De vorbă cu Diana Nicolaie: designerul care îmblânzește și pune în lumină (la propriu) materiale și texturi

Diana Nicolaie este designer de produs. Luna mai înseamnă pentru ea și debutul pe scena artistică locală, cu o expoziție de artă care prezintă o selecție de lucrări monumentale inspirate de lumea designului, evidențiate printr-o scenografie cu lumini și umbre.

Lucrările Dianei îmbină designul cu arta, îmblânzesc materiale și texturi, scot în evidență legături între formă și emoție și, mai ales, au capacitatea de a te surprinde. Lumina este factorul coagulant din arta, dar și din personalitatea sa.

Prima sa expoziție personală, „Light. An airy view point of density”, are loc în perioada 5-12 mai 2023, la ARCUB (București) și este curatoriată de Ioana Ciocan. Vei putea vedea o serie de lucrări monumentale inspirate de background-ul în design al artistei, cu o scenografie specială. Lumina va fi folosită într-un mod unic pentru evidenția subiectul operelor, în exclusivitate în tonuri de alb pe alb, și pentru a anima simțurile vizitatorilor. O invitație a artistului spre esența fiecare piese.

Vei vedea că nu am pus prea multe imagini cu lucrările sale în articolul-interviu, te lăsăm să le descoperi în cadrul expoziției sale personale.

Am stat de vorbă cu Diana Nicolaie despre design și artă, despre prima sa expoziție și gândurile cu care pornește pe acest drum, dar și despre planurile de viitor ale artistei.

Cum conviețuiesc designerul și artistul Diana Nicolaie? Cum se ajută reciproc, cum se potențează, cum se diferențiază?

Artistul și designerul se înțeleg foarte bine și mă bucur că nu trebuie să aleg între cele două roluri. Se completează și se inspiră reciproc. Practica mea artistică este influențată de viziunea mea de designer, la fel cum talentul artistic îmi îmbogățește cariera profesională ca designer de obiect.

Încă de când am absovit Facultatea de design de produs din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București m-am dedicat acestei profesii. Ca artist al obiectelor, am întrupat emoția în forme și în culori cu fiecare produs unic pe care l-am creat de-a lungul anilor.

În paralel, am continuat să pictez, explorând și cealaltă latură și mare pasiune. Am simțit cum creația artistică, de care mă simțeam atrasă încă din copilărie, devine cel mai plăcut mod de exprimare a gândurilor și a emoțiilor, completând natural dragostea mea pentru design. Ca artist, devin designerul propriei imaginații. Așa că am decis să explorez și să îmi manifest latura artistică, prezentând oficial și publicului cele mai recente creațiile ale mele, cu grijă selectate, iată, în prima mea exploziție.

Povestește-ne despre practica ta artistică: ce teme abordezi, ce te inspiră, ce vrei să transmiți lumii prin arta ta? Cum îți influențează formarea de designer creația artistică?

Mă inspiră natura sculpturală și arhitecturală a obiectelor de design cu care intru în contact ca într-un dialog personal. Pot fi materiale naturale raw, în formă brută, neșlefuită, neconvenționale și compozițiile desprinse din contemporan. Aleg să creez lucrări distinctive, monumentale, adevărate instalații pe pânză. Mă joc cu forme și texturi contrastante, surprinzătoare, cu volumetrii puternice și ador tehnica mixtă.

Lumina este laitmotivul creației mele, tușa mea personală. Lumina este viață, speranță, pasiune, energie, soare! Cred că arta poate să vindece, să schimbe, să comunice, iar lumina ajută mult în acest sens. Sunt fascinată de puterea luminii și de efectul jocului de lumini și umbre pe diverse texturi. Adaugă tridimensionalitatea pe care adeseori caut să o exprim în arta mea. E modul meu de a incita simțurile privitorilor.

Uneori introduc și prezența umană în artă, mai mult sau mai puțin sugerat. Văzul, auzul, simțurile sunt reprezentate și ele în lucrările mele.

Îmi doresc ca, odată ce privitorii pătrund în universul meu creativ, să își descopere ei înșiși latura nouă, artistică, să se bucure de experiența pe care o trăiesc. Arta mea este o invitație deschisă către teritorii încă neexplorate din noi înșine, către expansiune, viziune și mai multă fericire.

În perioada 5-12 mai vei expune pentru prima dată lucrările tale la ARCUB. Care este conceptul expoziției, ce fel de lucrări poate vedea publicul și cum să le privească? Înțelegem că ne pregătești un show multimedia art.

Prima mea expoziție va fi ieșită din tipare! Mai mult, este curatoriată de Ioana Ciocan, un profesionist desăvâșit și o prezență binecunoscută în lumea artei, pentru care am o mare apreciere. Vizitatorii care vor trece pragul spațiului expozițional de la ARCUB vor descoperi lucrări monumentale, de mari dimensiuni, exclusiv în tonuri de alb pe alb. De ce doar lucrări albe? Din dorința de a pune accentul pe lumini, umbre și concept, nu pe culori. Iar lucrările vor fi animate de un spectacol de lumini! De altfel, lumina va duce către esența fiecărei lucrări.

Povestești că îți place să te joci cu lumini și umbre. De unde această pasiune, ce te-a inspirat în acest sens, ce fel de emoții obții prin acest joc?

Lumina este terapeutică. Lumina este speranță, viața se trăiește mai ales în lumină. Spectacolul ei mă ajută să mă descopăr, îmi doresc să creeze acest efect și asupra privitorului. Imaginează-ți că te afli sub o lumină caldă. Închide ochii, visează! Cred că, într-un fel sau altul, toți căutăm LUMINA.

Acum îi dau puțin cuvântul designerului din mine. 🙂 Lumina creează percepția profunzimii, este un element-cheie în modelarea compoziției și a poveștii, conducând atenția privitorului către punctul principal pe care vreau să-l evidențiez. Lumina poate crea iluzia unor obiecte tridimensionale pe suprafețe plane. Lucrările mele sunt hărți pe pânză, care invită la introspecție și descoperire.

Diana la Milan Design Week

Cât timp aloci designului și cât muncii de artist?

Sunt perioade în care îmi dedic tot timpul creației artistice plastice și perioade în care mă concentrez pe proiectele de design. Asta nu inseamnă ca nu le și suprapun. Nu puține sunt momentele în care îmi place sa trec de la una la alta. Când simt că am un blocaj creativ, schimb domeniul. Mă ajută să mă detașez, să mă relaxez și să încep să creez.

Când îți place să creezi? Cât de spontan este actul creației și cât timp petreci în atelier?

 Îmi place să lucrez în orice moment al zilei. Nu are legătură foarte mult cu asta, ci cu starea de spirit în care mă aflu. Sigur că prefer seara, când este liniște și nu mă distrage nimic de la actul creativ, dar lucrez foarte bine și ziua.

Cum încep lucrul, dacă sunt spontană? Uneori mă surprind chiar și pe mine. Îmi vine ideea, las tot ce fac de-o parte și mă apuc de creat, mai bine zis de încercări. Îmi trec foarte multe gânduri și idei prin cap, nu știu dacă toate funcționează și de aceea fac încercări. Dacă nu testez pe loc ideea, mă chinuie mai tare gândul la aceasta. Deci este destul de spontan, dacă, bineînțeles, îmi permite și locul pentru încercări.

Povestește-ne despre tehnicile pe care le abordezi, în care experimentezi.

Lucrările mele sunt realizate în tehnică mixtă: acrilic, ulei pe pânză, metale, plastic și piatră. Combin materiale și tehnici de lucru pentru a crea lucrări captivante. Mixul de materiale precum cartonul, plasticul, spuma poliuretanică, metalul și materiile prime (piatră, lemn, metal etc.) mă ajută să obțin acel efect wow, unic pentru piesa pe care o creez. Lumina desăvârșește lucrările și mă ajută să obțin elementul 3D dorit.

Îmi place să experimentez. Cu cât experimentez mai mult, cu atât mă descopăr mai mult ca persoană și ca artist.

La ce lucrezi acum?

În ultima perioadă am lucrat intens pentru vernisajul din luna mai. M-am concentrat strict pe aceste lucrări, care sunt complet diferite de ceea ce am făcut până acum. O abordare complet nouă, pe care mi-am imaginat-o până la cel mai mic detaliu. Am testat tehnici, materiale, elemente noi și cred eu că mi-a ieșit. Aștept cu nerăbdare să văd și reacția privitorilor.

Ai fost recent la Salone del Mobile la Milano. Ce te-a impresionat, ce trenduri ți-au rămas în minte, ce te-a inspirat ca designer, dar și ca artist?

Am fost la Milano, este locul în care mă regăsesc cel mai mult. An de an particip și în fiecare an vin tot mai încântată. Nu este vorba numai de evenimentul în sine, ci de tot ce se întamplă acolo. Este o experiență pe care aș putea să o recomand oricui, indiferent de domeniu. Este o săptamână plină de expoziții, instalații, oameni frumoși și toate împachetate într-un oraș foarte frumos.

Diana la Milan Design Week

Mă inspiră atât de multe în fiecare an, încât după fiecare ediție de târg sunt nerăbdătoare să mă întorc acasă și să mă apuc de lucru. Pot spune că este o sursă de inspirație enormă pentru oricine.

Inspirație de la Milan Design Week

Care sunt planurile de viitor ale artistei și ale designerului Diana Nicolaie? Noi expoziții?

Toate eforturile mele sunt momentan concentrate asupra primei mele expoziții, „Light. An airy view point of density”. Chiar dacă, recunosc, sunt atât de entuziasmată, încât gândul îmi zboară deja la următorul vernisaj, care va fi complet diferit de cel de acum.

Sigur că planurile de viitor sunt multe și ambițioase, dar îmi place să mă și bucur din plin de prezent și de absolut tot ce mi se întâmplă acum. Inclusiv multitudinea de emoții care mă încearcă la debut. Vă invit în număr cât mai mare la ARCUB, în perioada 5-12 mai, să descoperiți o expoziție care, vă promit, va ieși din tipare!

Pe Diana o puteți găsi și pe Instagram @nicolaie.diana, dar și pe TikTok @nicolaiediana.

Fotogafii: via Diana Nicolaie

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed