Platforma X: un program și o expoziție internațională, la București

Lansat anul acesta, Platforma X este un program internațional de rezidențe artistice unic în spațiul cultural bucureștean, ce oferă suport în cercetarea și producția de proiecte interactive, new și trans-media. Căutând să exprime o înțelegere critică a tehnologiei, Platforma X se adresează tinerilor artiști vizuali preocupați de îmbinarea dintre genurile artistice, cu precădere implicați în proiecte digitale și interdisciplinare.

Urmărind tema reimaginării și reconfigurării spațiului de producție, 12 artiști din București, Timișoara, Amsterdam și Londra au fost selectați pe baza unui concurs de proiecte pentru a dezvolta, timp de o lună, la WASP — Working Art Space and Production, proiecte individuale sau de grup în regim de mentorship. Sub coordonarea Marilenei Preda-Sânc, a lui Cosmin Ciuclea, Jan Eugen și Cosminei Chițuc, proiectele rezultate încurajează perspectiva unui spațiu aflat în continuă mișcare. Curatoriată de Olivia Nițiș, expoziția finală urmărește să stârnească curiozitatea, să se joace cu posibilitățile de percepție și să creeze dezorientare deliberată.

_Platforma X_poster

„Selecția artiștilor pentru această primă ediție a programului de rezidențe Platforma X a avut ca miză introducerea în spațiul WASP a unor oameni capabili să poată dezvolta proiecte sustenabile și coerente prin dialog și prin negocierea practicilor de tip exclusiv individual. Procesul creativ urmărit a fost, poate, cea mai dificilă provocare pentru cei implicați — un experiment necesar cu o continuitate obligatorie pentru scena artistică românească, destul de fragilă la nivelul experienței de producție artistică și al dialogului în rândul tinerelor generații.

În cadrul Platformei X, proiectul propus de fiecare artist este clarificat/ dezbătut/alterat/transformat/ modificat/transgresat pentru ca rezultatul final să conțină un proces interrelațional în afara căruia configurația fiecărei producții ar fi doar rezultatul confortabil al unei etape de lucru în atelierul personal. Șansa la dialog, la întâlnirile cu alte tipuri de gândire pentru tânăra generație (și nu numai) este rară și fundamentală, având în vedere că, în ciuda orgoliilor personale, artistul contemporan este forțat să se plaseze în permanență și în afara sa, să țină seama de contexte și de poziția în care se află.

Expoziția realizată în urma acestui program propune un traseu printr-un conținut multimedia interactiv, coordonat de limitele spațiului și mișcării.” — Olivia Nițiș, curator

100ideas + Collective East (NL/RO) — Apeiron

Apeiron (ἄπειρον) înseamnă „infinit”, „fără” sau „sfârşit, limită, graniţă”. Apeiron reprezintă o instanţă a ceea ce este vizibil; o instanţă a realităţii filtrate de propriul aport senzorial. Apeiron este o instanţă a unui spaţiu infinit încadrat într-un spaţiu finit; este un loc pentru şi/sau al minţii, o abstractizare a unui spaţiu mental în confruntare cu limitele percepţiei.

100ideas+Collective East_APEIRON

Delia Andrieș (RO) — Selfdystopia. 3E

Pornind de la o particularitate medicală, caracterizată printr-o anomalie în situarea unui organ anatomic, Selfdystopia urmăreşte implicarea subiecţilor într-o chirurgie a intimităţii imateriale ce are ca miză observarea şi conştientizarea formelor subtile prin care stimulii externi configurează mutaţiile interiorităţii sub raportul proceselor de stare.

Elena Copuzeanu & Emilian Săvescu (RO) — Virtual Me

Virtual Me este rezultatul colaborării dintre artistul vizual/performer Elena Copuzeanu şi fotograful Emilian Săvescu. Prin tehnologia turului virtual cei doi propun navigarea unor spaţii reale sau imaginare. Subiectul e obiect al manipulării şi multiplicării virtuale, devenind model – tipar, într-o serie recurentă de clone.

Elena Copuzeanu si Emilian Savescu_Virtual Me

Livia Mateiaş (RO) — Teleportal

Putem să ne imaginăm teleportarea? Compusă din Teletension, un fragment de spaţiu care pulsează şi reflectă energia cosmică şi din Telematter, un transfer de forţă în materie reală, tangibilă şi aglutinată, instalaţia Teleportal trebuie plasată undeva între cunoaştere şi necunoscut, pe tărâmul infinităţii cosmice.

Livia Mateias_Teletension2 Livia Mateias_Teletension3

Lola Bezemer (NL) — Colouring Space

Spaţiul expoziţional devine scenă pentru jocul luminilor. Fără lumină nu există nimic de văzut, aşa că, în această instalaţie, ea este personaj principal. Elemente cinematografice, fotografice şi sculpturale alternează, făcând trimitere la nenumăratele posibilităţi de percepţie. Ca privitor, devii figurant pe platoul propriilor tale observaţii.

Lola Bezemer_Colouring Space

Łucja Grodzicka (PL / UK) — Between

Ce este frumuseţea? Care e standardul ei? Cum ne vedem pe noi şi pe ceilalţi? Łucja a oprit oameni de pe străzile Bucureştiului, ghidată după propriul simţ şi a comparat propriul punct de vedere cu ceea ce au spus ei. Depășind definiția unui concept, acest proiect vorbește despre nevoia de a te integra complet în contexte nefamiliare pentru a le aprecia pe deplin.

Lucja Grodzicka_Between

Marius Jurca (RO) — Introspection_2014

Un experiment digital-interactiv care investighează Hazardul, această instalaţie reflectă complexitatea procesului creator şi decizional necondiţionat, manifestată la nivel psihologic. Generând simboluri prin intermediul unui mecanism dinamic numit Arhivator, el relevă un tipar al interacţiunii utilizatorilor cu elementele virtuale care definesc o suprafaţă interactivă.

Oana Ionel (RO) — You Might See Rainbows. Or Not.

Imaginația și realitatea sunt două fațete ale aceleiași monede care ne ajută să ne definim lumea. Cercetând dinamica dintre ele, You Might See Rainbows. Or Not. vorbește despre deciziile şi strategiile de viaţă pe care le adoptăm și atacă lipsa de concordanță dintre propriile noastre proiecții și modul în care considerăm că anumite aspecte ale vieții noastre ar trebui să se desfășoare.

Oana Ionel_May You See Rainbows.Or Not.

Expoziția este deschisă publicului larg între 14 — 20 septembrie, la WASP — Working Art Space and Production (Ion Minulescu 67-94, Corp E, Etaj 2), între orele 13:00 — 17:00.

Curator: Olivia Nițiș
Mentori: Marilena Preda-Sânc, Cosmin Ciuclea, Jan Eugen & Cosmina Chițuc
Artiști: 100ideas + Collective East (NL/RO), Delia Andrieș (RO), Elena Copuzeanu & Emilian Săvescu (RO), Livia Mateiaș (RO), Lola Bezemer (NL), Łucja Grodzicka (PL/UK), Marius Jurca (RO) și Oana Ionel (RO)

Facebook event: aici.

Parteneri media: Art Clue, Art Out, Ceașca de Cultură, Cooperativa Urbană, Designist, Feeder, Getlokal, Metropotam, Modernism, Orasulm.eu, Postmodern, Sub25, The Institute, Veioza Arte, WeArt, Zeppelin.

Platforma X este o co-producție 4Culture, WASP — Working Art Space And Production, Tangaj Dance și LifeLongBurning, cu sprijinul programului Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene. Proiect cultural finanțat de AFCN — Administrația Fondului Cultural Național și Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti — ARCUB, prin Programul Cultural București 555.

*Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conține.

WASP — Working Art Space & Production este un spațiu independent alternativ dedicat dansului contemporan, experimentelor în arta vizuală, teatrului contemporan underground și dependenților de multimedia. Reutilizând 500 de metri pătrați ai unei foste fabrici comuniste, locul găzduiește anual eXplore Dance Festival – Bucharest International Contemporary Dance and Performance, cât și birourile asociației 4Culture.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed