Lowe România are cele mai frumoase terase și cafeteria din oraș. Ca să nu mai zicem de birouri!

La începutul anului am aflat de la Mădălina Teler, în timpul pregătirilor pentru cursul de Ceramică – Design de obiect pe care îl susține la Creative Learning (care, apropo, începe pe 3 octombrie!), că a fost provocată să creeze lămpi din porțelan, sub formă de cești supradimensionate. Erau superbe și urma să personalizeze un proiect special al arhitecților de la Manole Zece (Adriana Frunză, Alexandru Csomos și Sorin Bleandă).

12Lowe Romania - Designist

În iunie, vedeam primele fotografii ale lămpilor, ce decorează cafeteria Lowe România din noul sediu. Și, credem că sunteți acord, arată genial! De la începutul cele 7 companii din grup – BPN, Initiative, Golin, Lowe&Partners, Medic One, MobileWorks, SeniorHyper – s-au mutat în Metropolis Bravo, pe strada Grigore Alexandrescu. Am hotărât că terasa și cafeteria sunt printre cele mai frumoase din oraș. Iar povestea amenajării birourilor, ce a implicat mai mulți designeri români și doze mari de creativitate, curge mai jos. 🙂

13Lowe Romania - DesignistAbajururi din porțelan create de Mădălina Teler special pentru acest proiect și “iluminate” cu ajutorul celor de la Luminna.14Lowe Romania - DesignistÎn rafturile cafeteriei stau albume foto personalizate cu elemente de poveste de Ioana Bănică (Marele Deget Mare). Iar florea roșie este o creație origami a lui Paul Budan (Origamic).

4Lowe Romania - Designist

15Lowe Romania - DesignistAmenajarea birourilor pe cele patru niveluri ale clădirii de birouri din zona Romană gravitează în jurul a două povești pentru oameni mari: Micul Prinț și Alice în Țara minunilor. Elementele și personajele poveștilor sunt însă inserate discret, cât să stârnească imaginația. Iar conceptul de design e semnat de arhitecții de la Manole Zece, care au înțeles perfect că “we are all mad here”, glumesc creativii Lowe.

„Înainte să ne apucam de treabă am vizitat birourile Lowe din strada Ceasornicului și am încercat să cunoaștem echipa. Apoi ne-am lăsat păgubași. Prea multe personalități :). Apoi am luat Micul Prinț și Alice în Țara Minunilor ca puncte de pornire și am încercat să surprindem esența poveștilor, traseul eroului și detaliile care transformă întreaga poveste.

Inspirație ne-au fost anumite personaje cheie, ca Pălărierul Nebun și Regele din Micul Prinț, și niște dialoguri, citate. Rezultatul este aerisit, spațios, dar deloc anost. E colorat, e simplu, e plin de detalii”, spune Alexandru Csomos, arhitect Manole Zece.

9Lowe Romania - Designist

8Lowe Romania - Designist Sincer, chiar credem că aceasta e una dintre cele mai frumoase terase din București. Cu atât mai mult cu cât este terasa unui birou!11Lowe Romania - Designist 17Lowe Romania - Designist

Cum ne place să dezvoltăm poveștile frumoase pe care le descoperim, am stat de vorbă cu Adriana Frunză de la Manole Zece, pentru a ne dezvălui cât mai multe dintre provocările proiectului.

Care a fost, pe scurt, brief-ul proiectului?

Amenajarea spaţiului de birouri a trebuit să ţină cont de câţiva parametri: înălţimea mică, un spaţiu lung şi îngust şi o faţadă fragmentată din punct de vedere al raportului plin – gol. Amenajarea a vizat patru etaje şi a trebuit să răspundă cerinţelor a şapte firme care stau sub umbrela Lowe Group. Așadar, am căutat elemente comune care să dea unitate spaţiului, dar şi accente punctuale care să diferenţieze diferitele zone înglobate.

18Lowe Romania - Designist 19Lowe Romania - Designist 30Lowe Romania - Designist

Cum ați dezvoltat conceptul amenajării?

Conceptul amenajării a urmărit specificul activităților grupului Lowe – publicitate, media, mobile marketing, PR. Şi pentru că ne adresăm unor oameni efervescenţi, creativi şi dinamici, care spun poveşti prin ceea ce fac, am inserat poveşti în amenajarea propusă.

Ne-am luat ca puncte de plecare poveşti cu tâlc, ce şi-au depăşit timpul prin mesaj, ofertante din punct de vedere al creativităţii şi uşor recognoscibile: Alice în Ţara Minunilor şi Micul Prinţ. Pentru a contura un spaţiu capabil să stimuleze creativitatea, din prima dintre ele am preluat ideea evadării într-o lume imaginară, ca o paranteză a realităţi, iar din cea de-a doua introspecţia şi percepţia subiectivă a realităţii.

5Lowe Romania - DesignistScaunele au fost retapițate & personalizate de echipa Photoliu.6Lowe Romania - Designist 20Lowe Romania - Designist

3Lowe Romania - DesignistIngeniozitatea vine din intervențiile pe fundalul mai degrabă neutru creat de finisaje. Ce materiale, texturi conturează acest fundal?

Am optat pentru finisaje simple şi neutre din punct de vedere cromatic pentru spațiile deschise şi le-am folosit ca suport pentru restul intervenţiilor: riflaj din lemn, cu rafturi intercalate pe stâlpi şi pe peretele exterior, pereţi vegetali, vopsea tablă de scris în diferite culori. Astfel, le-am lansat o invitaţie celor care lucrează aici să-și pună amprenta şi să-şi însuşească locul… de muncă.

Rigurozitatea şi liniaritatea spaţiului este întreruptă de linia frântă a plafonului de gips-carton şi prin tratamentul cromatic al pardoselii care se continuă pe pereţi şi tavane, diferit de la etaj la etaj.

2Lowe Romania - DesignistRecunoașteți măsuța? E din corian, semnată de Dragoș Motica. Redă o multitudine de foi (ciorne, schițe) prinse laolaltă.

Spațiile de relaxare, întâlnire sunt cireașa de pe tortul… birourilor. Cum le-ați demarcat & tratat?

Există o diferenţiere clară între zone – zona de lucru şi cea a spaţiilor-eveniment (cum este cafeteria).

Zonele de lucru au însă intercalate mai multe funcţiuni: camere (cabine) pentru conferinţe telefonice, săli de şedinţe, camere pentru brainstorming, dar și locuri de relaxare. Elementele din poveştile inserate în aceste spaţii nu-şi propun să urmeze un fir epic, ci doar fac trimitere la lumea imaginară într-un mod subtil, un fel de scavenger hunt, cu clue-uri şi ghicitori.

Stilizarea acestor elemente şi funcţionalitatea lor (integrarea în ciclul funcţional al amenajării, fără a fi doar obiecte de decor) permit o percepție gradată a “ poveştii’’: un avion printre nori, o recepţie ca o omidă urcată pe-o ciupercă, piese ce răspund unor reguli aleatorii – o băncuţă ce urcă pe perete, un raft unduit în jurul unui întrerupător, cărţi supradimensionate, ceşcuţe agăţate de tavan, un fotoliu înghiţit de mochetă…

22Lowe Romania - DesignistCâteva flamingo roz te introduc în cabina fonică verde.24Lowe Romania - Designist În zona de conversație am recunoscut măsuța Diagonal Coffee, din cupru, semnată Moyo (Iulian Mosu si Diana Ionescu).

25Lowe Romania - DesignistCulmea relaxării e în cadă. Se știe…

Preferatele noastre sunt cafeteria și terasele. Am vrea să știm mai multe despre ele…

Cafeteria este unul dintre spaţiile în care se regăsesc elemente ale ambelor poveşti. Este un tea-party cu ceşti agăţate de tavan, pe fundalul căruia îşi găsesc locul asteroidul B-612 (care dă şi numele cafeteriei) şi floarea sub clopot de sticlă a Micului Prinţ. Am încercat să o amenajăm în ideea unei cafenele urbane, confortabile şi versatile, având în vedere că trebuie să funcţioneze şi ca spaţiu de luat prânzul pentru angajaţi, şi, ocazional, ca spaţiu pentru evenimente restrânse.

Terasele sunt vedetele pe timp de soare şi de vară, comunică între ele vizual, pe verticală şi orizontală: sunt grădini în plină dezvoltare, o prelungire a spaţiilor din interior destinate relaxării şi brainstorming-urilor.

16Lowe Romania - Designist1Lowe Romania - Designist 29Lowe Romania - DesignistPrimele desene pe pereți sunt semnate de Filip Letinu și Alexandru Ciubotariu, încurajându-i pe noii locatari ai spațiului să le completeze. 🙂

Oare am mai vrea vacanță dacă am avea mereu pe aproape terasa și cafeteria de la Lowe? Creativii să ne explice. 🙂

Fotografii: Petru Frunza

5 Comments

 1. Artenian Șoldea

  Felicitări!

 2. Alex

  Voi nu ați văzut sediul Kalon.

 3. Încă nu, dar așteptăm un link sau câteva fotografii. 🙂

 4. Alex

  Scaunele de la mese de unde sunt achizitionate. Sunt foarte frumoase!

 5. Elena

  Alex,intradevar sunt foarte frumoase scaunele si mesele de la Sensio Concept! 😉

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed