Știți ce înseamnă lámură? Dar Lamurra? Aflați aici, într-un interviu cu Ana-Maria Mihanța.

Lista noastră de shopping pentru Made in RO #allNatural, care a avut loc pe 12-13 mai 2018 de la Impact Hub, e lungă și începe cu obiectele LAMURRA, pe care ni le-am dori atât la birou, cât și acasă. În casa frumoasă Designist, ați văzut deja că avem o masă mare, comună, unde scriem și povestim despre designeri și locuri de vis. Iar până mai ieri credeam că de pe masa noastră de lucru nu lipsește nimic. Greșit! Obiecte LAMURRA din lemn de mahon și stejar n-avem și ne trebuie!

Lamurra

Obiecte de birotică din mahon și stejar, materiale rezistente și care spun povești

Ce mai încolo și încoace, ne-am dori toată colecția Hexagon la noi pe birou. Poligonul cu șase laturi pentru numeroasele cărți de vizită, ghivecele pentru plante verzi, suportul pentru pixuri și creioane colorate, câteva coasters pentru ceștile de cafea și musai lampa superbă LAMURRA. În vreo trei-patru exemplare!

Lamurra

Ana-Maria Mihanța ne-a cucerit nu doar cu obiectele faine, ci și cu numele brand-ului inspirat dint-un frumos cuvânt românesc, “LÁMURĂ” – “Partea cea mai bună, mai curată și mai aleasă dintr-un lucru”. E definiția perfectă și pentru ce s-a întâmplat la Made in RO #allNatural. Ați văzut acolo multe obiecte #allNatural, frumoase, atent selecționate de noi în urma apelului de proiecte.

Află mai multe povești despre brandurile noi și vechi #allNatural pe pagina de Facebook event – poți da Going aici. 

Însă până la târgul ales de design, vă invităm să citiți interviul cu Ana-Maria Mihanța, omul din spatele LAMURRA. Ana-Maria nu este designer de profesie, dar și-a descoperit recent pasiunea pentru design-ul de obiect și dorința de a avea o afacere în domeniul industriilor creative: Eu am studiat business. Nu am avut prea multe interacțiuni cu design-ul până anul trecut, însă întotdeauna am simțit că cei din jurul meu văd în mine un om creativ, dar și pragmatic. Cred ca asta m-a încurajat să schițez și să aduc la viață obiectele din colecția “Hexagon”.

Ana-Maria Mihanta

Ana-Maria Mihanța, un antreprenor creativ la început de drum

Care e povestea LAMURRA? Cum și de când ai ales să transformi lemnul în obiecte utile?

Povestea LAMURRA a început odată cu participarea mea, anul trecut, la Cluj Design Days. Atunci a fost prima oară când publiculul a văzut produsele din colecția Hexagon. Oamenii au fost încântați de obiectele din lemn și reacția lor m-a încurajat să duc mai departe povestea LAMURRA și să-mi doresc să transform lemnul în obiecte utile. Colaborez cu alți designeri de obiect, de la care încă mai am foarte multe de învățat. Unul dintre ei este Adrian Balcău, fondatorul Cluj Design Days.

Brand-ul LAMURRA este inspirat de cuvântul românesc “LÁMURĂ”, care înseamnă “Partea cea mai bună, mai curată și mai aleasă dintr-un lucru”. Am ales acest cuvânt nu numai pentru că inspiră întreaga muncă, ci și pentru că este un cuvânt poetic. Iar lemnul este poezie.

Lamurra

Așa arată un suport de cană LAMURRA, din mahon brun-roșiatic, pentru o cafea neagră

Cum s-a născut colecția Hexagon? De ce ai ales mahon și stejar?

Hexagon s-a născut din joaca mea cu formele. Este o colecție de birotică, însă produsele pot fi adaptate în diferite spații, datorită designului minimalist. Mi-am dorit să aduc naturalul mai aproape de om și să subliniez frumusețea acestui material – lemnul – în forma lui cât mai pură. Am ales să lucrez cu mahonul și stejarul datorită aspectului și rezistenței lor.

Oare câte creioane încap într-un hexagon? 

Care-i drumul de la schiță la un obiect LAMURRA?

Înainte de a schița un nou obiect, am în minte coerența între formă și funcționalitate, dar și faptul că aceste produse trebuie realizate în serie. Îmi place să schițez cât mai multe idei, să mă joc cu forme, să dau frâu liber imaginației, dar am grijă să nu depășesc logica în construcție. Procesul de realizare a unui prototip este cea mai fun parte în crearea unui obiect. Noi testăm esențe, nuanțe, forme, materiale și avem parte de tot felul de experiențe. Odată create conceptele, le aducem la viață prin colaborarea cu o fabrică care lucrează cu lemnul. Acolo, dispunem de toate resursele necesare pentru realizarea acestor produse. Cam așa a luat naștere și colecția hexagonală.

Lamurra

Faceți loc în agendă pentru Made in RO #allNatural și pe birou pentru obiectele de birotică din lemn LAMURRA!

LAMURRA e deja în case și birouri. Ce spun clienții? Care e reacția lor când văd obiectele? Îți mai amintești un feedback care te-a impresionat?

Am avut șansa să vedem reacțiile oamenilor în fața colecției Hexagon și datorită lor am continuat acest proiect frumos. Cred că cel mai fain feedback a venit din partea clientei care a achiziționat prima lampă. Am primit multe încurajări din partea ei și îi mulțumim. Un alt client a apreciat atât de mult produsele încât am creat pentru el o recepție pe care am atașat, cu ajutorul magneților, o multitudine de obiecte hexagonale.

“Made with love, in Romania” este descrierea care apare la fiecare obiect LAMURRA

Ce obiecte de birotică găsim pe biroul Anei-Maria Mihanța?

Din colecția Hexagon, folosesc coaster-ul, un suport de business cards și, firește, lampa.

Ce urmează după această primă colecție? Care e următorul obiect la care lucrezi?

Vă pregătesc o lampă nouă! Vreau ca acest obiect să fie interactiv și să surprindă frumusețea celor două materiale care mă inspiră în acest moment: lemnul și metalul. Aș vrea să fie surpriză și mă opresc aici cu răspunsul. 🙂

Spune-ne, care-i partea cea mai frumoasă atunci când creezi?

Cred că un creator, un designer de obiect reușește să îmbunătățească viața unui om prin ceea ce crează – îl încurajează să își dezvolte gustul și simțul pentru frumos. Eu mă gândesc că oricine folosește un obiect corect conceput, simte, cumva, și prezența designer-ului care a muncit la el.

Nu uita: Good design is natural!

Articol de Oana Țepeș-Greuruș. Oana scrie vești-povești-firești și pe goinfashion.ro.

Fotografii: prin LAMURRA și Cluj Design Days

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed