Proiectele câștigătoare ale competiției Create Your Bucharest, care merg la VIENNA BIENNALE 2015

Am început anul vorbind despre competiția Create Your Bucharest (deadline-ul pentru înscrieri a fost 15 ianuarie), iar azi am aflat nu doar care sunt cele 10 proiecte câștigătoare, dar și că au fost înscrise în competiție 225 de proiecte creative despre Capitală, depășind așteptările organizatorilor.

Pe 16 martie 2015, juriul i-a desemnat în unanimitate pe Ovidiu Anton & Alexandru Bălășescu drept câştigători ai premiului cel mare al competiţiei, în valoare de 10.000€. Proiectul lor, How I miss Bucharest or The Journey of a Dog’s Life, i-a cucerit pe membrii juriului. De asemenea, au fost acordate nouă premii speciale în valoare de 3.000€ fiecare. Ideile, cuprinzând proiecte din domeniul artei, designului şi arhitecturii, au fost propuse de artişti români din toată lumea.

Ovidiu Anton_photo by Hanna NollerOvidiu Anton. Foto: Hanna Noller

Membrii juriului au făcut următoarea declarație cu privire la decizia lor unanimă:

„Să explorezi istoria Bucureștiului contemporan urmărind viețile contrastante a doi dintre câinii orașului este o modalitate neobișnuit de elocventă, incisivă și originală de a aborda teme importante, dar, de cele mai multe ori, dureroase, precum mobilitatea, exilul, proprietatea, supravegherea, urbanismul și apartenența. Unul dintre câini s-a născut în București, dar a fost luat de pe străzi, adoptat și dus la Viena. Celălalt a ajuns în București câine de companie, împreună cu stăpânii lui vienezi, doar ca să ajungă, în cele din urmă, pe străzi. Soarta fiecărui câine acționează ca o metaforă pentru vicisitudinile și promisiunile vieții de zi cu zi în oraș.”

Competiţia Create Your Bucharest a fost organizată de MAK – Muzeul Austriac de Artă Aplicată / Artă Contemporană cu sprijinul financiar al OMV şi OMV Petrom sub egida VIENNA BIENNALE 2015: IDEAS FOR CHANGE (11 iunie – 4 octombrie 2015) iniţiată de directorul MAK Christoph Thun-Hohenstein.

Create-your-Bucharest_folder-p2

Proiectele câştigătoare ale concursului Create Your Bucharest vor fi prezentate în cadrul unei secţiuni special dedicate a expoziţiei MAK Mapping Bucharest: Art, Memory, and Revolution 1916-2016, unul din proiectele centrale ale VIENNA BIENNALE 2015, avându-i drept curatori pe Peter Weibel, director al ZKM | Centrul pentru Artă şi Media din Karlsruhe; profesor, Universitatea de Artă Aplicată din Viena şi Baerbel Vischer, curator al colecţiei MAK de artă contemporană. Prin participarea la expoziţie, proiectele câştigătoare ale competiţiei Create Your Bucharest vor contribui la diversitatea scenei contemporane din Bucureşti şi România, pe fundalul mişcărilor de avangardă din trecut şi prezent.

CYB_Photo jury 1_photo by Adel Al-HaddadJuriul deliberând. Cu toții au vorbit, în cadrul conferinței de presă de astăzi, despre dificultatea alegerii între proiecte atât de diverse și atât de bune. Foto: Adel Al-Haddad.

Juriul internaţional, compus din Christoph Thun-Hohenstein (director, MAK, Viena), Barbara Baum (consultant pentru proiecte artistice al OMV), Andreiana Mihail (consultant de artă, Bucureşti), Alice Rawsthorn (critic de design, International New York Times, Londra) şi Baerbel Vischer (Curator, MAK, Viena), a evaluat lucrările din competiţia Create Your Bucharest pe criteriile inovaţiei, relevanţei artistice şi sociale, sustenabilităţii şi fezabilităţii, în raport cu domeniul de exprimare artistică al con-curenţilor.

 „Suntem una dintre cele mai importante companii din România și, de aceea, vrem să avem o contribuție și în alte domenii importante pentru societate. Prin acest proiect ne-am propus să încurajăm arta contemporană și să promovăm artiștii români la nivel internațional.“, spune Mariana Gheorghe, Director General al OMV Petrom:

CYB_Photo jury 2_photo by Adel Al-HaddadFoto: Adel Al-Haddad

Pe lângă marele câștigător, juriul a mai acordat 9 premii speciale (fiecare în valoare de 3.000€) pentru următoarele proiecte:

„A Pedestal of Thoughts” de Anca Benera & Arnold Estefan
Îndrăzneț și înălțător, piedestalul de cărți promite să încurajeze învățarea, cunoașterea și dezbaterea, recunoscând, în același timp, complexitatea istorică a accesului la cărți în București, atât în forma lor monumentală cât și prin împărțirea conținutului în patru categorii distincte: cenzurate, dis- truse, nepublicate și publicate independent sau prin mijloace proprii.

„Atelier 35 Cooperative” de Larisa Crunțeanu & Xandra Popescu
Consolidarea colaborării dintre artiști și meșteri ar fi o cale captivantă și constructivă de a revitaliza moștenirea artizanală a Bucureștiului prin readucerea la viață a aptitudinilor tehnice și a culturii depanării care a fost pierdută în alte orașe. Prezervând resurse istorice valoroase, proiectul promite în același timp să promoveze noi oportunități antreprenoriale.

„Bucharest Veins. Resuscitation Intervention” de Carmen Secăreanu
Vizitatorii străini în București remarcă, de multe ori, rețeaua de cabluri care împânzește orașul, dar ea este numai rareori observată de rezidenți. Vopsi- rea cablurilor și decorarea lor cu fire luminoase va atrage atenția către unul dintre aspectele neglijate ale orașului și îi va încuraja pe oameni să fie mai atenți și la alte elemente trecute astăzi cu vederea.

„Discover Bucharest, The Open Air Museum” de Rareș Tudor Pop
Bucureștiul este plin de clădiri aparent banale din epoci diferite, multe dintre ele având însă povești fascinante. Descrierea poveștilor uitate ale clădirilor istorice derăpănate și ale celor din perioada comunistă ar trebui să îi facă pe oameni să se uite la ele cu alți ochi și, sperăm, să evite greșelile făcute de alte orașe care și-au distrus moștenirea arhitecturală autohtonă.

“Floreo: A Ruin Blossoms Downtown mapping memories of architec- tural heritage as public space. Bucharest 2015” de Răzvan Delcea & Andrei Voica
Încurajarea voluntarilor locali să transforme ruinele pustii ale vilelor abandonate în spații atrăgătoare poate readuce la viață zone din București trecute cu vederea, cu beneficii clare pentru mediu. Fiecare proiect poate, în egală măsură, să joace rolul unui catalizator, impulsionând și alte comunități să revitalizeze zone uitate din propriile cartiere.

“Homeless Practices” de Maria Daria Oancea & George Octavian Marinescu
Lipsa de adăpost este o problemă gravă în București și în multe alte orașe, o problemă care cere soluții imediate. Homeless Practices propune un mod imaginativ și constructiv de documentare a realității și a dificultăților extreme ale vieții de zi cu zi a persoanelor fără adăpost din București, colectând în același timp informațiile necesare pentru a-i sprijini în mod practic.

“Kilobase Bucharest A-Z”, de Dragoș Olea
Creșterea gradului de conștientizare a nuanțelor culturii istorice și contemporane a Bucureștiului a fost o temă recurentă în cadrul Create Your Bucharest. Kilobase Bucharest A-Z este un răspuns neobișnuit de ingenios. Schimbul de fragmente care țin de diferite aspecte ale culturii orașului promite să prezinte o imagine eclectică, năstrușnică și de multe ori surprinzătoare a Bucureștiului.

“TableTalks” de Andra Răcășan & Elena Rucsandra Maior
Crearea unui forum în cadrul căruia oamenii din București se pot întâlni la o masă pentru a dezbate chestiuni importante este un mod vivace de încurajare a comunicării, a sentimentului de comunitate și a cercetării intelectuale. În timp ce adăpostește o nouă cultură a dialogului în București, TableTalks ar putea declanșa, de asemenea, noi prietenii, colaborări și moduri de gândire.

“Your Concrete Shadows” de Gina Ster
Apariția unui trio al “îngerilor” care veghează asupra clădirilor din perioada comunistă ar adăuga un plus de ambiție în ceea ce privește cultura înfloritoare a artei stradale din București. Pătrunzători și memorabili, cei trei “îngeri” ai Libertății, Curiozității și Evoluției sunt destinați să provoace discuții și să încurajeze oamenii să se uite din nou la oraș și patrimoniul său arhitectural modern.

Alexandru Balasescu_photo by Ovidiu AntonAlexandru Bălășescu. Foto: Ovidiu Anton

Prin susţinerea competiţiei Create Your Bucharest, OMV şi OMV Petrom doresc să contribuie încă o dată la dialogul cultural, pe lângă implicarea lor economică. Compania internaţională integrată de petrol şi gaze OMV, cu sediul central la Viena, îşi concentrează acţiunile de sponsorizare culturală asupra schimburilor culturale din domeniul artei contemporane între statele care constituie principalele sale pieţe: Austria, România şi Turcia. OMV este de zece ani acţionar majoritar al OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol şi gaze din sud-estul Europei, cu sediul la Bucureşti.

Ne-ar plăcea ca toate aceste proiecte să fie reunite într-o expoziție la București, după Vienna Biennale, și, pe parcurs, să le vedem implementate în oraș. Pentru că au puterea de a-i schimba fața, de a-i adăuga o profunzime și activa conștiința urbană.

One Comment

  1. Iuliana Nicolad

    Felicitari tuturor câstigatorilor ! Bravooo!!! Felicitari Pop Rares Tudor! Sunt mândră de tine, baiatul meu !

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed