Ousiai Jewellery sau cum sărbătorești 14 ani de prietenie “bijuterie” la Made in RO #14, pe 23 și 24 noiembrie.

Nu știm cum facem, dar noi la Made in RO trăim constant întâmplări și coincidențe minunate. ❤️ Acum, de pildă, a intrat la cadru un soi de numerologie. Suntem tare bucuroși că Sorina Cotea și Corina Grigore, fetele creative și talentate din spatele brand-ului de bijuterie Ousiai, sărbătoresc 14 ani de prietenie chiar la Made in RO… #14, unde expun prima oară offline podoabe de copertă.

În octombrie, frumoasa Catrinel Menghia, model și actriță în filmul toamnei, La Gomera, este coverstory Glamour România și poartă la urechi cerceii Spina #MadeinRO Ousiai.

Între Sorina și Corina sunt, așadar, mulți ani de prietenie și încredere, iar odată cu Ousiai, cele două ne invită să privim altfel semnele trecerii timpul, să nu uităm usia – esența și lucrurile care contează cu adevărat. Să acceptăm că ceea ce se schimbă e doar la suprafață, în timp ce interiorul și sufletul rămân intacte.

E de ajuns să arunci o privire bijuteriilor Ousiai să-ți dai seama că e prima oară când vezi astfel de forme lucrate în argint – un metal care “curge” ca un șarpe de apă și se transformă în cercei de poveste. Tânărul brand #MadeinRO prezintă accesorii versatile, care invită purtătoarea să-și lase la vedere emoțiile și să poarte ce și mai ales cum simte. Iar empowering este cuvântul care o descrie cel mai bine.

“Bijuteriile sunt o alegere extrem de personală, iar dacă se potrivesc cu ce simți sau ce vrei să simți, se vor potrivi perfect și ținutei și ocaziei sau locului, pentru că vei ști instinctiv cum să le integrezi”, ne spune Sorina.

Tot ea ne-a descris întreg parcursul și provocările (deloc puține) pe care le-a traversat odată cu lansarea neanunțată în lumea bijuteriei. De la idee la obiectul-bijuterie e mai mult decât un pas. Iar Corina Grigore, project manager pentru Fintech start-ups de 8 ani la Londra, și Sorina Cotea, creativul de la București, sunt gata să facă din Ousiai un nume mare în bijuterie worldwide. ?

Povestește-ne cum a pornit proiectul Ousiai – de ce Ousiai, ce înseamnă numele? 

Sorina Cotea: Totul a pornit de la ideea de a crea o serie de broșe din argint. Designul pieselor era conceput special pentru o colecție limitată de sacouri pe care urma să o lansez sub brandul de haine ready-to-wear de care m-am ocupat timp de 5 ani. Mă atrăgea ideea să încerc să le fac eu cu mâinile mele și atunci m-am înscris la primul curs de bijutier. Fără să mă gândesc prea mult au mai urmat încă trei, hotărâtă să fac trecerea completă de la haine către accesorii. Întregul proces, de la idee la unealtă și, în final, la obiect m-a absorbit cu totul. M-am trezit într-un univers creativ total nou, în timp ce învățam și o nouă meserie… sau cel puțin bazele ei.

Cât despre numele Ousiai, este derivat de la cuvântul “usia”, găsit în scrierile latine cu sensul de “substanță” sau “esență”. Am dat peste acest concept într-un roman de-ale lui Primo Levi. Fragmentul descria distilarea ca fiind cel mai frumos proces chimic, singurul mod prin care poți ajunge la “usia” unei realități sau materii de orice fel. Pentru mine asta era exact ce simțeam că vreau să reprezinte proiectul și așa am ales numele.

Cu toate acestea, experiența mi-a arătat că orice inițiativă creativă de la care îți dorești continuitate are nevoie de un picior pe pământ, o viziune de ansamblu și abilități generale de business pe lângă multe altele. De aceea, la fel de firesc a venit și propunerea către prietena mea Corina Grigore de a întregi proiectul Ousiai. Abia după ce am decis că vom face proiectul împreuna aș nota și începutul oficial al brand-ului – aprilie 2018.

Care a fost feedback-ul publicului? V-a rămas în minte o reacție mai specială? Ce spun cei care văd bijuteriile prima oară. Ce vă întreabă?

Ne bucură foarte mult faptul că reacțiile pe care le primim cel mai des fac referire la întreaga direcție artistică, chiar dacă abordarea pleacă de la o piesă anume. Cât despre descrierea bijuteriilor, empowering e un cuvânt pe care l-am citit des în mesaje, la fel sculptural și distinctiv. Cineva din Berlin ne-a scris că suntem revelația anului pe partea de bijuterii din punctul ei de vedere. Uite, astă e un feedback mai special, care ne onorează! ?

Care este cea mai căutată bijuterie Ousiai? Și, mai ales, spune-ne care e povestea ei?

Inelul “tabula rasa 1”. Aveam inelul în minte de foarte mult timp, doar că nu mi-am dat seama imediat cum să-l aduc la forma potrivită (lui). Știam cum vreau să se simtă pe deget și să atragă atenția indiferent de momentul zilei când ar fi fost purtat, dar mai ales știam că vreau să ne amintească de un adevăr simplu, universal – TIMPUL. M-au inspirat formele și robusțetea stelelor comemorative din antichitate și a tăblițelor din scrierea cuneiformă, pe care mi le-am imaginat netede, nescrise. Mai departe, ideea de a suprapune mai multe straturi decupate individual a permis și alegerea greutății perfecte. În final, finisajul mat de la suprafață devine locul pe care trecerea timpului nu poate decât să-l atingă.

Inelul unisex “tabula rasa” transmite un mesaj important – oricând poți să o iei de la zero. Iar noul an e cel mai bun prilej să începi pe curat. Așa că hai pe 23 și 24 noiembrie la Made in RO #14, ia-ți inelul magic și fă-ți planuri mari pentru 2020!

De unde vine inspirația, cine-s muzele Ousiai? Cât timp lucrați la o colecție de bijuterii?

Credem că noi suntem muzele, deși, din discuțiile pe care le purtăm, reiese destul de des faptul că le și căutăm în alte persoane, străine sau cunoscute, contemporane sau nu. Inspirația pleacă mai mult de la o atitudine față de un moment anume din zi, un cuvânt, un element al naturii sau un obiect poate, văzut într-un context care îi schimbă funcția de bază și ne trimite în altă zonă. Seria idra e cea mai apropiată de o colecție, în rest nu am conceput un ritm în direcția aceasta. Chiar și în acest caz, vorbim de o colecție deschisă, întrucât vom mai adăuga pe parcurs piese derivate din profilul sinuos. Dacă luam ca exemplu idra earring, experimentarea a durat undeva la 3-4 zile de lucru până am găsit forma pe care o căutam și care să se potrivească urechii așa cum îmi imaginam; în orice caz, timpul de lucru diferă destul de mult de la o piesă la alta.

Cum se întâmplă lucrurile în atelierul de bijuterie Ousiai? Aveți vreo rutină pe care o respectați?

Un obicei care ne priește e video call-ul de luni dimineața (Londra – București). Vorbim despre ce trebuie făcut în săptămâna respectivă, într-o oarecare ordine, povestim din viața de zi cu zi și, daca e cazul, ce idei noi vrem să încercam. De la începutul toamnei am văzut cum lucrurile au început să accelereze și am simțit nevoia să ne sfătuim aproape în fiecare seară. Lista noastra de priorități se schimbă foarte rapid și o conversație la sfârsitul zilei e foarte utilă.

În atelier lucrurile stau ceva mai haotic, mai ales ca în ultima vreme am adăugat câteva mașinării noi ce au schimbat flow-ul și dinamica spațiului de lucru. În funcție de zi și timpul fiecăreia, ne ocupăm fie de o comandă online sau bespoke, fie lucru liber cu orice material la îndemână sau alte treburi administrative, dacă situația o cere. În timp am realizat că rutina de a te așeza zilnic la masa de lucru, indiferent de numărul de ore, este indispensabilă energiei creative și încă învăț să o pun în practică.

Unde purtăm accesoriile Ousiai? Care sunt cei mai cei cercei pentru petrecerile de Revelion?

Ne place să credem că majoritatea pieselor sunt destul de versatile încât să poată fi purtate în diferite momente ale zilei. Piesele mai mari, implicit mai grele, le-am încadra, previzibil, la evenimente mai speciale, dar, dacă ar fi dupa noi, nu prea am alege după reguli. Bijuteriile sunt o alegere extrem de personală, iar dacă se potrivesc cu ce simți sau ce vrei să simți, se vor potrivi perfect și ținutei și ocaziei sau locului, pentru că vei ști instinctiv cum să le integrezi. Ousiai întâmpină tocmai acest gen unitar de abordare, nu ceva ce se separă de tine din inerția respectării unor cutume.

Idra – colierul și cerceii Ousiai sunt parcă decupați dintr-o scenă de film. Hai la Made in RO să-ți alegi preferatul!

Ousiai există deja de mai bine de un an și jumătate. Cum a fost toată această perioadă? Care au fost provocările cele mai mari? Dar satisfacțiile? Cu ce vă lăudați?

Un an jumatate ni se pare și mult și puțin. Putem spune sigur că nu ne-am grăbit nicăieri, am urmat un curs cât se poate de natural, tocmai ca să simțim exact fiecare pas. Pentru amândouă e un domeniu nou și un tip de proiect de echipă foarte diferit, chiar daca ne leaga o prietenie de 14 ani. Este mai mult decât plăcut să lucrezi zilnic la ceva în care crezi, cu cineva în care crezi la fel de mult. Provocarea cea mai mare este să ne dăm seama cum te faci auzit în 2019 fără un capital substanțial. Mai mult decât atât, cum rămâi aliniat cu ceea ce e adevărat pentru tine într-o mare de informație care îți arată constant sute de variante, toate aparent mai bune, mai eficiente și evident mai de succes pentru tipul tău de produs?

Ne dorim să gasim o alternativă de comunicare prin care să ajungem mai aproape de publicul nostru, să vedem mai clar cu cine vorbim și invers. Toate astea fără să compromitem vocea sau valorile Ousiai. Partea plină a paharului e felul în care am legat colaborări de styling & shootings extrem de neașteptate cu artiști și fotografi foarte talentați din afara României, doar prin simpla prezență online. Am avut o surpriză foarte plăcută vara aceasta când am primit o comandă de la un muzician celebru din Berlin pentru aniversarea iubitei lui. ❤️

La Ousiai, procesul creativ nu se oprește odată cu ieșirea bijuteriilor din atelier, ci el continuă în povești vizuale și colaborări cu diverși artiști.

Ce surprize ne pregățiți pe 23 și 24 noiembrie, la Made in RO #14? Ce podoabe ne aduceți la târg?

Made in RO#14 este prima noastră apariție și abia așteptăm să vedem cum se încheagă toate. Noile bijuterii din seria idra vor fi oarecum piesele centrale set-up-ului, dar am ales și câteva piese care să aducă o doză de contrast. Vor fi mai multe perechi de cercei, inele unisex, un colier sau două și… poate ceva nou de care nu știm încă. ?

Cum arată viitorul Ousiai? Ce proiecte creative mai puneți la cale? Vă gândiți să explorați alte metale sau să lansați noi accesorii? 

Viitorul va fi mai implicat. Avem câteva proiecte noi la care abia așteptăm să începem lucrul. Primul pe listă este să lansăm o serie de sacoșe/genți/curele din piele naturală recuperată și recondiționată din geci second-hand nepurtabile. Pentru celelalte două la care ne-am gândit, încă avem multe de pus la punct, dar credem că prin ele vom reuși să conturăm si mai bine identitatea Ousiai.

Suntem nerăbdători să vedem cum toate planurile Ousiai se transformă în faine produse #MadeInRO, însă până atunci pe 23 și 24 noiembrie, la Impact HUB, Timpuri Noi Square, ne lăsăm vrăjiți de bijuteriile lor versatile.

Fotografii: prin Ousiai

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed