Staffan Holm, un nordic de premiat

L-am descoperit pe Staffan Holm recent, datorită cuierului său Gym care s-a instalat sprinten în articolul nostru despre cele mai ingenioase cuiere cu cârlig. Aşa am aflat de colecţia sa Milano 2011, expusă la faimosul salon, dar şi de celelalte proiecte de design. Pe scurt, e vorba de acel stil scandinav care fascinează prin simplitate şi subtilitate.

Staffan şi colecţia prezentă la Salonul de la Milano, ediţia 2011: masa Atlas, taburetul d’Álbe, candelabrul Spira, recipientele Tete á tete pentru sare şi piper, iar pe perete Gym Hooks.

Masa Atlas, detaliu. Lemn masiv sculptat să exprime rezistenţă, dar şi o simplitate grafică, distilată. Un Atlas modern, esenţializat, care ne duce pe umeri masa cea de toate zilele.

Taburetul d’Álbe, cu o formă organică, inspirat de tripozii antici ai porturilor, astăzi locul de întâlnire al pescăruşilor.

Spira, un candelabru super grafic conturat. Roza vânturilor cu lumânări în loc de săgeţi.

Tete á tete propun un joc între mâner şi recipient şi o interacţiune mai specială cu sarea şi piperul (alb şi negru, i-au fost rezervate două recipiente). Producător David Design.

Staffan îşi are studioul în Gothenburg, Suedia, unde lucrează cu cei mai buni meşteşugari suedezi. Se declară fascinat de arta acestora îmbinată cu posibilităţile noilor tehnologii. Pentru el, designul cu D mare nu înseamnă doar funcţionalitate, ci mai ales acea calitate emoţională, care pentru noi s-ar traduce prin implicare şi ataşament. Misiunea lui, ne spune, este să creeze piese care împrumută atribute umane: bine, rău, emoţie, umor şi o viaţă a lor, de sine stătătoare.

Staffan şi taburetul Spin, care deturnează cea mai banală formă de scăunel printr-un artificiu de design atât de atractiv şi ingenios!

Printre clienţii săi se numără branduri ca Hay, Swedese, David Design, iar în ce priveşte premiile, acestea nu au întârziat să apară. Piesa noastră preferată este simpaticul Spin, un taburet cu cârlig, pe care îţi vine să-l roteşti dacă nu pe deget, măcar în mâini. Picioarele sale dispuse spiralat te fac să te ataşezi de el ca de un miriapod cu suflet.

A fost lansat în 2011, iar în 2012 a apărut şi Spin pentru bar. Producătorul este brandul Swedese. Stivuit scoate la iveală o “columnă” demnă de publicat în albume de artă. 

În 2011 a câştigat în Suedia Furniture of the Year Award.

Spot, tot un design 2011, este o măsuţă din lemn unde între blat şi picioare s-a recurs la îmbinările tradiţionale, în coadă de rândunică. Picioarele sunt astfel detaşabile (making of aici). O demonstraţie contemporană de tandem între meşteşug şi tehnologie.

Este disponibilă în 3 dimensiuni prin Källemo.

Dacă vă întrebaţi cum arată biroul unui CEO în viziunea designerului Staffan Holm, răspunsul vine cu subtilităţi high end: ca avatarul digital al unui birou fin de siécle, care a trecut prin perioada lego şi space age.

CEO – The Director’s writing desk îşi propune să îl transporte pe el sau pe ea în vremea când jocul şi libertatea erau norma. Antidotul la plictiseală, stagnare şi pierderea simţului că totul e posibil. Poate fi comandat pe site-ul designerului.

Şi, că tot am început săptămâna cu cuiere, iată unul de pus pe podea, nu pe perete, ca o floare mare. Remarcaţi că toată fantezia este realizată dintr-o singură linie, care la capăt formează o spirală.

Visp, visul oricăui hol simplu şi senin. Producător Blå Station.

Şi pentru că am vorbit de premii mai devreme, faceţi cunoştinţă cu Newtown Sofa Table, una dintre cele mai premiate piese semnate Staffan Holm. Are şi de ce! În 2009 a câştigat The Nordic Design Prize, iar în 2010 Premiul Swedish EDIDA furniture of the year award. La realizarea ei a colaborat cu designerul Dan Sunaga.

Fascinează prin fluiditatea celor două inele ale căror orbite se intersectează în câteva puncte. Şi se dezvăluie de fiecare dată altfel. Un icon al fluidităţii şi simplităţii… with a twist. Producător Karl Andersson & Söner.

Respirăm pur şi simplu încântaţi. V-am spus doar că Staffan Holm e un nordic  de premiat!

Making of Newtown table.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed