverent nu este despre căutarea perfecțiunii și a eficienței în design, în societatea contemporană. Dimpotrivă. Conceptul de design vorbește despre un produs funcțional, de zi cu zi, păstrându-și simțul umorului și invitând utilizatorul să interacționeze diferit cu un obiect obișnuit. Și, pentru a fi în spiritul nonconformist al acestui obiect de design, te invităm să interacționezi altfel cu un articol designist.ro. Epistolar și fără diacritice 🙂

4

În data de 26 iunie 2016, 16:01, Irina Constantin a scris:

Buna Elis,

Sunt Irina de la MOFT, o initiativa cu activitati in zona de arhitectura, design de interior si de obiect. Revin in urma comunicatului de presa trimis ieri.

Apreciem designist.ro, platforma voastra, si am fi magulite sa aflam parerea voastra despre ultimul nostru proiect. Iar un feature pe site ne-ar incanta pana la cer. Poate impreuna ne gandim la ceva special.

Pe scurt, Ireverent disputa cautarea perfectiunii si a eficientei in societatea contemporana. Conceptul de design vorbeste despre un produs functional cu diferite utilizari in viata de zi cu zi, mentinandu-si simtul umorului si invitand utilizatorul sa interactioneze diferit cu un obiect obisnuit.

Aici puteti vedea video-ul proiectului si am atasat comunicatul de presa in romana si engleza. Va stau la dispozitie pentru alte detalii si intrebari.

Cele bune,
Irina Constantin6-(2)

 

În data de 1 iulie 2016, 16:42, Elis Popescu a scris:

Buna, Irina!

Am vazut proiectul vostru la RDW. Felicitari, arata senzational paharale! Insa… ne-am intrebat inca de atunci: oare de ce si-ar dori cineva un pahar (un obiect de design utilitar) prin care sa se scurga orice lichid pui in el? 🙂

Ar fi grozav daca ne-ati raspunde mai pe larg la aceasta intrebare, ca sa intelegem tinta proiectul, precum si mesajul sau, pentru a putea sa-l dam mai departe cat mai ok.

Multumesc si zi racoroasa! (ah, uite, un pahar moft ar fi superbine primit acum)

Elis

2

În data de 4 iulie 2016, 17:00, Irina Constantin a scris:

Buna Elis,

Ne bucuram sa auzim de la voi. Intrebarea pe care ne-ati pus-o este intriganta. Va raspundem cu drag in randurile de mai jos:

Utilitatea este scopul secundar al proiectului Ireverent, iar conceptul ilustrat acum sub forma unui pahar, unul dintre cele mai utilizate obiecte din cotidian, poate lua forme diferite: farfurie, lampa, vaza si asa mai departe.

Ireverent disputa cautarea perfectiunii si a eficientei in societatea contemporana. Astfel, ne adresam consumatorului de design cu o constiinta a actualitatii, pe care, prin experienta interactiunii, il invitam la introspectie sociala.

Utilitatea nu se rezuma in cazul acesta la ceva util cat utilizabil. Ireverent te indeamna cu umor sa te folosesti diferit de un obiect obisnuit. Pentru a depasi statutul mecanic si comod al actiunilor recurente, paharul produce un ‘glitch’ si isi gaseste locul in realitatea de zi cu zi tocmai datorita calitatilor sale de a pune pauza in modul in care ne raportam la obiecte. Ireverent este scuza perfecta pentru revolta impotriva conformitatii.

Perceput superficial ca un moft‘Ireverent’ este ilustrarea obiectuala a nevoii de a justifica viata nu prin rezultat, ci prin moment.

Acestea fiind spuse, va stam la dispozitie si asteptam curioase feedback-ul vostru.

Cele bune,
Irina Constantin

8 (1)

 

 

9

Feedback-ul nostru: ne plac ideea, mesajul, execuția, curajul. Dar și comunicarea proiectului. Iată  mai jos ce video intrigant au realizat. Așteptăm și următoarele proiecte-statement Moft, chiar dacă vor genera o furtună de reacții.

Video: Codruţ Sebastian Neguţ
Personaj: Grațiela Brâncuşi
Make-up: Mirela Constantin

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed