Prehistoric Aliens: măsuțele de cafea create de Glimpt Studio în Peru

Glimpt Studio, adică suedezii  Mattias Rask și Tor Palm, călătoresc prin lume pentru a dezvolta piese de design cu ajutorul comunităților “defavorizate” de meșteșugari, din țări ca Vietnam, Africa de Sud și, mai nou, Peru. Pe lângă meșteșugurile noi cu care designerii nordici vin în contact, piesele create împreună cu artizanii din aceste centre locale sunt și garanția unui venit care să le susțină atât activitatea, cât și familiile – un fel de răsplată și ajutor pe care Mattias și Tor îl oferă la rândul lor.

Prehistoric Aliens - Glimpt Studio - Designist (3)

De curând, Mattias și Tor s-au întors din Peru, unde alături de meșteșugarii în lemn din comunitatea Artesanos Don Bosco, au creat Prehistoric Aliens, măsuțe de cafea din lemn sculptat, cu un aspect incredibil de contemporan și tradițional peruan în același timp.

Prehistoric Aliens - Glimpt Studio - Designist (6)

Au stat în Peru toată toamna lui 2012, în satul Yungay, unde au descoperit o cooperativă specializată în realizarea și decorarea mobilierului din lemn. Artesanos Don Bosco este doar o parte a unei “operațiuni” de amploare în Anzi – Operazione Mato Grosso, care implică peste 2.000 de voluntari italieni. Munca voluntarilor constă în a-i educa și pregăti pe cei din comunitățile sărace din Anzi pentru a putea fi angajați chiar în această zonă: în spitale, școli, centre de lucru create, pentru a nu-și părăsi satele în favoarea unui viitor de cele mai multe ori incert în Lima.

Pe lângă școlile, spitalele și orfelinatele deja înființate, au reușit să construiască și stații de curent electric în munți, care ajunge gratuit la familiile sărace.

Prehistoric Aliens - Glimpt Studio - Designist (10)

Prehistoric Aliens - Glimpt Studio - Designist (11)

După ce lucrează și învață timp de 5 ani în cadrul organizației Artisanos Don Basco, meșteșugarii care termină acest stagiu își încep munca în cooperative. Cele mai multe dintre cursuri sunt legate de prelucrarea lemnului (de la mobilier și decorațiuni până la construcția caselor), dar există și cursuri de prelucrare a metalului, pietrei, sticlărie, tehnici textile.

Prehistoric Aliens - Glimpt Studio - Designist (8)Măsuța “detașabilă”

Prehistoric Aliens - Glimpt Studio - Designist (7)

La cooperativa din Yungay, Mattias și Tor au fost fascinați de cât de meticuloși erau peruanii ce lucrau acolo: sculptau și finisau lemnul cu o grijă incredibilă la detalii, puteau reda fin o imagine prin sculptura în lemn. Singura problemă în procesul de producție a fost limba: suedezii nu știau o boabă de spaniolă, peruanii nu vorbeau o boabă de engleză. După ajutorul temporar al unui prieten, designerii învățau seara, la calculator, pronunția cuvintelor în spaniolă 🙂

Prehistoric Aliens - Glimpt Studio - Designist (5)

Ce i-a inspirat în crearea măsuțelor Prehistoric Aliens? Pe lângă doza zilnică de Inca Kola, cum spun ei, moștenirea culturală din Peru care în ochii unui vestic pare atât de veche, aproape mistică. Astfel, aceste măsuțe de cafea din lemn sunt ca niște mici nave spațiale care au aterizat pe acest tărâm.

Prehistoric Aliens - Glimpt Studio - Designist (13)Una dintre sursele de inspirație 🙂

Prehistoric Aliens - Glimpt Studio - Designist (12)Din procesul de creație

Prehistoric Aliens - Glimpt Studio - Designist (14) Prehistoric Aliens - Glimpt Studio - Designist (15)Prehistoric Aliens - Designist (2)În timpul lucrului cu meșteșugarii peruani – Marcial, Barosso, Aristares și Messias, Mattias și Tor s-au ales cu două porecle: Gordo și Chato (Grăsuțul și Scundacul 🙂

Prehistoric Aliens - Glimpt Studio - Designist (1)La cooperativa din Yungay:

Prehistoric Aliens - Designist (1)
Prehistoric Aliens - Glimpt Studio - Designist (2) Prehistoric Aliens - Glimpt Studio - Designist (9)

Pentru mai multe informații și comenzi, accesați site-ul Glimpt Studio.

Fotografii: Glimpt Studio

One Comment

  1. […] ți-am povestit pe DESIGNIST despre proiectele de design ale Glimpt Studio dezvoltate împreună cu comunități de meșteșugari din Peru și din Africa de Sud și Vietnam. Așa i-au cunoscut și reprezentanții asociației Romano […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed