Tartă cu ciocolată á la Pierre Hermé pentru cel mai delicios Valentine’s

Mai avem puţin şi îi vom spune Sfântului Valentin – Sfântul Zăpezilor. Cu toate astea îl aşteptăm să ne topească şi încălzească cu o săgeata aruncată printre nămeţi. Gabriela Iancu, creatoarea What Liberty Ate, a pregătit special pentru noi şi pentru voi nişte tarte inimioare cu ciocolată şi lavandă care nu numai că ne desfată privirile şi papilele gustative, dar sigur ne vor face ziua mai răsfăţată, luminoasă, delicioasă. Oare există cineva pentru care dragoste nu înseamnă şi ciocolată? 🙂

Ingrediente pentru aluatul de tartă (reţeta Camille Becerra):
2 1/2 căni făină
1 liguriţă sare
220 g unt nesărat, la temperatura camerei, tăiat în cuburi
1 gălbenuş de ou
1/4 cană apă rece

Mod de preparare:

1. Preîncălziţi cuptorul la 160°C. Amestecaţi făina cu sarea şi adăugaţi peste ea untul tăiat cubuleţe. Amestecaţi compoziţia până când untul se încorporează în făină (aspect sfărâmicios).
2. Amestecaţi gălbenuşul cu compoziţia de făină şi unt, până când se încorporează bine.
3. Adăugaţi apoi apa treptat, frământând bine aluatul. Ajustaţi cantitatea de apă conform texturii aluatului. Dacă e prea tare, mai adăugaţi o lingură de apă.
4. Lăsaţi aluatul la rece 30 minute. Întindeţi aluatul pe o suprafaţă pudrată cu făină şi daţi-i forma dorită (dreptunghiulară, rotundă, inimă). Coaceţi-l pentru 15 minute sau până când se aureşte, aveţi grijă însă să nu îl ardeţi.

Ingrediente pentru crema de ciocolată (reţeta Pierre Hermé) :
500g lapte
4 gălbenuşuri
75g zahăr
3 linguri amidon de porumb
200g ciocolată amăruie (eu am folosit ciocolată Bonnat cu 75% unt de cacao)
40g unt nesărat, la temperatura camerei

Mod de preparare :

1. Într-o cratiţă mică, încalziţi laptele până la punctul de fierbere.
2. Între timp, combinaţi gălbenuşurile de ou cu zahărul şi amidonul. Odată ce laptele a atins punctul de fierbere adăugaţi câte o lingură de lapte în compoziţia de ouă. Continuaţi cu adăugarea laptelui peste ouă până când obţineti o compoziţie omogenă.
3. Puneţi această compozitie din nou pe foc, astfel încât să înlăturaţi orice urmă de ou rămas şi amestecaţi încontinuu, la foc mediu, până când compoziţia începe să se îngroaşe.
4. Adăugaţi peste, compoziţia de ciocolată topită şi luaţi cratiţa de pe foc. Răciţi crema punând-o într-un castron plin cu gheaţă. Continuaţi să amestecaţi crema, ţinând-o în castronul cu gheaţă, astfel încât să rămână fină.
5. Când crema s-a răcit (dar nu în totalitate), luaţi bolul din castronul cu gheaţă, adăugaţi untul şi continuaţi să amestecaţi. Puneţi din nou bolul cu cremă în castronul cu gheaţă şi amestecaţi crema până când se răceşte în totalitate. Puteţi păstra crema în frigider, acoperită cu o folie de plastic, pentru a nu forma pojghiţă deasupra.

Ingrediente pentru lavanda cristalizată (reteta Camille Becerra) :
1 lingura lavandă uscată
2 linguri zahăr cristal

Mod de preparare :
1. Aduceţi la punctul de fierbere o cană de apă, într-un ibric. Opăriţi lavanda pentru 30 secunde în apa fierbinte.
2. Filtraţi apa cu lavandă, şi puneţi lavanda pe un prosop, pentru a asorbi excesul de apă.
3. Amestecaţi lavanda cât este încă umedă, cu zahărul şi folosiţi-o pentru a servi tartele de ciocolată.

O zi fină, de ciocolată asortată cu lavandă vă dorim, şi mulţumim What Liberty Ate pentru delicatesa specială. Un Valentine’s savuros să vă aştepte!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed