Piața Amzei devine epicentrul Romanian Design Week + peste 100 de evenimente de explorat

Cea de-a unsprezecea ediție a Romanian Design Week readuce în programul festivalului expoziția cu apel de proiecte, dedicată celor mai recente proiecte locale de arhitectură și design. RDW Exhibition are loc în Piața Amzei, în perioada 12 – 28 mai, și este un proiect realizat de Primăria Sectorului 1, împreună cu The Institute.

Astfel, formatul RDW Exhibition va găzdui 162 proiecte de arhitectură, design interior, design grafic, ilustrație, design de produs și design vestimentar. Acestora li se alătură 128 proiecte care vor fi prezentate online pe platforma romaniandesignweek.ro, ca parte din arhiva digitală Best Practices, pe care festivalul o începe odată cu ediția 2023 și o va continua anii viitori. Designul RDW Exhibition este semnat de Attila Kim Architects.

Formatul revine cu o nouă structură, ce are ca obiectiv creșterea relevanței call-ului și a expoziției pentru reprezentanții industriilor creative locale. Începând cu această ediție, festivalul își propune să conecteze cât mai mulți designeri și arhitecți, validați de propriile bresle, cu publicul larg, și să crească astfel, alături de comunitate, standardele proiectelor locale.” Raluca Mirel, Project Director Romanian Design Week

Pe lângă RDW Exhibition, alte formate vor completa experiența vizitatorilor în Piața Amzei: Young design powered by Diploma care vine cu perspectiva noii generații de arhitecți și designeri români într-o expoziție multidisciplinară, RDW Social, un context potrivit pentru întâlniri și discuții, RDW Market, care va pune la dispoziția publicului un spațiu de dialog, o galerie de design, dar și o serie de magazine-capsulă, cu obiecte speciale ce vor putea fi admirate și în expoziția RDW și Creative Corner, unde va avea loc expoziția Circular Catalysts, un program de reziliență și dezvoltare durabilă locală prin design și meșteșug, realizat de British Council România, în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Ediția Romanian Design Week 2023 identifică și analizează procesele care generează inovație și proiecte cu adevărat remarcabile, creează contextele și pretextele necesare încurajării și promovării lor, gravitând în jurul preocupărilor legate de comunități creative și rolul lor în dezvoltarea orașelor, cu focus pe multidisciplinaritate, colaborare și dialog.

Cel mai amplu program de evenimente satelit de până acum: peste 100 de evenimente de explorat în timpul RDW

În perioada 12–28 mai, peste 100 de evenimente se desfășoară în Capitală, ca parte din programul RDW Design GO! Acestea sunt organizate în jurul a patru Design Districts din București: Cotroceni, Dorobanți-Floreasca, Ioanid-Icoanei și Cartierul Creativ.

Romanian Design Week propune astfel cel mai amplu program de evenimente satelit din toate edițiile de până acum, dezvoltat în jurul unor cartiere și zone istorice importante ale Bucureștiului.

Vorbim despre un întreg festival, nu doar un eveniment, care se extinde în tot Bucureștiul. În timp ce formatele RDW Exhibiton, Young Design powered by Diploma, RDW Social, RDW Market se vor desfășura în Piața Amzei, festivalul continuă cu peste 100 de evenimente, ateliere deschise, conferințe și petreceri în cele patru design districts prin formatul Design Go. Tema festivalului se reflectă atât în conceptele expozițiilor propuse pentru 2023 și a proiectelor selectate în cadrul acestora, cât și în arhitectura festivalului și în preocupările și conceptele noilor formate dezvoltate anul acesta, ce se focusează pe conexiunile dintre diverse industrii creative locale, sinergiile dintre operatorii culturali, comunitățile creative și rolul lor în orașele din care provin.”- a explicat Andrei Borțun, CEO The Institute.

RDW Design GO! cuprinde un program divers de discuții, expoziții, workshop-uri și ateliere deschise, destinate atât publicului larg consumator de design, cât și profesioniștilor. Iată mai jos câteva evenimente-teaser, care ne-au atras atenția:

Cartierul Creativ (zona cuprinsă între Bd. Elisabeta și Calea Griviței, respectiv între Buzești și Calea Victoriei)

OTOTO Store Amzei (Str. D. I. Mendeleev nr. 5) – Lanțul de magazine și cafenele de specialitate OTOTO (Amzei, Calea Victoriei și Aviatorilor) își așteaptă publicul consumator de branduri locale organice și sustenabile cu o serie de lansări și prezentări de produse, workshopuri, expoziții, instalații, proiecții, AR, postere, spectacole live și discuții în jurul impactului pe care designul și brandurile locale sustenabile îl pot avea asupra comunităților.

Muzeul-atelier Școala de la Piscu (Str. Academiei nr. 18 – 20) – Muzeul-atelier Școala de la Piscu este un hub cultural într-un fost sat de olari lângă București. O clădire recent construită, cu un concept arhitectural remarcabil, găzduiește expoziții de ceramică etnografică, memoria comunității, zonă de artă contemporană, multimedia și workshop despre lut. În 2022, Școala de la Piscu a câștigat premiul Europa Nostra pentru Educație. În cadrul RDW, așteaptă vizitatorii pe strada Academiei 18 – 20, cu RECUPERATIO, o expoziție de informare despre proiectele câștigătoare Europa Nostra 2022 și câteva proiecte românești exemplare despre patrimoniu – restaurare, dar și abordare creativă a resurselor tradiționale.

Vitra Prouvé Roadshow (Str. Ion Brezoianu nr. 23-25) – Născut în 1901, Prouvé a trăit între două războaie mondiale și a reușit să răspundă provocărilor erei sale, dezvoltând o nouă filozofie a construcției. Pe principiul producției raționale, a proiectat mobilier robust și autentic, precum și clădiri care puteau fi demontate, modificate și transportate. Vitra, împreună cu Intro Design și Project1, prezintă o expoziție dedicată operei lui Jean Prouvé, în perioada 12 – 21 mai, în cadrul Romanian Design Week.

 Cartierul Ioanid-Icoanei

THE EDIT (Str. Icoanei nr. 20) – Conceput ca un spațiu rezidențial, The EDIT, din strada Icoanei 20, reunește o selecție atent curatoriată de piese de mobilier, corpuri de iluminat și accesorii create de 50 de branduri europene consacrate, cu focus pe designul danez. În cadrul RDW, în calitate de locație satelit a festivalului, THE EDIT organizează mai multe happenings: între 17–27 mai, între orele 11.00 – 19.00, GUBI Icons – o expoziție a unor piese iconice GUBI, într-un concept semnat de arh. Bogdan Ciocodeică, care aduc substanță și caracter spațiilor în care locuiesc și se întâlnesc iubitorii de design, ce va fi vernisată în prezența unui reprezentant GUBI; instalație textilă Kvadrat realizată în colaborare cu un artist textilist român și o expoziție de ilustrație semnată de artiști/ graficieni/ ilustratori români.

Cartierul Dorobanți–Floreasca

SSAB Ambientare și Design (Calea Dorobanți nr. 134) – Deschizător de drum în domeniul amenajărilor interioare din România, SSAB reprezintă o poveste de succes, construită cu profesionalism în 27 de ani. Este povestea unei afaceri de familie, cu capital integral românesc, care a ales să promoveze inovația, calitatea și esteticul. Între 15 – 26 mai, publicul larg poate vizita expoziția Galeria de Design by Attila Kim și Bogdan Ciocodeică, expoziție Fritz Hansen, dedicată brandului nordic de design interior fondat în Copenhaga în 1872 – Fritz Hansen.

Cartierul Cotroceni

Bazar de Cotroceni – Similar cu Portobello din Londra, Bazar de Cotroceni este un eveniment unic în România, prin implicarea și participarea directă a comunității din Cotroceni, care este parte din patrimoniul cultural al orașului, fiind considerat cel mai frumos cartier din București. Harta Bazarului cuprinde peste 160 de curți private și mici business-uri locale, care, în weekendul 27–28 mai, își deschid porțile și organizează o varietate de activități în spațiul propriu. Este un event de tip outdoor, deci o oportunitate pentru bucureșteni să ia la pas cartierul și să descopere “the hidden gems” din oraș. Pe lângă yard sale-urile din curți, comunitatea pregătește ateliere, concerte în curți, concerte de muzică clasică în case de patrimoniu, tururi ghidate, bingo arhitectural.

Harta integrală a festivalului poate fi consultată aici.

Mai multe detalii se găsesc pe canalele de comunicare Romanian Design Week: website, Facebook, Instagram și pe pagina de Facebook a evenimentului.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed