Traseul DESIGNIST între instalațiile și expozițiile RDW 2020: lumea nouă și perspectivele ei

După ce am navigat prin nefirescul unor vremuri nemaiîntâlnite, puține lucruri ni se par mai liniștitoare decât revenirea, ca în fiecare an, în zona noastră de confort: cea  a designului inovator. Zilele acestea, designul cuprinde întregul București prin expozițiile și instalațiile care compun harta Romanian Design Week 2020. Așa că, după ce ți-am povestit despre proiectele noastre preferate din expoziția centrală de la Combinatul Fondului Plastic, ne-am lăsat conduși de curiozitate și către alte fațete RDW 2020 și am compus un traseu (valabil până duminică, 20 septembrie) dedicat evenimentelor conexe care desenează perspective noi pentru lumea care ne ia pe sus în fiecare zi. Ca un teasing, trece-ți de pe-acum în agendă instalația IQOS World: este în topul expozițiilor de vizitat la RDW anul acesta 😊.

Instalația concept IQOS World: O nouă perspectivă

Am început din imediata apropiere a expoziției centrale, tot în ansamblul Combinatului Fondului Plastic (Strada Băiculești nr. 29), unde poți intra însoțit de încă o persoană să vezi instalația concept IQOS World: O nouă perspectivă. S-ar putea ca primii pași să te amețească un pic: lași deoparte lumina și zgomotul din exterior și pătrunzi inițial într-un circuit misterios și un pic întunecos, care îți schimbă perspectiva.

Ajungi rapid la destinație,  într-o încăpere albă ca un nou început, în care te descoperi de la înălțime, prin plafonul acoperit cu oglinzi. Lumina se strecoară și te surprinde de pe toate laturile, augumentând experiența senzorială. Pentru noi, treptele au fost ca o invitație: chiar dacă inițial ești rezervat și parcă vrei să observi instalația timid, doar dintr-un colț, te vor ademeni spre tunelul superior. Iar acolo, spectacolul de lumini și forme te va face să vezi lucrile din altă perspectivă.

Instalația te invită într-un univers al simțurilor, care te provoacă la un exercițiu de imaginație despre cum arată un viitor mai bun și cum te-ai simți în acest viitor, subliniind valorile brandului IQOS: știință, tehnologie și design.

Un mix de materiale, lumini și sunete compun o experiență în cheie suprarealistă, un vârtej desprins de lumea exterioară. Recunoaștem, ne așteptam în orice moment să fim absorbiți spre o altă dimensiune și pașii să ni se tranforme într-un exercițiu de levitare.

IQOS World reprezintă dialogul vibrant dintre prezent și viitor și folosește designul și tehnologia pentru a deschide o conversație despre noi perspective. Regândirea spațiului fizic, mixul de materiale, sunete sau lumini contribuie la crearea unei experiențe suprarealiste în care ni se amintește despre puterea alegerilor personale și despre cum acestea ne pot influența viitorul.

Design Flags – Qreator by IQOS x RDW

Continuăm traseul RDW alunecând încet-încet spre centrul orașului, până la Qreator by IQOS (Bd. Aviatorilor 8A), gazda Design Flags – o serie de șapte expoziții internaționale prezentate în premieră în România, care vin în completarea viziunilor creative locale. Le găsești în sălile de la parter și de la etaj ale hub-ului creativ: printre ele se numără postere stradale din Madrid 🔼, care explorează istoria orașului, expoziții de design de produs precum Made in CZ/Found in RO, care include obiecte fabricate în Cehoslovacia, dar foarte prezente în viața cotidiană românească dinainte de Revoluție, și Portugal Normal, o selecție de obiecte de origine portugheză reprezentative pentru spațiul domestic 🔽.

Lor li se adaugă preferata noastră, expoziția Matters – Rethinking Materials, care se folosește de materiale neconvenționale pentru a exersa și discuta sustenabilitatea în design. De exemplu, în imaginea din stânga este instalația luminoasă Inside Out (autoare: Kathrine Barbro Bendixen), realizată din intestine de vacă (da!), prin care artista chestionează percepția noastră asupra materialelor considerate deșeuri. Iar în imaginea din dreapta vezi instalația Polarized Portraits (autoare: Kasja Willner), care folosește un microscop de lumină polarizată ca să transforme plasticul în radiografii imaginare ale Pământului .

Atelier Kairos și covoarele țesute în Nepal

Coborâm și mai mult pe harta orașului și ne oprim în curtea cafenelei F O R M A Coffee (Strada Ion Ghica nr. 4), într-o expoziția din secțiunea DesignGo a RDW. Este vorba despre prima colecție de covoare a Atelierului Kairos, concepute în România și țesute manual în Nepal. Designerii și-au propus să creeze o incursiune în arta meșteșugului tibetan din spatele procesului de producție, deci pregătește-te pentru povești despre materiale, texturi, tehnici și culori.

Atemporal by ZWART

Rămânem în zonă, la Pixelateria (Intr. Aurora 17A), unde ZWART expune vârfurile de lance ale atelierului: o serie de piese de mobilier atemporale, din materiale prețioase. Expoziția se desfășoară în prezența autorului, tot în secțiunea DesignGo, și va include discuții despre materiale, tehnică, dar și despre filosofia și căutările din care rezultă obiectele ZWART.

Generatorul de Contraste Minunate

Ultima oprire a traseului nostru este pe Strada 11 Iunie nr. 50, la magazinul eclectic de piese de mobilier și accesorii CIRCA 1703-3071. „Generatorul de Contraste Minunate” este evenimentul organizat de arhitecta Laura Paraschiv, fondatoarea Circăi, care ne propune să o vizităm împreună cu obiectul (sau o fotografie a obiectului) pe care nu știm să-l integrăm în amenajarea noastră. În schimb, ea ne va oferi „circa 1703 secunde de sfaturi gratuite și circa 7-11 sugestii vintage deja existente în magazin într-o abordare aventuroasă mix&match și soluții de upcycling ingenioase”. 😊

Fotografii: Designist.ro și prin Romanian Design Week și paginile de Facebook ale brandurilor menționate

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed