Softescu: sau când viața la birou e mai roz. În Bacău.

Cum să nu te bucuri când, după articolele DESIGNIST despre birourile creative din România, afli că patima birourilor designish se răspândește frumos și sigur în țară! Așa am descoperit biroul Softescu – din Bacău, introducerea a făcut-o arhitectul Alexandru Călin, cel care s-a ocupat de proiect împreună cu Vlad Drăghescu. Din start, numele a contribuit la votul nostru dat biroului din Bacău. Chiar glumeam în redacție dacă nu ar fi mai potrivit un titlu: Softescu, din patria lui Eminescu. 🙂 Ingeniozitatea e continuată firesc de amenajare. În sfârșit vedem roz (de fapt fucsia) în biroul unor it-iști.

Birou Softescu - Bacau - Designist (2) Birou Softescu - Bacau - Designist (5)Zona de relaxare – barul. Bineînțeles că ne-au furat privirea tapetul de efect, “decojit” și mixul plăcuțelor de faianță.

Deși proiectul a fost primit cu entuziasm de echipă, totuși au fost câteva limitări cât se poate de clare de la bun început. Biroul se află la ultimul etaj al unei clădiri din centrul Bacăului, podeaua nu putea fi înlocuită, în plus a trebuit reintegrat mobilierul din fostul spațiu. Ne povestește mai multe arhitectul Alexandru Călin:

“Îşi doreau foarte tare o hală sau un garaj, în orice caz un spaţiu cool, atipic pentru activităţi office. Bacăul nu a putut oferi o asemenea oportunitate aşa încât s-au reorientat către ultimul nivel al unei clădiri de birouri, nou terminată, cu o vedere panoramică asupra zonei centrale a oraşului. Un spaţiu office tipic, cu plafoane casetate, compartimentări tip, pardoseală ce trebuia să rămână în funcţiune, o faţadă la care nu se putea interveni. În plus, piesele de mobilier din vechiul birou trebuia păstrate şi armonizate cu noul concept.”

Birou Softescu - Bacau - Designist (6) Birou Softescu - Bacau - Designist (7)Faină ideea unei astfel de recepții 🙂

Care a fost conceptul amenajării? Un atelier creativ, realizat cu materiale brute, cablaje aparente și lămpi cu aer industrial, ne povestește Alexandru:

“Am desfăcut integral plafonul şi am păstrat organismul viu al cablajelor şi tubulaturilor industriale de deasupra aparent. Culoarea şi tapetul au fost elementele vii care trebuia să dea energie şi să contribuie la închegarea conceptului. A rezultat un spaţiu viu, ceva între un garaj underground şi un atelier de meşteşugărit.”

Birou Softescu - Bacau - Designist (1) Birou Softescu - Designist (1)Ne place mult tapetul ce imită un perete în ruină – de aici efectul de garaj, în care se meșterește ceva. Digital în acest caz. 🙂
Birou Softescu - Designist (2)

Am remarcat și scaunele metalice de atelier, ne amintesc de cele create de Uzina 55 Ploesci.

Zonele de relaxare ale biroului sunt reprezentate de bar și un spațiu de discuții, cu canapele și măsuță din paleți colorați, vegheate de o bicicletă imprimată, și nu agățată pe perete. 🙂 La care se adaugă o masă de fussball, mai în spatele zonei de birouri.

Birou Softescu - Bacau - Designist (8)

Peste tot sunt cărți și reviste de design, și există chiar și o colecție de comics-uri, ne spune Alexandru.

Birou Softescu - Bacau - Designist (3)

“Sala de meeting şi video conferinţe e placată integral cu bucăţi din lemn brut, neprelucrat, extrem de cald şi calm, în contrast cu energia pe care o degajă spaţiul de lucru”, ne-a explicat arhitectul Alexandru Călin.

Birou Softescu - Bacau - Designist (4)

Ne-a dat o energie faină scurta vizită în birourile Softescu, din Bacău. Nu putem decât să ne bucurăm că în din ce în ce mai multe locuri din țară birourile încep să arate cât mai creativ, să capete personalitate. Și îi mulțumim lui Alexandru pentru introducere. 🙂

Fotografii: prin Softescu / arh. Alexandru Călin

5 Comments

 1. Cristina

  In asa birouri sa tot lucrezi! Nici acasa nu-ti mai vine sa pleci!

 2. dani

  cam aiurea…birou de it-sti in fucsia. Pentru o ceainarie sa zicem, dar birou de it-sti unde ponderea prezentei masculine este maxima sa alegi fucsia mi se pare neinspirat.

 3. Andrei

  Nu cred ca exista o respingere intre fucsia si prezenta masculina.

 4. Raluca

  Buna,

  As vrea sa stiu de unde pot achizitiona faianta ca cea din imaine

  Ma puteti ajuta?

  Multumesc,
  Raluca

 5. Klaus

  Nu e faianta. E un tapet cu model ce imita faianta. 🙂

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed