Poveștile din lut iau forma unui oraș miniatural, creat de Florin Dumitru

Călătorim și fotografiem fațade vechi, suntem curioși care sunt poveștile caselor a căror arhitectură ne învăluie într-o armonie greu de găsit azi, ne plac Sibiul și Brașovul, am vrea să stăm măcar o noapte în Muzeul ASTRA. Toate aceste gânduri și frânturi de vacanță le-am regăsit în Poveștile de lut ce iau forma căsuțelor miniaturale create de Florin Dumitru.

Cum le-am descoperit? Cu ocazia Bohemian Square Festival, a cărui nouă ediție are loc în Brașov în weekend-ul 21-23 august. Și pentru că am vrut să știm care sunt “temeliile” orășelelor și satelor din lut create de Florin, am stat la o șuetă virtuală.

3Povesti din lut - Designist

Căsuțele cărui oraș anume te-au inspirat sau ce stil arhitectural ai vrut să redai?

Inițial am realizat căsuțe inspirate din lumea satului. Arhitectura tradițională a satului vechi românesc este o comoară și mult timp am fost fascinat de ea. Este atât de mult echilibru și armonie în proporțiile, compoziția și chiar cromatica caselor vechi, încât m-am hotărât să recreez această lume într-o manieră miniaturală, din ceramică.

Ulterior am început să realizez și căsuțe inspirate din arhitectura orașelor săsești din Transilvania: Sibiu, Sighișoara, Brașov. Unele dintre ele sunt replici după case existente, cum ar fi casa Vlad Dracul din Sighișoara sau Turnul Sfatului din Sibiu. Cele mai multe, însă, sunt case în care am înglobat elemente arhitecturale caracteristice acestor orașe.

1Povesti din lut - Designist 2Povesti din lut - Designist SONY DSC

Ți-ai propus să recreezi un întreg oraș miniatural din lut?

Scopul meu nu a fost să realizez macheta unui oraș, ci doar să încerc să recreez atmosfera dată de străduțele înguste cu pavaj din piatră, mărginite de case cu fațade scorojite peste care au trecute sute de ani. Materialul din care am realizat căsuțele – ceramica- cred că m-a ajutat să redau aerul vechi al acestor orașe medievale transilvănene.

SONY DSC

De când creezi piese din ceramică și cum s-a conturat pentru tine proiectul Povești din lut?

Cred că unele abilități își fac inevitabil simțită prezența încă din anii copilăriei. Acum, gândindu-mă retrospectiv, îmi dau seama că îmi place de când mă știu să modelez plastilină, lut sau să cioplesc în lemn. După terminarea liceului am fost student pentru un semestru la Arte, în București. Am renunțat însă la Arte pentru a face Arheologie și, într-un mod poate deloc întâmplător, am ajuns la arheologie experimentală – și anume la realizarea de replici de vase, statuete și alte obiecte din ceramică folosind tehnici vechi, neolitice.

Practic, într-o oarecare măsură, m-am întors de unde am plecat, adică la artele plastice. Căsuțe am început să fac prin 2013, dezvoltând o tehnică folosită de romani în realizarea opaițelor din ceramică. Abia după un an din momentul în care am început să fac căsuțe din ceramică mi-am dat seama că ar trebui să găsesc și un nume pentru ceea ce fac și m-am gândit că un sat sau un oraș vechi reprezintă o poartă spre trecut, spre copilărie– de aici “povești din lut”.

8Povesti din lut - Designist 12Povesti din lut - Designist 14Povesti din lut - Designist

Cum le putem comanda?

Căsuțele se găsesc în magazinele unor muzee cu specific etnografic din București (MȚR, Muzeul Satului) și din țară (Sibiu, Brașov, Golești, Cluj, Suceava), dar și în galerii de artă din Sighișora, Sibiu, Brașov și București. Bineînțeles, pot fi comandate direct de pe pagina de facebook Povești din lut sau blog.

10Povesti din lut - Designist 11Povesti din lut - Designist 13Povesti din lut - Designist 15Povesti din lut - Designist

Vă lăsăm să vă plimbați în liniște printre căsuțele lui Florin. Spre deosebire de amintirile vacanțelor, ele pot veni cu tine în bagaj pentru a reconfigura pe harta etajerelor de acasă străduțele înguste, pietruite, cu fațade frumoase și scorojite, pe care știm că te-ai plimbat măcar o dată într-o vară…

Fotografii: Nicoleta Păunaș, Romeo Țăranu, Orsolya Balint

2 Comments

  1. Buna ziua!La ce pret sunt casutele?Multumesc!

  2. Bună, Melania,

    Prețul unei căsuțe începe de la 7 lei, dar cel mai bine e să-l contactezi direct pe Florin Dumitru, prin pagina de facebook și blogul său, indicate de noi mai sus.

    Mulțumim!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed