Tradiții reinterpretate contemporan. Ok, s-a mai făcut. Acum trendul revine cu și mai mult talent. La Made in RO #7, weekend-ul acesta.

Despre identitatea noastră românească vorbim prin logotipuri, branduri pierdute sau regăsite, proiecte fotografice cu peisaje industriale părăsite, imagini simbolice sau obiecte tradiționale. În designul contemporan, noul val de designeri români continuă să ne aducă trecutul  în prezent prin semne cusute în forme neconvenționale de bijuterii, accesorii fashion sau obiecte home & deco. Sunt instrumentele noastre identitare de azi, care ne fac să ne conștientizăm apartenența, să ne simțim autentici: după vorbă, după port, acasă și, cum altfel, la Made in RO – Târg de design românesc #7, unde vei găsi toate aceste obiecte de design, weekend-ul acesta, pe 19 și 20 decembrie.

Dare_to_Rug_Intense

Colecția de covoare Dare to Rug – Romanian Moods” ne-a fermecat și nu suntem singurii. Flavia Scînteanu și Andreea Bartos, designerii de interior care se află în spatele brandului, aduc la Made in RO prima lor colecție, ce reunește covoare inspirate de texturi tradiționale românești din diferite regiuni istorice ale țării – Oltenia, Maramureș, Transilvania, Moldova, Basarabia, Bucovina, Dobrogea, Muntenia, Banat și Crișana. Nu numai că ne-au cucerit pattern-urile stilizate, dar culorile și moodboard-urile create le trimit direct în topul listei de cumpărături.

Dare_to_Rug_Mellow

Covoarele hand-tufted Dare to Rug sunt realizate folosind lână din Noua Zeelandă, vopseluri care nu dăunează mediului și bumbac pentru protecția spatelui. Lâna din Noua Zeelandă este cea mai bună pentru producerea covoarelor și este recunoscută pentru frumusețe, elasticitate, culoarea deschisă și rezistența în timp. 

Made in RO - editia 7 - vizual onlineDoar un mic reminder vizual: le veți putea admira la Made in RO, weekend-ul acesta. 😉

_MG_9640

Pentru artista Cuzina, motivele tradiționale românești dansează în… pixeli din lemn uniți de vitalitatea dansului tradițional românesc. Obiectul decorativ „La joc” este o compoziție din cuburi de lemn de fag, de 1 x 1 cm fiecare, obținute din resturi de lemn de la o fabrică de mobilă.

“Am vrut să scot în evidenţă o trăsătură frumoasă a personalităţii româneşti, latura artistică şi bucuria de viaţă! Nu demult, bunicii mei mergeau săptămânal la hora din sat, prilej de socializare şi veselie. Studiile etnografice au scos la iveală că România are cea mai mare diversitate din lume a coregrafiei dansului. Acordurile muzicale şi paşii de dans diferă nu doar de la o regiune la altă, ci de la sat la sat”, ne povestește Cuzina.

_MG_9634

“La Joc” este un obiect decorativ care poate fi expus pe perete sau pe pânză. Poate personaliza un obiect funcțional (ce fain ar arăta un sertar cu o pereche de dansatori!) sau poate fi expus și sub formă de friză decorativă. 

LUT - recipient

Pentru LUT design, obiectele sunt o parte esenţială a istoriei personale. Designerii LUT consideră că acestea trebuie transmise ca tradiţii şi moşteniri de familie, pentru că viaţa este prea valoroasă pentru a fi traită printre chilipiruri. Rezultatul? Obiecte ce par a fi mai degrabă adunate și recuperate decât achiziționate. Obiecte cu poveste.

LUT Porcul

 Bolurile din seria „Vaca” sunt inspirate după scăunelul de muls cu 3 picioare.
Prețul este de 70 lei/buc.

“Respectăm meşteșugul obiectelor care transcend tendinţele sezoniere. Designul trebuie să fie atemporal şi meşteşugul autentic, pentru a permite obiectelor să îşi spună propria poveste. Credem în frumuseţea lucrurilor imperfecte, temporare și incomplete; frumuseţea lucrurilor modeste și neconventionale. Creaţiile noastre sunt firesc imperfecte şi fermecător de simple. Scopul nostru este de a crea obiecte care ne amintesc de vremea cand artizanii nu doar creau, ci inspirau”, ne povestește echipa LUT design.

LUT - shots“Shots” este continua căutare a recipientului perfect de horincă – 20 lei/buc. 

Pentru iubitorii de tradiții și cei care își fac cafeaua de dimineață într-un ibric de cupru frumos meșteșugit, Meșteshukar ButiQ (MBQ), suporter activ al revalorizării meseriilor tradiționale rome, nu mai are, probabil, nevoie de nicio prezentare.

Meshteshukar ButiQAccesorii din cupru – de la spatule  la ibrice și tigăi de alamă, create de meșteșugari, extrem de practice și frumoase în bucătărie.

De câțiva ani se poartă cuprul (un trend impus și de designerul britanic Tom Dixon, de exemplu), iar obiectele utilitare Meșteshukar ButiQ sunt atât de expresive datorită mixului de tradițional, artizanal și contemporan.Mesteshukar ButiQ

Obiectele lor sunt create de meșteșugari romi de peste tot din țară, coordonați de designeri contemporani și sprijiniți de Asociația Romano ButiQ. De exemplu, doi dintre designerii care s-au implicat în a-i coordona pe argintarii, rudarii, căldărarii, pielarii, împletitorii și croitorii cooptați în program, sunt austriecii Nadja Zerunian și Peter Weisz, fondatorii zerunianandweisz.

25.1Clopoțeii meștheshukari mențin vie vechea tradiție a uratului și a colindatului.

Square Art Studio, adică Irina și Alex, arhitecți de profesie, au trecut de la planșa Arhicad-ului la un demers mai artistic, de revalorizare: să aducă în prim plan, prin căsuțele lor textile pictate manual, o bucățică din viața autentică a satului românesc. 

Căsuță din zona Moldovei - Square art studio - designis 2

Colecția cuprinde 5 tipuri de căsuțe inspirate din arhitectura tradițională din: Maramureș, Moldova, Oltenia, Banat și Muntenia. Întreaga colecție costă 140 de lei.

“Dorim să promovăm arhitectura tradițională românească și să o menținem vie.
 Avem o moștenire arhitecturală valoroasă și dorim să promovăm România; astfel, am desprins din viața satului aceste minunate căsuțe tradiționale din diferite zone ale României și le-am transpus pe pânză prin pictură”, ne povestesc Irina și Alex.  Super originale “globuri” pentru brad zicem noi, costă între 28 si 35 de lei/bucata.

Căsuță din Muntenia - Square Art Studio - DesignistCăsuță din zona Munteniei

Mihaela Ivana - Designist (7) 

Obiectul central al noii colecții pe care designerul de bijuterie Mihaela Ivana a pregătit-o pentru Made in RO este Păpușa, ca figurină investită simbolic. Obiectul-bijuterie, ce poate fi purtat ca pandantiv, este realizat din fire de canepa îmbibate cu ceară de albine și ulei esențial, și apoi învăluit în pânză albă, minuțios cusută cu motive tradiționale.

Mihaela Ivana - Designist (3)Păpușa înseamnă procreare, prosperitate, noroc. 

5

Iutta ne prezintă la Made in RO noua colecție MĂIASTRA, ce are la bază o veche legendă românească despre o pasăre alegorică aflată la poarta nemuririi. Ea este întruchiparea dorului suprem, un dor dezbrăcat de toate rădăcinile sale pământești. Poveștile pline de tâlc o prezintă ca pe un simbol al focului creației, o mesageră a zânelor, o ființă al cărei cântec, rareori auzit de oameni, are puterea de a readuce speranța în suflet.

Iutta

“Vom expune la Made in RO produse simbol, care poartă o amprentă personală și reprezintă un cadou perfect pentru cei dragi. Fie că este o husă de iPhone sau iPad, o agendă, un portcard sau un portchei, cadoul este unul personal, atent brodat în piele. În plus, vom putea oferi publicului oportunitatea de a-și personaliza produsul cu un mesaj dedicat, printr-o tehnică nouă și interactivă. Materialul rămâne în continuare pielea, brodată cu motive tradiționale stilizate“, ne spune Nicoleta Chirică, designerul brandului Iutta.

IMG_6660FALX Studio reia simbolurile tradiționale românești și le integrează design-ului de bijuterie sau de accesoriu fashion pentru a vorbi despre identitatea bărbaților cool, care vor să fie mai originali prin ținutelor lor. Colecția Simboluri Tradiționale include o serie limitată de inele, brățări și portofele de piele decorate cu un motive tradiționale și de inspirație dacică, lucrate artizanal.

12238105_939050642835851_1438381979645762577_o

Accesoriile FALX Studio spun povești despre trăinicie și stabilitate, mizând nu doar pe materiale (argint masiv, piele naturală), ci și pe simboluri dacice.

Simboluri Traditionale_Portofel

Don Papillon este, așa cum ei înșiși se prezintă, “rezultatul creativ al întâlnirii dintre un iubitor şi priceput al lemnului şi un pasionat al designului sau, cu alte cuvinte, între un breslaş împătimit şi un arhitect inspirat de design“.

Don Papillon 2

Din respect pentru natură, Don Papillon valorifica la maximum, până la ultimul centimetru pătrat, lemnul de esenţă nobilă folosit în industria mobilei şi a designului interior. Reciclând și folosind mână de lucru din rândul persoanelor cu handicap, Don Papillon este chiar un proiect social.

don papillonLemnul de esență nobilă din care sunt create papioanele provine din păduri controlate din Africa, America și Asia. Fiecare papion este şlefuit, uleiat, gravat şi cusut în decursul a peste 10 ore de lucru manual. 

Dacă ți-au plăcut aceste proiecte și vrei să le vezi live, vino la Made in RO – Târg de design românesc #7 @Impact Hub Bucharest (str. Halelor nr. 5), chiar în Piața Unirii, pe Splai, la doi pași de Hanul lui Manuc. Be there! Dă un join la Facebook event: aici.

Locatia Impact Hub_mir7

2 Comments

  1. gabriela marsh

    Traditia trebuie pastrata .Multumesc tuturor artistilor pentru dragostea lor pentru traditie si arta. Lucrarile lui Toma Cuzina emana bucuria romanilor de pretutindeni .Super ca in viitor sa vedem prezenti un numar cat mai mare de iubitori ai artei romanesti in actiune.

  2. Laura

    Buna, cum putem contacta, va rog, echipa LUT design? Multumesc.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed