Traseu DESIGNIST de vacanță: Transilvania. 15 locuri din care n-am mai pleca.

Începem vara cu dor de ducă și cu o recomandare, nu doar Designist, ci confirmată și de CNN și Lonely Planet: o fugă în Transilvania, regiunea numărul unul pe lista destinațiilor de vacanță din 2016!  Îți venim în întâmpinare cu 15 locuri din care n-ai și n-am mai pleca, fiecare cu personalitatea lui, alura designish-tradițională și atmosfera relaxantă de vacanță. Drum lin și zile însorite să fie! 😉

Cloasterf Haus_Designist

Poposim pentru început în județul Mureș, la 27 de kilometri de Sighișoara, unde Cloașterf haus ne așteaptă într-o tihnă faină ardelenească, cu un decor simplu & fresh și bucate îmbelșugate, doar ai ajuns în Transilvania.

Cloasterf-Haus_Designist3Piesele de mobilier au linii simple, sunt decorate cu motive tradiționale și accente în nuanțe vii, iar așternuturile cu broderie fină. Cloasterf-Haus_Designist4

De când n-ai mai dormit într-o liniște deplină, ca-n vacanțele de vară din copilărie? Dacă și ție ți-e dor de Casa bunicii , trebuie să știi că se află cocoțată în vârf de munte, în satul Șimon, la o aruncătura de băț de turisticul Bran. Pe noi ne-a fermecat cu exteriorul tradițional de la 1910 și cu priveliștea ce te lasă fără grai.Casa-bunicii_Simon_Designist2

Casa bunicii_Simon_Designist4

Pe-un vârf de plai, și-o gură de rai, te trimitem să fii oaspete de seamă la Hanul Balaban. Cu o arhitectură autentic românească de peste 100 de ani, reconstruită la finețea detaliului pe vârful dealului, materiale prelucrate manual, fără cabluri electrice la vedere sau garduri care stăvilesc turmele de oi, casa-han are un interior extrem de primitor, cu toate dotările moderne puse la dispoziție. Și, bineînțeles, îți induce senzația că te-ai întors în timp, într-o lume mai pașnică, o realitate simplă și un aer atât de tare și curat.

Come-and-see-Hanul Halaban-Designist-7 Hanul-Balaban-Canon-Come-and-see-Designist-9

Aici, totul e din lemn! De la materiale, la finisaje și mobilier, până la ferestrele din poveștile fantasy.

Hanul-Balaban-Canon-Come-and-see-Designist-6

Călătorului îi șade bine cu drumul, așa că părăsim muntele pentru regiunea Covasna, unde te așteaptă o vacanță regală la Reședința din Valea Zălanului. Preferată de Prințul Charles și promovată ca unul dintre locurile uitate ale României, reședința de vară a intrat sub aripa coordonatoare a contelui Tibor Kalnoky și a fost restaurată de arhitecta Silvia Demeter-Lowe, cu multă atenție pentru conservarea și recuperarea ansamblului și al clădirilor.

Resedinta-Valea-Zalanului-Designist-3

Resedinta-Valea-Zalanului-Designist-2

Confortul este unul regal, iar decorul include, în mare parte, mobilier tradițional restaurat, tablouri aduse de prinț și tapiseii prețioase.

Resedinta-Valea-Zalanului-Designist-6

Resedinta-Valea-Zalanului_Designist3

Tot în Covasna, te trimitem pe domeniul Zabola, aflat sub protecția contelui Chowdhury-Mikes, unde există case de vacanță din secolul XVIII, XIX și XX, grădini vaste, zonă de pădure, lacuri, pavilioane, terase și fostele grajduri de 300 de ani, în care se organizează acum evenimente. Cu părere de rău te anunțăm că cel mai cunoscut guesthouse al lor a trecut printr-un incendiu foarte recent, dar reparațiile au și început, așa că în cel mai scurt timp va fi up&running.

Zabola_The-Machine-House_Designist

Vechile grajduri nobiliare pregătite pentru nunți de vis, petreceri de pomină sau seri cu muzică fină.Zabola_The-Machine-House_Designist2 Zabola_The-Machine-House_Designist3

Și, dacă tot vorbim de sătuce transilvănene cu farmec și istorie, propunem un popas prelungit la Casele de oaspeți Cincșor, undeva între Brașov și Sibiu, unde Carmen Schuster s-a întors pentru a renova și a reda viață casei parohiale din secolul XVI, bisericii fortificate, din secolul XIII, și fostei școli evanghelice de la 1910. Ce a ieșit este un mix de tradiție autentic săsească cu mici intervenții contemporane, în care predomină un aer boem și relaxat, o experiență inedită întru totul.

Vei descoperi și aici foste grajduri transformate într-un “dining” în grădină, unde au loc evenimente foarte faine, și preparate cărora le vei duce dorul. Fii cu un ochi și pe pagina de facebook a Caselor de oaspeți Cincșor, unde anunță workshop-uri savuroase de weekend. Noi am fost și vă spunem sincer că abia așteptăm să revenim.

1Casa-de-oaspeti-Cincsor-scoala-evanghelica-Designist

8Casa-de-oaspeti-Cincsor-casa-parohiala-Designist1

1Veranda-fostei-scoli-Designist

4Casa-de-oaspeti-Cincsor-scoala-evanghelica-Designist

11Casa-de-oaspeti-Cincsor-scoala-evanghelica-Designist

Fronius Residence este una dintre cele mai vechi case săsești aflate în centrul cetății  Sighișoarei. A apaținut chiar familiei Fronius și, astăzi, dacă privești cu atenție la detalii, încă mai poți vedea urme ale picturilor murale, admira arcadele și tavanale originale.

Fronius-Residence-Sighisoara_Designist

Fronius-Residence-Sighisoara_Designist2

Fronius-Residence-Sighisoara_Designist4

Mobilierul a fost găsit piesă cu piesă în zonele Transilvaniei.

Fronius-Residence-Sighisoara_Designist3

Vedere din cameră.

Centrul Rațiu pentru Democrație este o fundație din domeniul antreprenoriatului social, care se promovează și prin intermediul Casei de oaspeți Ioan Rațiu, aflată în centrul istoric al orașului Turda. Construită în 1921, casa a fost recuperată și refăcută chiar de familia omului politic Ioan Rațiu și astăzi își întâmpină musafirii cu 16 locuri de cazare, un centru de conferințe și produse locale gătite excelent.

Casa-de-oaspeti_Ioan-Ratiu_Designist5

Scara din marmură și lemn, coloanele, candelabrele și operele de artă sunt doar câteva dintre elementele clasice cu farmec, pe care le regăsim în salon și zona de dining.Casa-de-oaspeti_Ioan-Ratiu_Designist6

Casa-de-oaspeti_Ioan-Ratiu_Designist7

Fiecare cameră a păstrat măcar un element din tradiția familiei nobiliare adelenești.

Casa-de-oaspeti_Ioan-Ratiu_Designist4

Pentru o experiență de vacanță în tihnă, cu oameni calzi și povești de pe multe continente, îți recomandăm Casa Noah din Richiș, Sibiu.

Paul Hemmerth, cel care a restaurat casele, este din Mediaș, iar în anii ’80 a emigrat împreună cu familia în Germania. A locuit la Heilbronn și Hamburg, a fost producător de publicitate și documentare TV (pe care încă le realizează pentru mai multe canale germane) și este ghid internațional. Câteva luni pe an călătorește prin Hawaii, Tanzania, Zanzibar, Cuba, Nepal etc. Dar recunoaște că în ultimii ani stă din ce în ce mai mult în România.

Dacă vrei s-o iei încet, să redescoperi mirosuri, gusturi și simțuri amorțite, poate să te reapropii de muzică sau să înveți lucruri noi, cum ar fi să coci pâine pe vatră sau să mergi cu bicicleta, ai ajuns unde trebuie. Întreaga poveste o găsești aici.

Casa-Noah-Richis-Designist-26

 Casa Galbenă + Casa Verde =♥ (Casa Noah)

Casa-Noah-Richis-Designist-8

Casa-Noah-Richis-Designist-30

Casa-Noah-Richis-Designist-57

Așa reînveți să trăiești! 🙂

În apropiere de Sighișoara, în satul Cund, casa de vacanță Valea Verde te primește cu 19 apartamente unice, unde te vei îndrăgosti de lemn și detalii rustice, patru case realizate în stil saxon, multă ospitalitate și o piscină naturală.

Valea-Verde_Designist

Cât de viu pare lemnul pe un fundal aprins!
Valea-Verde_Designist2

Și cât de cuminte, cu un fundal neutru.Valea-Verde_Designist3

Părăsind Sighișoara coborâm spre Sibiu, și poposim în Guesthouse Copșa Mare, unde ne întâmpină două case de origine saxonă, una albă și una galbenă, cu acoperiș curbat, fațade autentice și detalii arhitecturale specifice zonei.

Copsamare_Designist2

Copsamare_Designist

Copsamica_DesignistO luăm din nou din loc, căci nu e vreme de pierdut și traversăm județul Alba. Minunea din comuna Sălciua, sus în munții Trascăului ne lasă, pe moment, fără cuvinte. La 900 de metri altitudine a apărut Cuibul Corbului, un sat de vacanță format din case de moți, vechi de peste 100 de ani, strămutate aici. Este proiectul lansat anul trecut de doi antreprenori din Cluj. Asta da vacanță departe de civilizație!

Cuibul Corbului-Designist

Satul poate adăposti până la 30 de vizitatori, iar în zonă a fost realizat chiar și un cinematograf în aer liber.Cuibul Corbului-Designist2

Ajungem într-un final în inima Ardealului, unde acasă departe de casă pare mai posibil ca niciodată, odată cu apariția Cluj Apartments. Noul apartament Provence, de 72 de metri pătrați din centrul orașului, amenajat de Dacian Morar, are suficient loc pentru a caza confortabil cinci persoane, într-o atmosferă tipic franțuzească și un design cu savoarea vechiului și noului frumos îmbinate.

Cluj_Apartments_Designist

Cluj_Apartments_Designist2

Cufărul antichizat, scăunele tradiționale, cu trei picioare, ușile albe din nișa peretelui și ramele goale, mult alb imaculat combinat cu lemn masiv și cărămidă, toate oferă personalitate și creează senzația vaporoasă a întregului spațiu.

Cluj_Apartments_Designist3

Cluj_Apartments_Designist4

Pe drumul de întoarcere, îți recomandăm un ocol prin Întorsura Buzăului: e musai să petreci o noapte la Hadar Chalet! În inima pădurii, te așteaptă 12 camere cu design cosy-contemporan, restaurant fancy, piscină, teren de tenis și păstrăvărie. Am îndrăzni chiar să îl numim un trend-setter all inclusive. 🙂

Hadar-Chalet_Designist.2 Hadar-Chalet_Designist Hadar-Chalet_Designist3 Hadar-Chalet_Designist5

După așa traseu, e și normal să nu mai vrei acasă. 🙂 Așa că, ne-am decis, e nevoie de o ultimă escapadă! Cotește rapid spre DN1 și mai rămâi o noapte la Bio Hotel Boutique-ul Vama 54, care te așteaptă cu ușile deschise, design creativ-jucăuș în fiecare cameră și o mulțime de activități outdoor.

Vama-54_Designist Vama-54_Designist2Fereastra ce se oglindește în oglindă, tavanul ușor înclinat și tapetul cu ușor hipnotizant  fac camera să pară scoasă dintr-o carte de povești.

Vama-54_Designist3

Fotografii: prin locurile menționate în articol

10 Comments

  1. Exceptional !

  2. Ana Papp

    Frumos, foarte frumos!

  3. Rox

    Recomand cu mare drag și Pensiunea Pastel Chalet în Vama Buzaului, lângă Vama 54

  4. alexandra

    Ma bucur din suflet sa vad articolul asta. Nu aveam idee ca exista astfel de locuri in Romania, sper sa ajung cand mai curand sa le vizitez!

  5. Cristian

    Ati uitat de Alba Iulia…

  6. Foarte bun articol. În curând voi crea un tur prin Ardeal. Dacă aveți sugestii pentru mine pe unde să îmi duc turiștii, primesc sfaturile voastre cu drag.

  7. Designist

    Alin, ne bucurăm că îți place articolul. Selecția reprezintă în sine sugestii pentru turiști.

  8. Teodora B

    Despre Conacul Apafi din Mălâncrav, județul Sibiu, nu știți sau nu v-a plăcut? 🙂

  9. Haideti si pe la noi la Brasov. Va asteptam cu drag! ✌️??

    https://abnb.me/ZxgSKJVPqP

  10. Designist

    Conacului Apafi am ales noi să-i dedicăm un întreg articol, vă invităm să îl citiți.
    http://designist.ro/conacul-apafi-din-malancrav-o-istorie-care-incepe-in-secolul-xv/

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed