Traseu DESIGNIST în Iași: locuri și inițiative fine

Vă spuneam acum câteva luni că, la prima vizită DESIGNIST în Iași, ne-a fost un pic greu să găsim locurile mai alternative ale orașului. Am ajuns în Palas Mall, care nu e rău deloc pentru un mall, am admirat candelabrele Flos și panorama parcului ce urcă spre Palatul Culturii și ne-am promis că la următoarea vizită vom bea cafeaua în cel puțin două oaze creative din târg. 🙂

36Traseu Designist in IasiMeru Iași

Prietenia Designist cu membrii Clubului Creatorilor ne-a ajutat să definitivăm traseul nostru în Iași. Cine sunt Clubul Creatorilor – un grup de designeri, artiști, creativi din Iași care au început prin a da viață scărilor din Galeriile Ștefan cel Mare (am trecut și le-am văzut) și au continuat prin a recicla creativ obiecte și instrumente numai bune de aruncat la coș. Odată transformate în piese utile, organizau o licitație.

10Traseu Designist in IasiScările din Galeriile Ștefan cel Mare, în centrul orașului, colorate fain de Clubul Creatorilor. Dau viață acestei galerii – pasaj cu look comunist, obosit.

Tot membrii Clubului Creatorilor au creat Meru – hub-ul creativ și cultural al Iașiului. La Meru vii pentru o cafea, o întâlnire cu comunitatea creativă, vii să lucrezi în spațiul de co-working, ai acces la atelierul de creație, ori vii la vernisajele și evenimentele care au loc constant aici. Dacă ești din Iași, merită să devii membru Meru – totul se rezolvă pe loc, când mergi în recunoaștere. 🙂

Povestea Meru pe larg – aici.

37Traseu Designist in Iasi

Meru Iași se află într-o clădire cu istorie, ridicată între 1803-1816, denumită Casa Conachi, Casa Rosetti, Casa cu Gang sau Casa cu Pasaj. Membrii Meru au găsit-o într-o stare deplorabilă, dar au reușit ca în 2 luni și jumătate, luând la mână fiecare părticică a spațiului, să o transforme în oaza faină de azi. Un exemplu de comunitate închegată și inițiativă coerent dusă la frumos sfârșit!

38Traseu Designist in Iasi

39Traseu Designist in Iasi

Apropo de discuții și întâlniri creative, fiți cu ochii pe Creative Coffee Iași : parte a rețelei internaționale Creative Coffee Worldwide, organizează în fiecare lună un eveniment în care discuțiile la cafea sunt inspirate de invitați speciali, un prilej fain de socializare și updatare în cercul creativ al orașului. Acum pregătesc evenimentul din februarie, stay tuned. 🙂

CC.1.1

10689877_794855120579101_7740041295710707707_nFoto: Alexandru Pădurariu

Un alt exemplu de inițiativă fină și proiect armonios și sănătos este CUIB, locul unde am mâncat cea mai bună prăjitură raw-vegan din Iași. CUIB (Centru Urban de Inițiative Bune) este un proiect al Asociației Mai Bine și ar putea fi rezumat astfel: prima afacere socială din România ce are ca misiune promovarea consumului sustenabil; restaurant cu bunătăți slow-food, raw-vegan, unde aproximativ 90% de ingrediente provin din România; în cadrul restaurantului descoperi un boutique cu piese și accesorii create responsabil de artiști sau întreprinderi sociale.

Povestea CUIB pe larg – aici.

25Traseu Designist in Iasi

CUIB  a fost dezvoltat de Asociația Mai Bine (care de aproape 6 ani, de când este înființată, se concentrează asupra protecției mediului și a consumului sustenabil), cu sprijinul NESsT – organizație implicată în dezvoltarea întreprinderilor sociale la nivel mondial. Iar pe 7 decembrie CUIB  a împlinit 1 an.

27Traseu Designist in IasiAbia așteptăm să revenim în grădină, vara.

26Traseu Designist in IasiAici am stat în vizita noastră de iarnă. 🙂

24Traseu Designist in Iasi

O cafenea în care vrem să ajungem musai este Acaju – ne place decorul ei boem, lejer, care îți inspiră lecturi în lumina molatică a după-amiezii sau serii.

Pentru că totul se leagă, Acaju este proiectul personal al Andreei Ghiban –  vicepreședinte Asociația Mai Bine și director CUIB, care a creat acest loc acum aproape 7 ani. În 2013, Acaju a primit un facelift, iar noi am recunoscut pe pereți stickerele Cai verzi pe pereți.

15Traseu Designist in IasiFoto: Vladimir Negru30Traseu Designist in Iasi

“Am renovat spațiul în 2013, în vară: barul e placat cu scânduri de paleți, am făcut abajaruri din coșuri de răchită sau din carton, am recondiționat mese și dulapuri vechi. Acaju a apărut acum mai bine de 6 ani în Iași din dorința mea de a crea un spațiu alternativ, în care tinerii se pot simți și exprima cât mai liber. Am fost cam primii dintre astfel de locuri deschise din Iași (doar Hand mai era pe atunci, un bar de rock în principal). Pe parcursul anilor am avut mai multe inițiative unice la nivel local: inițierea Incubator107 în Iași, o revistă proprie pe care intenționăm să o continuăm începând de anul viitor, implicarea ca partener principal în Street Delivery Iași și Filit, plus multe alte evnimente desfășurate la noi.”, ne-a povestit Andreea Ghiban, fondator Acaju.

13Traseu Designist in Iasi

17Traseu Designist in Iasi 31Traseu Designist in Iasi 33Traseu Designist in Iasi Cu umbrela, autocolant visător de la Cai verzi pe pereți.

32Traseu Designist in Iasi

Atenție! Acaju are și o mică terasă. 🙂

34Traseu Designist in Iasi 35Traseu Designist in IasiFaină lumină dă lampa din răchită!

Un loc artistic de pus pe harta DESIGNIST este Arte Cafe. Ne-a fost descris ca un loc retras, intim, foarte cochet și am fost preveniți că fotografiile nu dezvăluie tot farmecul locului. 🙂

1Traseu Designist in Iasi 4Traseu Designist in Iasi 5Traseu Designist in Iasi Ne plac intrarea și mica terasă. Parcă nu ai fi în Iași. 🙂6Traseu Designist in Iasi

3Traseu Designist in Iasi

Dacă vorbim de clădiri cu istorie și parfum de epocă, am trece și pe la Turnul de Apă, dar am aștepta până la vară, să putem sta în grădină. 🙂

8Traseu Designist in Iasi 9Traseu Designist in Iasi 12Traseu Designist in Iasi

576053_106746046139619_1640355234_nȘi, dacă nu știați, în Iași este și un Conac, renovat și transformat într-un restaurant cu mâncare tradițională românească, al cărui decor are multe de spus despre motive și piese de tradiție. Totul a fost lucrat cu ajutorul artiștilor și meșterilor populari. Poftiți La Conac!

20Traseu Designist in Iasi 21Traseu Designist in Iasi

19Traseu Designist in Iasi

galerie-9

Pentru întâlniri mai oficiale, recomandăm Ralet – decorul clasic se va plia pe discuțiile business, iar despe chef-ul de aici am citit și în reviste de food & travel. 🙂

11Traseu Designist in Iasi

Iar dacă vă gândiți la un loc de popas pentru câteva zile în zonă, dați o fugă la Conac Polizu.

Seară cu gânduri fine de călătorie să aveți și weekend călduros!

Fotografii: prin locurile menționate in articol

3 Comments

 1. John

  Foarte bun articol!

  Aș mai recomanda FIKA (în Piața Unirii), Harmony Cafe din Copou, sau Oddity, despre care am văzut că ați mai vorbit.

 2. Designist

  Buna! Multumim, am retinut recomandarile! 🙂

 3. John

  Completez lista de recomandări și cu Retro Cafe din Sărărie, care are avantajul de a fi situată intr-o zonă foarte „verde”.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed