Un “anti-birou” aruncă în aer tiparele legate de spațiul de lucru, dar și de modul de a gândi un business

birou

Semaforul, o aluzie la traficul de internet și domeniul de activitate al companiei

Care este punctul comun între New York, San Francisco, Londra, Cluj, Oradea și Târgu Mureș? Între business, creativitate și gândire neconvențională? Se numește Lateral și este o companie inovatoare și foarte competitivă în domeniul tehnologiei și al designului, fondată în 2008 de antreprenorul român Ciprian Morar. Bazată pe o filozofie diferită de a altor afaceri în ceea ce privește oamenii, proiectele și munca în general, Lateral vine cu o abordare „altfel” și în ceea ce privește spațiul dedicat lucrului. Exemplu stă biroul lor din Târgu Mureș, inaugurat în acest an, care ne demonstrează că atunci când o echipă de IT-işti creativi își pune mintea la treabă în domeniul designului interior, rezultatul este cel puțin surprinzător.

birou

Open space-ul reflectă nevoile unei companii cu o echipă de peste 100 de angajați și colaboratori, în continuă dezvoltare.

birou

Corpurile de iluminat modulare, cu led, permit crearea unor structuri diferite, care dau o notă arhitecturală spațiului.

Noul sediu este situat într-o clădire de birouri, iar designul interior aparține în totalitate echipei Lateral. Da, ei singuri au făcut amenajarea, fără arhitect, fără designer. Ciprian Morar, fondator și CEO Lateral, îl consideră „un loc construit pentru calm”, care să îi facă pe oameni să se simtă liniștiți, “zen”. Un fel de “anti-office office” :), așa cum ne spune Ciprian. Cu alte cuvinte, un loc unde lumea vine să muncească de plăcere și nu doar la nivel declarativ, ci și în fapt. Numeroasele călătorii cu scop profesional prin capitale ale tehnologiei informatice din toată lumea și-au lăsat amprenta într-un mix de stiluri (minimalist, industrial, hi-tech), care reflectă și identitatea unei companii cu birouri în șase orașe, dintre care trei internaționale (New York, San Francisco, Londra, Cluj și Oradea).

birou

Birourile și spațiile mai mici sunt personalizate prin tapet decorativ, cu tematică “green”.

birou

Cafe Latte Ral 🙂 (un joc de cuvinte cu trimitere la numele companiei) este amenajată într-o terasă închisă cu pereți vitrați. Locul perfect pentru pauze creative.

birou

Pe terasă, rețeaua de grinzi și stâlpi de lemn, corelată cu direcția de montaj a plăcilor din lemn, creează un efect de perspectivă.

Și pentru că Lateral este implicată în numeroase inițiative și proiecte cu impact social, nu este de mirare că în amenajarea biroului au ales materiale sustenabile, prietenoase cu mediul înconjurător. Provocări au fost multe, de la găsirea producătorilor și furnizorilor potriviți, la punerea în operă a soluțiilor dorite, mai ales că în toată această aventură a configurării unui spațiu de lucru prietenos, au acordat o atenție deosebită detaliilor și calității. Interesant este faptul că echipa Lateral intenționează să fructifice „lecțiile învățate” din această amenajare într-un proiect viitor ce presupune construirea unui nou birou, pe care ei și-l doresc complet diferit de acesta.

birou

Fructe colorate pe pereți pentru un loc de luat masa informal.

birou

Terasa închisă oferă un loc de relaxare plăcut tot timpul anului, iar lumina naturală abundentă scoate în evidență culorile vii, îndrăznețe. Fotoliul suspendat completează foarte bine look-ul urban industrial.

birou

În ciuda spațiului tip open space – poate cea mai adecvată soluție când e vorba de un colectiv numeros -, în care zonele de lucru sunt separate prin corpuri de mobilier multifuncționale, realizate la comandă, te surprinde aerul cosy, intim al amenajării, obținut prin cromatică și texturile finisajelor.

birou

Strada este adusă la interior datorită pardoselii cu aspect asemănător asfaltului. 

birou

Look-ul industrial este accentuat de neoane și corpuri de iluminat tubulare, care completează tabla profilată a plafonului și instalațiile aflate la vedere. Obiectele decorative, de multe ori cu temă animală, jucăușe, sunt adevărate statement-uri care îți amintesc la tot pasul că aici este un loc unde se promovează creativitatea, unicitatea, un mod de gândire diferit pentru a obține performanță de vârf și plăcerea de a lucra.

birou

Terasa-cafenea este un spațiu alternativ pentru lucru sau pentru interviuri.

Un lucru important în amenajările spațiilor de birouri este accentul deosebit pus pe confort. Dintre cele mai semnificative investiții în acest sens menționăm scaunele ergonomice Herman Miller Aeron, propria cafenea și o terasă care „te face să te simți și outside, și inside”. Iar la capitolul sustenabilitate, punctăm mocheta realizată din năvoadele reciclate ale pescarilor și luminile cu LED și senzori, care se sting automat atunci când nu e nevoie de ele, pe zone.

birou

O girafă sculptată în lemn aduce o notă hazlie. Nu este singura, amenajarea este punctată de numeroase alte decorațiuni asemănătoare. 

Cafeneaua și terasa sunt concepute ca locuri de relaxare, dar și ca spații alternative pentru întâlniri sau grupuri de lucru. Intenția lui Ciprian a fost aceea de construi o cafenea, în care echipa sa să se simtă bine. “Acolo ținem interviurile, relaxate, și schimbăm noțiunea de loc stiff”, ne spune el.

birou

Din cafenea, perspectiva frumoasă asupra orașului îți reîncarcă bateriile.

birou

Ghivece cu lavandă parfumată bordează întreaga terasă.

Într-adevăr, nimic nu este “stiff” în acest birou nonconformist. Iar dacă rigiditatea poate fi o piedică serioasă în calea creșterii personale, a dezvoltării unei afaceri sau a creării unui spațiu de lucru prietenos, creativ, opusul ei este eliberarea de clișee și gândirea out of the box. Biroul Lateral oferă o bună inspirație în acest sens, nu credeți?

Fotografii: prin Lateral

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed