Toamna se numără tendințele în materie de plăci ceramice. Sau cum să alegi pereți ceramici și în living!

Nu mai e niciun secret că ne place mult ceramica. Ce ne fascinează însă este cum plăcile, a căror utilitate era îndreptată în special spre baie și bucătărie, au trecut prin atâtea metamorfoze, în special de pattern și textură, încât nu trebuie să stai în Barcelona ca să te convingă să alegi pereți sau pardoseli ceramice și în living. 😉

Fap_Maku_26Colecția Maku, de la FAP, prin Delta Studio. Un tablou ceramic sau… despre subtilitatea negrului în decor!

În cea mai recentă vizită la Delta Studio, am stat un pic de vorbă cu echipa care tocmai ce se întorsese de la CERSAIE, pe care ei ni l-au descris scurt drept “cel mai important târg de plăci ceramice și obiecte sanitare din lume”. Ne-au arătat câteva fotografii și filmulețe, am răsfoit împreună cele mai noi cataloage ale brandurilor din toată lumea și am încercat, tot împreună cu ei, să punctăm câteva tendințe ce s-au conturat din ce în ce mai vizibil în ultimii ani. Toate însă au un numitor comun: latura cameleonică, zicem noi, a plăcilor ceramice, ce imită atât de fin aspectul textil, sau pe cel al lemnului, al cărămidei, nu mai zicem de pattern-urile lor, care le transformă într-un tapet ceramic flamboaiant pentru acasă.

FAP Maku Dark

Colecția Maku, brand FAP. Minimalism nordic. 

Pattern-ul ce încălzește interioarele contemporane

Începem cu plăcile noastre preferate și avem o bănuială că și ale voastre: plăcile ceramice cu model imprimat, care au transformat multe bucătării și băi contemporane cu pattern-urile lor. Aplicarea ideală în decor se rezumă doar la o zonă – un perete, un “ștraif” de perete. Iar pe pardoseală vor face spectacol alături de plăcuțe de aceleași dimensiuni, dar uni. Tocmai pentru a nu încărca prea mult vizual spațiul, a lăsa decorul să respire.

FAP - Firenze Heritage 2Firenze Heritage, de la FAP, este o colecție de gresie și faianță ce îmbină frumusețea tradițională a plăcilor cotto (teracotă) cu tehnicile moderne de fabricare. Este inspirată de tradiția italiană a fabricării ceramicii.

FAP - Firenze Heritage Esagono Carbone and Firenze Heritage Esagono FioreDe încercat acasă!
Keope - Cementine WarmColecția Cementine, de la Keope, traduce în limbaj contemporan moștenirea artistică a plăcilor decorative. Din nou aceeași intercalare de efect: uni și pattern!Porcelanosa-Cersaie-2016-ceramica-Manhattan-Soho-03

Faianța Deco River, prezentată de Porcelanosa, cucerește prin modelul patchwork, cu alură retro.

Un strop de patină: ceramica imită lemnul antichizat

Apropo de plăcile ceramice care te conving să le aduci din living până în dormitor, îți prezentăn colecția Retro, de la Natucer – plăci cu aspect de lemn patinat, proaspăt prezentată de compania spaniolă la târgul Cevisama (februarie 2016, Valencia).

Natucer - RetroFormele plăcilor sunt hexagoane, pătrate și paralelograme, iar aspectul lor îl redă pe cel al lemnului învechit, pictat și scorojit de trecerea timpului.

DSC06315-600x450Manhattan, de la Porcelanosa, este un parchet ceramic inspirat de stilul scandinav. Plăcile au un aspect retro, cald. Le găsești în nuanțele Silver, Natural, Colonial, Cognac și Maple, în multiple formate.

Porcelanosa-Cersaie-2016-ceramica-Manhattan-Soho-02

Cu aspect de piatră naturală: definește spațiile arhitecturale!

Marmura, ardezia, piatra naturală nu vor ieși niciodată din sceonografia unui spațiu pur și simplu arhitectural. Cum poți recrea scenariul cu plăci ceramice? 4 tips&tricks mai jos:

Porcelanosa Urbatek XLightXLight de la Urbatek, Porcelanosa, impresionează prin formatul supradimensionat (până la 320 x 150 cm) și grosimea extrem de redusă a plăcii – 6 mm: cu siguranță mult mai ușor de montat decât marmura!

Noua colecție lansată la Cersaie se remarcă prin varietatea de culori ce evocă esența marmurei, folosită în arhitectură din cele mai vechi timpuri. 

Porcelanosa-Serie-Cosmos-Venis-Cersaie-2016-01-600x338Colecția Cosmos, de la Venis Porcelanosa, se inspiră din procesul de formare a ardeziei – rezultată din transformarea rocilor sedimentare sub presiunea mișcărilor tectonice. Plăcile Cosmos integrează incrustații fine, cu un efect mat, iar tonurile gri de la suprafață sunt o aluzie la reminiscența metalelor din componența rocilor.

Keope - Elements Natural SandColecția Elements, de la Ceramiche Keope, este un proiect inovator inspirat de elemente din natură (texturi, pattenr-uri, culoate), ce pot fi combinate în 40 de moduri diferite. Colecția este extinsă cu 60 de elemente noi de decor, cu dimensiuni și formate variabile, de la 25 x 2,6 cm, la 120 x 240 cm.

Keope Brik Cotto DarkNe-a inspirat forma hexagonală a plăcuțelor, un trend pe care producătorii au mers constant în ultimii ani.

Vintage, industrial: cu cărămidă

Vorbim mult de stil indutrial, dar și de alura vintage a interioarelor. Trendul retro este unul global, ce înglobează dela fashion la linia unor gadget-uri contemporane. Mai greu însă să dai peste studiouri și spații industriale reconvertite în apartamente. Dar le poți recrea atmosfera prin finisaje!

Keope Brik Back AnthraciteColecția Brik, de la Ceramiche Keope, vine cu aluzii la peisajele post industriale din marile orașe. Este o colecție de gresie și faianță cu aspect și format standard de cărămidă. Plăcile vin în 6 culori foarte diferite ca nuanță, toate cu finisaj mat. Saloni - Integra

 Colecția Integra, de la Saloni, reunește o varietate de formate, finisaje și texturi. Ne-a plăcut sentimenul luminos, solar pe care îl redă.

Inspirații textile, cu aluzii army

Parteneriatul dintre Diesel Living și Iris Ceramica a dat naștere unei colecții surprinzătoare și eclectice. Între resursele explorate de cele două branduri se află și materialele textile folosite în industria militară. Colecția CAMP traspune pânza de sac și prelata de cort în limbaj ceramic. Pentru interioare statement – fashionable & cool(t)!

Diesel Living and Iris Ceramica - CAMP (1)Diesel Living și Iris CeramicaDiesel Living and Iris Ceramica - CAMP (2)

Noile colecții lansate la Cersaie 2016 vor fi disponibile în curând în showroom-urile Delta Studio din București și din țară. Noi abia așteptăm să atingem plăcile ceramice ce imită lemnul  antichizat. 😉

Până atunci, pe canalul de YouTube Delta Studio au fost deja postate mai multe filmulețe ce prezintă, cu explicațiile de rigoare, noutățile producătorilor internaționali: Natucer, Saloni, Bisazza, Porcelanosa Group. Începem cu Porcelanosa și vă recomandăm să le urmăriți, la un ceai, și pe celelalte.

Fotografii și video: prin Delta Studio

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed