Traseu DESIGNIST de weekend: locuri faine din Timișoara

Dacă până acum te-am plimbat prin București, Cluj, Sibiu, Iași sau Constanța, dându-ți ponturi despre locurile faine găsite aici, astăzi ne continuăm traseul DESIGNIST de weekend al locurilor alternative, musai de văzut, în primul oraș european cu iluminat stradal electric și primul oraș din țară cu tramvai: Timișoara. Haideți cu noi!

darc-Ezzo-Timisoara-Designist-10D’arc. Și, dacă tot vorbeam de istorie, îți propunem să începem periplul timișorean cu un bar vintage industrial, amenajat de studioul de design Ezzo,  într-o clădire veche de la 1821, pe locul apartamentului unui preot, parte a Parohiei Ortodoxe Sârbești din Timișoara Cetate. Un pic ironic am spune. 🙂

darc-Ezzo-Timisoara-Designist-15

Înainte de D’arc bar, aici era cafeneaua D’arc, un trademark al orașului încă din 2002, iar când au început reamenajarea, designerii s-au bazat pe un mix&match de lemn, cupru și cărămidă. Ne plac mult barul din lemn cu efect 3D, ce a înlocuit betonul rece anterior și corpurile de iluminat din cupru, cu poveste, pe care o găsești aici.

darc-Ezzo-Timisoara-Designist-8

darc-Ezzo-Timisoara-Designist-121

Terasa D’arc pe mal. De curând D’arc bar a devenit și club – loc de petreceri și concerte live, și s-a extins pe malul râului Bega, cu o terasă urban cool, foarte iubită de timișoreni. 

darc-pe-mal-terasa_Designist5Azi în Timișoara, mâine în toată țara! Visăm la un vaporaș-terasă amplasat într-o zonă cu poveste, chiar și-n București.
Fotografie prin citadinul.ro

darc-pe-mal-terasa_Designist

darc-pe-mal-terasa_Designist4

darc-pe-mal-terasa_Designist6

Alt Club, despre care v-am povestit pe lung anul trecut, este locul de întâlnire a membrilor clubului privat dedicat exclusiv persoanelor care lucrează în mediul IT și creativ-digital. A fost amenajat în Casa cu Atlanți, una dintre cele mai vechi clădiri neo-clasice devenite monument istoric din Timișoara.

2Alt-Club-Timisoara-Designist

Clubul este împărți în mai multe zone, nefiind doar hub pentru creativii din industria IT care nu au un birou propriu-zis, ci și loc de recreere. Atenție, poți intra doar pe bază de invitație sau în calitate de membru.11Alt-Club-Timisoara-DesignistBiblioteca1Alt-Club-Timisoara-DesignistCa orice club privat care se respectă, Alt Club are sală de cinema, la parter… 22Alt-Club-Timisoara-Designist20Alt-Club-Timisoara-Designist

…precum și masă de biliard sau țintă de darts, la etaj, unde designerul Ștefan Szakal a intervenit în consolidarea clădirii cu un perete gros de beton.

Cafeneaua-bistro Ambasada, aflată pe strada Seiller la nr. 2, este un spațiu de co-working și evenimente, care încurajează inițiativa, creativitatea, optimismul responsabil și, mai ales, acțiunea. A luat naștere în urma festivalului Plai și a fost gândită să îndeplinească rolul de locație-resursă, așa că, dacă ești fan ONG-uri, programe sociale sau un freelancer în căutare de contacte și idei, this is the place to be.

Ambasada_Designist5

Când am văzut-o prima dată, Ambasada ne-a dus cu gândul la designul industrial-hipsteresc al bistro-ului Eden, din București, pe care l-am inclus în locurile faine de ieșit, la început de 2015.

Ambasada_Designist

O sală de cinema improvizată cu multe pouf-uri. Ambasada_Designist4

Beton, lemn, plastic și metal într-un design liber și creativ.

Ambasada_Designist2

Dacă o iei la pas prin centrul fostei Cetăți și brusc te apucă pofta de clătite delicioase cu sirop de arțar autentic, de care te-ai bucura și mai tare într-un decor retro-contemporan vesel și o ambianță relaxată, atunci te trimitem la Cafeneaua Verde, din Piața Libertății.

harta_Timisoara_cafeneaua-verde_Designist harta_Timisoara_cafeneaua-verde_Designist3 harta_Timisoara_cafeneaua-verde_Designist5

harta_Timisoara_cafeneaua-verde_Designist4

Ne-a atras atenția barul decorat cu un puzzle colorat din sertare.

harta_Timisoara_cafeneaua-verde_Designist2

Pe timp de vară au și o terasă discretă, unde poți savura în tihnă una din multiplele variante de fresh-uri proaspete.

La Căpițe e locul unde regăsești spiritul românesc de altădată, sau măcar încerci. 😉 Aflată pe bulevardul Vasile Pârvan, terasa este cu adevărat autentică prin mirosul de fân proaspăt, mobilierul lejer din paleți, hamacele pentru siestă, florile de câmp omniprezente și, nu în ultimul rând, mâncarea savuroasă.

Harta_Timisoara_La-Capite_Designist Harta_Timisoara_La-Capite_Designist2 Harta_Timisoara_La-Capite_Designist3 Harta_Timisoara_La-Capite_Designist4Trăiești, mai știi cum e? 🙂

Harta_Timisoara_La-Capite_Designist5

Iar seara, curtea plină de verdeață prinde viață.Harta_Timisoara_La-Capite_Designist6

Scârț loc lejer este un bar și cafe-teatru altfel, aflat într-o casă de cărămidă, din apropierea parcului Doina. Eclectic, boem, presărat cu accente vintage, e locul unde poți citi, mânca și lenevi pe canapelele colorate, în compania actorilor trupei Auăleu.

Scart-loc-lejer_Designist Scart-loc-lejer_Designist4 scart-loc-lejer_Designist5Mix&match-ul cu iz boem ne-a amintit de experiența magică avută la Goupil le Fol, un local-labirint, de poveste din Bruxelles.

scart-loc-lejer_Designist6 scart-loc-lejer_Designist7

Scart-loc-lejer_Designist3

 Iar dacă ajungi la bere, de ce să nu rămâi și la o piesă de teatru neconvențional, sub cerul liber, la umbra nucului, caisului sau mărului, un vis al unei nopți de vară. 🙂

Bruiaj Bardin Victor Babeș 14A, este micuț, dar cochet. Ne place atmosfera jucăușă dată de detalii precum cadrele de televizoare vechi ce acompaniază barul, corpurile de iluminat în formă de pălării sau instrumentele muzicale ce atârnă din tavan. Am auzit că aici se organizează și seri de scurt-metraje, deci fii cu ochii pe el!

Bruiaj-bar_Designist bruiaj-bar_Designist3

Peretele din fața barului este decorat de sus până jos cu cărți vechi.
Fotografie prin Alei Bainiky

bruiaj_Designsit

Blatul de bar este decorat cu clape de pian!

Și, dacă nu știi un loc simpatic de cazare în Timișoara, pentru a te bucura de toate aceste locuri faine, pe-ndelete, venim cu un pont, musai de ținut minte. Se numește Fresh Garden Studio, are un design inedit și este un apartament finalizat în 2015, de către doi tineri arhitecți, Alexandru Damiam și Olimpia Onci. Aflat într-o grădină verde și generoasă din centrul Timișoarei, se închiriază în regim hotelier, așa că îl vei găsi cu ușurință pe booking și airbnb.

Fresh-Garden-Studio_Timisoara_Designist
Fresh-Garden-Studio_Timisoara_Designist2Amenajarea urmărește linii simple, materiale naturale, atmosfera scandinavă și relația vizuală cu grădina.
Fresh-Garden-Studio_Timisoara_Designist3

Combinațiile de alb cu lemn natur și accentele de verde se regăsesc și în bucătărie.

Fresh-Garden-Studio_Timisoara_Designist5

În încheiere ne mai rămâne o singură urare de făcut: drum bun spre Timișoara, tineri din toață țară! 😉 Ah, și, firește, dacă ne-a scăpat ceva, așteptăm sugestii.

Fotografii: prin Ezzo Design, Flavius Neamciuc și locurile menționate în articol.

2 Comments

  1. ingrijorat

    evitati Bruiaj !
    au un bodyguard “cat barul” care are obiceiul sa convinga clientii care au platit deja sa plece “prin aer” daca e posibil .

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed