Omuleţii conservă împânzesc oraşul

My Dog Sighs este un artist britanic care transformă cutiile de conserve în omuleţi atât de simpatici care apoi împânzesc oraşul. Locuieşte pe coasta sudică a Marii Britanii, în Southsea, iar dacă şi reşedinţa voastră este în zonă, atunci deschideţi bine ochii când mergeţi pe stradă, chiar la colţ vă poate aştepta un omuleţ pictat, pregătit să-şi continue călătoria până la voi acasă.

De ce îi lasă pe străzi? Pentru că artistul My Dog Sighs este şi fondatorul mişcării Free Art Friday: în fiecare zi de vineri sunt lăsaţi în diverse locuri din oraş(e) omuleţi conservă sau desene create de My Dog Sighs, tocmai pentru a se întâlni cu oamenii care trăiesc în oraşul respectiv şi care nu ar intra neapărat într-o galerie sau ar colecţiona artă urbană, contemporană. Urmându-i exemplul, mai mulţi artişti din lumea întreagă au început să-şi plaseze uşor-uşor lucrările în diferite puncte ale oraşelor, tocmai pentru ca arta lor să se întâlnească cu oamenii din jur.

Deja oamenii le vânează pentru că mulţi ar vrea să aibă deasupra şemineului o frumuşică doamnă conservă sau un domn somnoros ori intrigat: pe pagina facebook a artistului, în dreptul fotografiilor omuleţilor, apar uneori mesaje de la cei care le-au găsit. Iată unul: “She is sitting on our fire place. I love her. Thank you”.  Ce le-am mai vâna şi noi! Sperăm totuşi că şi unii artişti din Bucureşti se vor alia mişcării Free Art Friday, ca să vânăm arta contemporană în perimetrul unde am avea şi şanse s-o găsim 🙂

La colţul străzii arată ca nişte mici instalaţii urbane, pe care aproape nu te-ai îndura să le strici. My Dog Sighs îşi explică omuleţii din conservă într-un interviu prin aceea că îi place să picteze mult şi nu ar putea folosi numai pânză. Iar soluţia folosirii unui suport care nu detereriorează cu nimic mediul, din contră, i s-a părut cea mai potrivită. Multe din cutii sunt salvate din gunoi pentru a fi transformate în aceşti omuleţi magici prin expresiile lor, iar motto-ul lui este: In Rust We Trust!

Între 13 şi 23 septembrie, în Southsea, Portsmouth, are loc un eveniment în jurul creaţiilor My Dog Sighs, numit chiar In Rust We Trust, unde vor fi prezenţi printre multe alte lucrări ale lui şi omuleţii conservă. Am da multe lucruri să putem fi acolo 🙂

Am aflat de My Dog Sighs cu ajutorul Ginger Group şi, cu gândul la creaturile artistice şi ruginite, vă lăsăm cu frumosul filmuleţ în care veţi vedea cum se naşte un omuleţ conservă. Enjoy!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed