D’arc: barul din Timișoara amenajat într-o clădire de la 1821, pe locul apartamentului unui preot

În ultimele săptămâni am conturat harta DESIGNIST a României, marcând un traseu al locurilor frumoase din Constanța, Brașov, Cluj, București. Stay tuned, urmează să punem pe harta ideilor fine și alte orașe din țară.

Azi, de exemplu, ajungem la Timișoara, într-un bar amenajat de studioul de design Ezzo. Dacă în ultimul an echipa Ezzo ne-a cam obișnuit cu cele mai frumoase birouri din Timișoara și chiar din țară, acum ne-a surprins cu un bar vintage industrial.

darc - Ezzo Timisoara - Designist (6)

Pentru cei din Timișoara sau turiștii care s-au aventurat mai mult prin locurile faine ale orașului, D’arc este un trademark încă din 2002, când s-a deschis primul club underground la demisolului acestei clădiri. Între timp, au mai apărut și alte oaze D’arc prin oraș: o terasă în Piața Unirii, încă una pe malul Begăi, pe o barjă modificată etc.

Înainte de D’arc bar, aici a fost o cafeneaua D’arc, prin urmare intervențiile asupra spațiului nu au fost foarte mari, conceptul fiind destul de bine definit.

darc - Ezzo Timisoara - Designist (13) Lămpile de deasupra barului sunt un design Mario Stoica (Ezzo Design) și au fost create din cercuri suprapuse de lemn. Arată foarte scenografic!darc - Ezzo Timisoara - Designist (15)

Surpriza amenajării o reprezintă fosta destinație a spațiului:

“Clădirea în care se află barul aparţine Parohiei Ortodoxe Sârbeşti din Timişoara Cetate şi a fost construită în 1821. Spaţiul actual al barului a fost parte dintr-un apartament locuit de unul dintre preoţii parohiei, iar altă parte din spaţiu dezvăluia o bibliotecă”, ne spune owner-ul D’arc.

darc - Ezzo Timisoara - Designist (10)Lemn, cupru și cărămidă – contraste sobre ce dau varietate stilului industrial.

darc - Ezzo Timisoara - Designist (8)Ne-au plăcut foarte mult intervențiile vintage industriale ale studio-ului Ezzo: mobilierul și lămpile au fost special create pentru amenajarea D’arc și vin cu povești locale savuroase. Înainte însă de a ajunge la aceste intervenții și povești, au dat jos vechiul bar, din beton, și l-au înlocuit cu unul dn lemn. Iar provocarea a reprezentat-o amenajarea spațiului de 178 mp, cu piese custom made, în doar 2 luni!

darc - Ezzo Timisoara - Designist (7)În ramele de pe pereți stau printuri cu detalii de execuție a unor piese industriale, desene tehnice pentru mobilier clasic și diverse detalii de execuție din zona industriei mobilierului. Un subtext interesant pentru spațiu.Ezzo Timisoara - darc - Designist (4)Peretele de scris cu creta

Am aflat povestea lămpilor din cupru realizate de meșteri rromi de la Ștefan Lazăr, creative director Ezzo Design:

“La 45 de km distanţă de Timişoara am găsit o aşezare temporară, de vară, a unei familii de rromi veniţi de pe lângă Galaţi. Meşteri căldărari veniţi cu familia în Banat să facă cazane de ţuică. Au primit acceptul comunităţii din Remetea Mică să stea pe câmp, lângă gară. I-am văzut de câteva ori şi într-o după-amiază de weekend m-am oprit să intru în vorbă cu ei.

Am pus întrebări cu privire la modul de lucru, am asistat puţin la “procesul tehnologic” şi am stabilit un proiect de test pentru un abajur. Ei au trecut testul şi au câştigat “lucrarea”, iar eu am ajuns naşul uneia dintre fetiţele lor. Ca mulţumire pentru lucrare le-am devenit şi “cumătru”. Am învăţat ceva tradiţii ţigăneşti şi am petrecut la cort”, ne-a povestit Ștefan

Ezzo Timisoara - darc - Designist (2)Scaunele și mesele înalte, “de școală”, au fost realizate în Timișoara de Klub Metalia, iar pentru spătar au apelat al un atelier ce produce și repară mobilier școlar.

Ezzo Timisoara - darc - Designist (3)Ne plac instalațiile de cupru ce luminează arcadele din cărămidă!Ezzo Timisoara - darc - Designist (5)

O altă poveste de creație locală le este dedicată scaunelor de piele: cadrul metalic este realizat după schițele echipei Ezzo și a trecut prin multe etape până a ajuns la forma finală. Apoi trebuia îmbrăcat, iar soluția a venit dintr-un atelier din Piața Maria (Timișoara, firește) al meșterului Gheorghe Patrași. Tapițeria din piele a tuturor scaunelor a fost cusută manual.

darc - Ezzo Timisoara - Designist (12)

Cu ce îi îmbie D’arc bar pe timișoreni? “Cu nostalgia birturilor unde se consumă o bere în picioare la masa înaltă, cum erau birturile din gări.”, spune Ștefan Lazăr, la care noi am adăuga farmecul retro al stilului industrial bine tratat.

darc - Ezzo Timisoara - Designist (11)D’arc bar și-a propus o amenajare masculină afișată și asumată. Pentru că nu am apucat să-l vizităm încă, ne-a introdus în atmosferă echipa Ezzo:

“D’arc-ul are personalitate şi este un “sort of a bad boy”, dar cu toate astea multe prietenii s-au legat aici, multe căsnicii de oameni frumoşi îşi au rădăcinile prin D’arc şi multe zâmbete s-au împărţit aici.

Noi n-am umblat la personalitate, n-am făcut decât să o luăm de braţ şi să o traversăm într-o altă etapă. Cu toate că am fost văzuţi cu burghie, ciocane, freze şi flex-uri, în definitiv a fost o operaţiune Nip/Tuck”, spun ei.

Ezzo Timisoara - darc - Designist (1)Fotografii: prin Ezzo Design

One Comment

  1. De ce “owner” şi nu proprietar? 🙂 Articolul e foarte bine scris, e chiar păcat …

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed