Pe strada Doamnei din București, spectaculosul The Marmorosch Hotel este pe harta afectivă a orașului

Cu toții ne dorim la un moment dat să retrăim povești care revizitează amintiri plăcute. Jinduim după ele. 😊 Se spune că nu e bine să trăiești în trecut, dar melancolicii nu prea au încotro… Fie că simți un parfum care îți era drag demult, fie că guști ceva care îți intrase în obișnuință, fie că – mai ales! – ajungi într-un spațiu care te duce departe, în vremuri de care îți e dor, chiar dacă nici nu erai conștient de asta…

Noul The Marmorosch Bucharest (strada Doamnei nr. 2), vechea bancă Marmorosch Blank, are acest efect de care vorbeam mai sus. Povestim astăzi despre o clădire monument istoric, cu o valoare stilistică unică și o istorie de 110 ani, pe care arhitecții CUMULUS și alți 57 de specialiști au restaurat-o și au redat-o orașului, într-un demers arhitectural efervescent: este suficient să intri în ea ca să te simți cu un picior în perioada interbelică și altul în 2022.

Ne poți crede pe cuvânt: am experimentat această senzație vara anului trecut, când am participat la un tur de presă The Marmorosch Bucharest realizat de echipa CUMULUS, prin arh. Adrian Soare. A ajuns în fruntea listei de experiențe spectaculoase ale anului, așa că l-am lăsat la decantat o vreme. În plus, am vrut să stăm de vorbă și cu arhitecții CUMULUS , ceea ce a necesitat un pic de timp și sincronizare. Între timp, arhitecții ne-au dat mai multe informații din culise despre lungul și anevoiosul proces de restaurare, recondiționare, refuncționalizare și reamenajare a clădirii ❤️.

Mai jos, ți-am pregătit și ție un scurt tur virtual al clădirii, cu poveste inclusă.

Strălucirea unei clădiri emblematice

Te introducem în poveste cu un pic de context: The Marmorosch Bucharest, monument de clasa A, este primul hotel deschis sub brandul Autograph Collection în România. Clădirea a fost proiectată de inginerul Anghel Saligny, în 1912, și aici a funcționat Marmorosch Blank, banca privată care a susținut dezvoltarea României moderne.

“Proiectul de conversie și restaurare în The Marmorosch Bucharest este despre a readuce în circuitul public o moștenire istorică de care putem fi mândri: pe de-o parte, o clădire monument de o valoare stilistică unică pentru București și o istorie incontestabilă, pe de altă parte, un reper pentru bucureșteni redat orașului, o clădire reintrodusă în circuitul public și un punct de referință pe harta noastră afectivă”, ne-a spus arh. Adrian Soare, Senior Managing Partner CUMULUS.

Grandoarea Art Deco-ului interbelic în inima Bucureștiului

Întregul proces de conversie, restaurare și schimbare a funcțiunii clădirii a durat mai bine de 3 ani și s-a realizat cu ajutorul unei ample investiții și intervenții: fiecare centimetru este restaurat sau recondiționat, totul cu o atentă responsabilitate față de moștenirea arhitecturală tradițională pentru prima jumătare a secolului al XX-lea. Tehnologia a avut un aport hotărâtor și copleșitor.

“Toate instalațiile aferente bunei funcționări a unui hotel de 5 stele au trebuit integrate, inclusiv un sistem de sprinklere cu ceață (care să nu deterioreze elementele istorice într-un eventual incident) pentru stingerea incediilor. Ne-a ajutat faptul că am folosit un releveu 3D detaliat, care a putut fi introdus în softul de proiectare utilizat. Astfel, am redus considerabil numărul de erori, iar coordonarea a putut fi gestionată mai ușor. Toate elementele structurale, arhitecturale, precum și instalațiile au fost modelate 3D, iar interacțiunea dintre ele a putut fi urmărită în timp real”, ne-a explicat arhitectul.

Cristina Popescu, arhitect și Project Leader al proiectului The Marmorosch își amintește că, încă din 2018, de la începutul proiectului, intenția a fost de a readuce grandoarea Art Deco-ului interbelic în inima Bucureștiului.

“Clădirea era în proporție de 90% în stare bună. Structura ei inițială a fost realizată din zidărie portantă și stâlpi de beton armat, cu planșee de beton armat, cu învelitoare de șarpantă de lemn. Prin expertiză s-a stabilit că imobilul necesită lucrări ample de consolidare, nicio zonă cu valoare istorică nu putea fi afectată de aceste lucrări“, ne spun arhitecții.

Detalii surprinse în timpul turului.

Întregul proiect de design interior a fost realizat de echipa lituaniană de design interior YES DESIGN. 

După recompartimentare, rezultatul a meritat toate eforturile: 217 camere concepute ca experiențe unice și grupate în 45 de tipologii diferite – de la noul corp de clădire cu camere reinterpretate într-o notă contemporană, la cele 7 camere cu încărcătura istorică și apartamentul prezidențial spectaculos amenajat pe locul fostului birou directorial.

“Din punct de vedere al arhitecturii de interior, am păstrat și restaurat finisajele și decorațiunile din zonele cu valoare istorică. În funcție de starea în care se aflau, am făcut reparații locale prin tehnici corespunzătoare specifice adoptate fiecărui tip de material: pictură, lemn, piatră, metal, vitralii. Astfel, actualul hotel The Marmorosch se poate încadra în orice capitală europeană. Îmi vin în minte Veneția, Paris, Londra, datorită încărcăturii lor istorice”, ne spune arh. Adrian Soare.

La finalul plimbării noastre, te invităm să îți programezi și tu o vizită la The Marmorosch Bucharest, fie ca oaspete, fie ca simplu iubitor de istorie: te așteaptă acolo pictura murală “Agricultura, Industria și Comerțul” realizată de pictorița Cecilia Cuțescu – Storck, aflată în holul de onoare al băncii, precum și medalioanele realizate pe coridorul de acces în sala de Consiliu și fostele birouri ale directorilor, de la etajul I ❤️.

“Marmorosch este redată din nou publicului într-o nouă funcțiune deschisă și ne dorim să se transforme într-un living al Bucureștiului, în care să se scrie istorie”, a încheiat arh. Adrian Soare.

Și dacă tot ai ajuns pe strada Doamnei, mergi și la numărul 17-19 ⬇️ ⬆️să bei o cafea la barul hotelului Moxy Bucharest Downtown, amenajat tot de echipa Cumulus: este un mix de stil industrial șic, spirit ludic exprimat prin piesele de mobilier contemporan-urbane, texturi, culori și materiale care cu siguranță te vor energiza 😊.

Fotografii: The Marmorosch Bucharest – Laurian Ghinițoiu, Mihai Georgiadi , Elis Popescu (designist.ro) / Moxy Bucharest Downtown – prin CUMULUS

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed