Pe 18 mai vei vedea cum realitatea augmentată și animația 3D scot personajele dintr-o lucrare de artă.

Acum mai bine de o lună, te întrebam la ce te gândești când auzi “realitate augmentată în
cadrul unui vernisaj de artă”. Dacă ai trecut pe la ultima ediție a One Night Gallery, de la Casa Monteoru, acum știi răspunsul, ba ai chiar și explicația: noua aplicație dARe by Samsung, disponibilă gratuit în Google Play și App Store. Dacă, însă, nu ai apucat să o vezi în acțiune încă, stai fără grijă: sâmbătă, 18 mai, dARe by Samsung și One Night Gallery vor crea un nou spectacol vizual – expoziție new media art imersivă, de data asta la Teatrul Odeon (Calea Victoriei 44-46), iar noi vom fi acolo ca să-ți arătăm și povestim mai multe! 🙂

dARe

Evenimentul va avea loc pe 18 mai, începând cu ora 21:00, și va face parte din circuitul Creative Quarter Design Festival, Bucharest Tech Week 2019 și Noaptea Muzeelor. Intrarea este liberă. 

Sâmbătă, în obiectivul aplicației dARe by Samsung se vor afla lucrările graphic designerului și ilustratorului Pren – jocuri de culori vii, forme geometrice și elemente de tipografie. Lucrările lui Pren au fost expuse în mai multe galerii din Europa și au fost publicate în reviste internaționale precum It’s Nice That sau GORGO, iar în 2018 ilustratorul a fost premiat cu Certificatul de Excelență în Tipografie de către Type Directors Club New York.

Ca să știi la ce să te aștepți de la evenimentul de la Teatrul Odeon, îți spunem deocamdată că fațada clădirii va fi animată prin video mapping, iar în lobby-ul teatrului te vor întâmpina instalații supradimensionate și o vizită virtuală prin universul ilustrat de Pren.

dARe

Pe parcursul întregii expoziții vei găsi lucrări și instalații semnalizate cu aplicația dARe by Samsung:

  • pasul 1 – descarcă gratuit aplicația din Google Play sau App Store. Dacă ai deja
    aplicația dARe by Samsung, este important să faci un update pentru a experimenta noua funcție de animație 3D.
  • pasul 2 – scanează cu telefonul lucrările lui Pren ca să vezi extensia acestora în realitate augmentată prin colaborarea cu animatorii Carl Rethmann și Dragoș Boțcău.
  • pasul 3 – pentru noua funcție de animație 3D, One Night Gallery a pregătit o experiență augmentată în care personajele din lucrare se materializează și interacționează între ele.
  • pasul 4 – nu uita să iei un sticker de la eveniment cu unul dintre personajele sau
    lucrările lui Pren care vor fi augmentate. Vei putea revedea un video cu întregul eveniment.

dARe

În cadrul expoziției, vei putea interacționa și cu o instalație bazată pe inteligența artificială, care a “învățat” din o serie de lucrări ale artistului și care va reinterpreta și apoi reproduce inputul video.

Explicația e simplă: transferul de stil artistic este o tehnică de inteligență artificială (IA) care se bazează pe deep learning și rețele neuronale care pot distinge și memora trăsături mai mult sau mai puțin evidente ce țin de stilul artistic al ilustrațiilor analizate (culoare, forme, accente). Mai apoi, tehnica le poate aplica în noi exemple, creând live noi lucrări de artă ce au ca subiect principal persoanele care testează instalația. Noi abia așteptăm să vedem mai multe! 🙂

dARe

În plus, tot cu ajutorul aplicației dARe by Samsung, o să poți intra în cadrul galeriei de lucrări augmentate. Ca să-ți faci antrenamentul din timp, folosește aplicația, scanează posterul evenimentului și vezi un preview 3D al ediției One Night Gallery de sâmbătă, 18 mai.

dARe

Iar dacă vrei să-ți faci un circuit extins pe parcursul Nopții Muzeelor de sâmbătă, nu uita să pui pe listă și evenimentul All night long – “dARe to look behind the scenes” AR experience prin aplicația dARe by Samsung de la muzeul MARe/Muzeul de Artă Recentă (Bulevardul Primăverii 15). Vizitează fiecare dintre cele 7 lucrări din portofoliul MARe pe care le poți scana cu aplicația dARe ca să le descoperi poveștile: unde au fost pictate, cine a fost muza, care e gândul din spatele lucrărilor și multe altele. Cât să depășești barierele concretului și să intri în bogăția virtualului! 🙂

Imagini: prin One Night Gallery și MARe/Muzeul de Artă Recentă

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed