Pe Bulevardul Dacia, un apartament interbelic proaspăt renovat își așteaptă noii proprietari

Update: pe 3 iunie publicam acest articol, iar pe 9 iulie aflam că apartamentul s-a vândut “magna cum laude” :), adică unui cititor designist.ro! Povestea noastră l-a făcut să programeze o vizionare, iar de aici n-a mai fost decât un pas. Încă o dovadă că aprecierea lucrului bine făcut, precum acest minunat apartament, nu se lasă îndelung așteptată. 

Iată ce ne-a scris Lorena Duicu, autoarea amenajării, și îi mulțumim: “Nu știu cât de des aveți timp să realizați că munca voastră are un impact pozitiv, dar și cuantificabil; că nu se rezumă doar la a oferi o fereastră către frumos sau o evadare. Sper ca uneori, mai ales atunci când vremurile nu-s ușoare, să vă amintiți asta! Eu sunt unul dintre exemple. Clienții nostri, care în două rânduri au găsit căminul la care visau, prin designist.ro, sunt și ei exemple.

———–

Dacă îți amintești, anul trecut, în ajunul Crăciunului, au fost 14 grade Celsius la București. Nu ne hazardăm să spunem că asta l-a împiedicat pe Moș Crăciun să aterizeze pe imobilul de pe Bulevardul Dacia pe care l-am vizitat chiar înainte de intrarea în autoizolare. Cel mai probabil, nu a făcut-o pentru că nu a avut loc: profitând de temperaturile prietenoase, muncitorii coborau exact atunci schelele pentru noul acoperiș. (Nu ne pierdem total simțul umorului chiar și în aceste vremuri tulburi, pe care le trăim acum).

Era, de altfel, ultimul pas al lucrărilor prelungite de renovare pe care Lorena Duicu, absolventa cursului nostru de design interior feat. Creative Learning, le-a desfășurat într-un apartament care așteaptă cumpărători. Se află într-o vilă interbelică vecină cu Grădina Icoanei și noi îți spunem mai jos întreaga poveste.

Apropo, dacă vrei să programezi o vizionare sau să afli detalii despre prețul apartamentului, ia legatura cu Andreea Sola, la 0730177137.

Dacă îți sună cunoscut numele Lorena Duicu, atunci îți amintești povestea apartamentului de pe str. Maior Ion Coravu pe care ți-am spus-o acum câțiva ani. Te invitam atunci să îi faci o vizită și să vezi live amenajarea semnată tot de Lorena, așa că ne-am bucurat tare mult când am aflat că ne-ai ascultat. Dovada clară: foarte curând după publicarea articolului, apartamentul și-a găsit noii proprietari chiar în comunitatea de cititori Designist. 🙂

Dar să revenim la apartamentul pe care îl vizităm astăzi. 🙂 Întâi de toate, te anunțăm că e vorba de un apartament nemobilat (ușile sunt larg deschise pentru viitorii săi proprietari). Clădirea cu două etaje, mansardă și pod parțial este clar un exponent al Micului Paris: a fost ridicată în 1933, din cărămidă plină și plăci de beton, pentru o familie extinsă și mica lor comunitate de ajutoare domestice. Dacă te întrebi, NU are risc seismic sau urgență seismică, iar priveliștea te cam pune în dificultate când trebuie să alegi camera în care să îți petreci ziua – fie privind către bulevardul Dacia, la doi pași de intersecția cu strada Polonă, fie către spațioasa curte interioară.

Spațios este și o descriere necesară pentru apartamentul care se întinde pe întregul etaj al doilea, cel pe care Lorena l-a renovat în totalitate: are o suprafață utilă de 137 mp (165 mp construiți) împărțiți în living, dining, trei dormitoare, bucătărie, două băi și un wc de serviciu, un vestibul, un balcon și o terasă acoperită (da, sigur că ne-am imaginat bându-ne cafeaua acolo ❤️). Înălțimea camerelor este de 3,2 m, iar zonele de zi sunt despărțite prin glasvanduri încadrate cu lemn vopsit manual – numai bune pentru compartimentarea rapidă a spațiului, în funcție de nevoile zilnice.

De refacerea acoperișului s-a ocupat echipa Ideal Bau Struktur.

Primii locatari au fost fiica proprietarului clădirii și soțul ei, deci apartamentul a fost compartimentat inițial după tipicul vremurilor: camerele principale în partea din față, separate de încăperile funcționale din partea din spate (bucătărie, cămară, camera menajerei etc).

Și scările de acces și celelalte spații comune ale clădirii au trecut printr-o renovare.

Livingul – câteva idei 

Lorena a ales să lase apartamentul să respire singur și să dea șansa viitorilor proprietari să gândească mobilarea exact așa cum și-o doresc.

“Am vrut să asigur flexibilitate și m-am gândit continuu la dinamica obișnuită a familiilor de astăzi: ne petrecem mult timp împreună, dar avem nevoie și de intimitate, bucătăria este teritoriul membrilor familiei, așa că nu trebuie să fie separată de restul casei. Scopul nostru principal a fost, de fapt, să creăm punctele de pornire și să adaptăm apartamentul la viața de astăzi, dar să lăsăm apoi spațiu de manevră viitorilor proprietari. Ni s-a părut important să le dăm posibilitatea să continue din punctul acesta spre casa pe care și-o doresc”, ne-a povestit Lorena.

Dacă ai nevoie de inspirație, urmărește povestea până la final – avem o surpriză de luat ca reper 🙂 .

Radiatoarele decorative tubulare, din oțel, sunt importate din Italia (Irsap, model Tesi).

2020 intră în scenă

Lorena a pus accentul pe materialele naturale și non-toxice – piatră naturală, lemn, cărămidă, plinte și uși vopsite cu email pe bază de apă. Și asta pentru că apartamentul a avut nevoie de îmbunătățiri de anvergură, așa că singurele elemente care au rămas sunt peretele de cărămidă din living (printre actele păstrate în fosta cameră a administratorului clădirii, Lorena a găsit și fișele de import ale cărămizii aduse din Austria) – și parchetul de stejar masiv din (aproape) întregul apartament (parchetul a marcat una dintre etapele cele mai consumatoare de timp, revenim cu detalii mai jos).

Începutul lucrărilor, în noiembrie 2018, a însemnat fix 12 camioane pline cu poveri ale apartamentului: de la mulțimea de obiecte și piese de mobilier adunate de-a lungul anilor și care nu mai puteau fi salvate, la glasvandurile originale și vechile corpuri de iluminat.

Ferestrele din living sunt foarte largi – imaginează-ți cum se împrăștie lumina în întreaga cameră dimineața! ❤️ Pentru că întreaga clădire are tâmplăria albă la exterior, dar ea își dorea tâmplărie neagră la interior, cu un ușor aer industrial, Lorena a apelat la o soluție dublă: mai precis, la o vopsire dublă, bicoloră – alb afară, negru înauntru (știm că în imagine pare gri, dar este doar meritul luminii 🙂 ). De asta s-au ocupat cei de la Salamander, în Germania.

Ah, și apropo, suspectăm că ferestrele au un pic de magie inclusă: după ce le-am închis, vacarmul Bulevardului Dacia într-o zi obișnuită din timpul săptămânii a ieșit complet din discuția noastră.

Așa cum îți spuneam, parchetul original a avut parte de tratament special: responsabil de asta a fost Teofil Onu (Grafi Team), care are deja în portofoliu lucrări la Biserica Neagră și Opera din Brașov. Totul a durat o lună și jumătate, de la 6 dimineața până seara târziu și asta pentru că Lorena și-a dorit să salveze cât mai mult cu putință din elementele originale.

Teofil s-a ocupat cu răbdare de fiecare pas: de la rașchetare, la repararea zonelor în care parchetul fusese deteriorat, la lamele noi de parchet, identice cu cele vechi, însă făcute manual, și la straturile de ulei protector pentru trafic intens. Au urmat timpii de așteptare și apoi lacurile de sigilare, care înfășoară parchetul într-un cocon protector menit să țină stratul de umezeală doar la suprafață și să ușureze curățarea ulterioară.Parchetul original recuperat se întinde și în restul casei, mai puțin în camera care se ascunde în stânga fotografiei de mai sus…

…unde se află fosta bucătărie a apartamentului (Lorena a decis să o transforme în dormitor din cauza lipsei luminii naturale). Este posibil să nu-ți dai seama de diferență: parchetul are aceeași nuanță ca în celelalte fotografii. Totuși, este o achiziție proaspătă: pentru că nu au dorit să spargă șapa existentă, au fost nevoiți să ridice cota finită a pardoselii. Lorena a recurs la o soluție cu ajutorul echipei de tehnicieni (Solmarcon, prin domnul Marian Soldan, mariansoldan@yahoo.com) cu care a lucrat și la acest proiect. A folosit șapă autonivelantă și a completat apoi suprafața de parchet din restul casei cu 15 mp de lamele tot din stejar masiv, cu aceleași dimensiuni, dar cu o grosime adaptată, mai mică, de doar 1 cm cursivitate vizuală –

Fiecare nișă a fost pusă în valoare și a primit un rol fie pur decorativ, fie funcțional.

În rest, Lorena și-a dorit să nu facă decât modificări care să se alinieze nevoilor actuale (fiecare încăpere are prize pentru TV și internet, inclusiv bucătăria), fără să fragmenteze nenecesar sau să afecteze structura apartamentului. De pildă, unul dintre dormitoare (fostul birou al domnului casei, foto jos) avea inițial o ușă principală, o ușă laterală (prin care oaspeții puteau intra în birou direct din vestibul) și un glasvand.

Lorena a decis să le acopere pe ultimele două, care sugrumau suprafața camerei – totuși, dacă viitorul proprietar (poate o companie care va folosi întregul apartament ca birou?) va dori să o repună în funcțiune pe cea cu acces la vestibul, nu va fi nevoie de un efort prea mare 🙂 (foto sus – ușile de interior, din lemn vopsit manual, vin de la Art Zone Product).

Continuăm povestea apartamentului cu informații tehnice: sistemul electric și cel termic ale apartamentului au fost refăcute (inclusiv împământarea), iar firele trec doar prin pereți și plafon, așa încât să nu deterioreze parchetul.

  • pentru funcționalitate maximă, cei 137 mp utili au avut nevoie de 130 prize (inclusiv pe terasă). Întrerupătoarele și prizele sunt marca Bticino.
  • în urma calculelor volumetrice și pentru o mai bună distribuție a agentului termic, echipa a decis instalarea a două circuite separate. De-a lungul iernii, caloriferele au funcționat la nivel minim, iar prețul consumului lunar a ajuns la o medie de 400 lei.

Dormitorul matrimonial este rezultatul fericit al unui experiment: Lorena s-a întrebat cum îi poate fructifica suprafața convenabil, fără să lase zone imposibil de utilizat.

“Am învățat, de fapt, din discuțiile aplicate pe care le-am avut de atâtea ori la cursul de design interior și care gravitau în jurul unui scop anume: să luăm un spațiu și să îl privim în cât mai multe moduri diferite. Așa apar cele mai bune soluții 🙂 “.

Așa au apărut în proiect și cei doi stâlpi pe care îi vezi mai sus – maschează cabluri electrice, ba chiar au rol decorativ: de cadru/suport al viitorului pat! Imaginează-ți că tăblia patului va veni la limita cu acești stâlpi, iar în spatele lui poate fi amplasat un dressing, cu loc de trecere confortabil. Ah, iar corpurile de iluminat îndreptate spre spatele camerei funcționează pe bază de senzor.

Iluminarea ambientală a cerut o modificare suplimentară: un tablou electric separat, de 24 V, care să susțină panoul decorativ de iluminare de pe hol. Scopul principal: dacă ieși pe timpul nopții dintr-unul dintre dormitoare și vrei să ajungi la toaleta din capătul holului, panoul cu leduri o să fie mai blând cu tine, semi-adormit, decât un corp de iluminat clasic. În plus, consumul e foarte mic, așa că îl poți lăsa aprins pe timpul nopții.

Toate obiectele sanitare vin de la Villeroy & Boch. Ardezia vine de la Piatra Online

În baia principală, podeaua este îmbrăcată în ardezie, iar povestea hidroizolării are propria sa anecdotă: s-a întâmplat în vacanța de iarnă, după o sesiune de curățenie generală, când un fir de apă a rămas curgând accidental vreme de 5 zile. Totul a fost bine când s-a terminat cu bine – mai precis, la începutul anului, când Lorena s-a întors în apartament și a observat micul incident fără urmări. Dovada că lucrările fuseseră făcute temeinic. 🙂

Cea de-a doua baie și-a găsit locul în fosta cameră a menajerei casei de odinioară: este o încăpere extinsă, longitudinală, care are suficient spațiu și toate coordonatele tehnice ca să primească și o mașină de spălat. Iar pentru întrebări funcționale, merită să spunem că ușa verde din imagine dă spre un balcon unde pot sta rufele la uscat, iar deasupra apartamentului, în mansardă, există o spălătorie și o uscătorie care vor fi la dispoziția viitorilor proprietari. După gust 🙂 .

Ardezie este și pe podeaua acestei băi, iar nișa este pusă în valoare de polițele iluminate.

WC-ul de serviciu – util când ai o familie mai numeroasă.

În final, ajungem într-o altă încăpere căreia i s-a acordat un nou rol: din bibliotecă și cameră de zi a devenit bucătărie generoasă. Și asta tot pentru că necesitățile unei familii de astăzi s-au schimbat simțitor în ultimul secol: noua bucătărie are vedere direct spre living, așa că părinții, în timp ce prepară cina, pot și supraveghea copiii de la distanță. În plus, camera are parte de lumină naturală (ca să nu fure din suprafața camerei, Lorena a decis să monteze o ferestră care se deschide prin culisare).

Bucătăria este suficient de mare ca să așezi aici o insulă centrală, dar să păstrezi loc de trecere confortabil, și prizele pentru electrocasnice sunt deja montate – totul este măsurat în amănunt, așa că ai loc chiar și pentru un frigider de 1 m lățime.

Iar peretele opus ferestrei, pentru un plus de profunzime, a devenit negru – da, va masca foarte bine chiar și ecranul unui televizor. 

Apartamentul vine la pachet cu un bonus pentru viitorii proprietari: boxa de la demisol (14 mp), care a fost renovată și i s-a adăugat șapă armată și o ușă metalică –  o poți folosi poate ca spațiu simplu de depozitare, poate pe post de cramă? 🙂

Vrei să programezi o vizionare?

Încheiem povestea tot pe terasă: gata, noi ne-am bucurat destul de apartamentul din 1933 adus în 2020. Acum e rândul tău, casa își așteaptă cumpărătorul. Dacă vrei să îi faci o vizită sau vrei să afli detalii despre prețul apartamentului, sună la 0730177137.

Și o sugestie de mobilare + accesorizare a unui colț din living. Ce zici? 🙂

13 Comments

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed