12 proiecte de văzut la Romanian Design Week 2020

Da, schimbarea este singura constantă a ultimelor luni, însă de mâine, 11 septembrie, până pe 20 septembrie, este și tema Romanian Design Week 2020 CHANGE 2.0, cel mai amplu festival multidisciplinar dedicat industriilor creative. Anul acesta, evenimentul s-a desprins din forma lui obișnuită și reunește la Combinatul Fondului Plastic din București (Strada Băiculești nr. 29) și expoziții de design amenajate în interior, și spații exterioare care compun un loc de joacă nonconformist pentru iubitorii de design.

Ca de obicei, noi am pus la punct o listă de must see-uri din fiecare secțiune a expoziției centrale, Possible Realities, care este amenajată deja în galeria Senat (Spațiu Expozițional Neconvențional pentru Artă și Tehnologie; conceptul și arhitectura expoziției sunt dezvoltate alături de Attila KIM Architects; design grafic: Radu Manelici și Sebastian Pren). Îți povestim mai jos despre proiectele noastre preferate, ca sursă de inspirație, și așteptăm să ne spui ce ți-a plăcut cel mai tare din tot ce ai văzut.

Tot la Combinatul Fondului Plastic vor avea loc și expozițiile Antifragile, găzduită de galeria Sector 1, și Instalația IQOS World.

Arhitectură și design interior

Casa Popeea – Manea Kella, în colaborare cu Penta Stil Studio

Schimbare prin întoarcerea la origini, dar integrarea într-un context actual: pare a fi mantra proiectului de restaurare și reparare a Casei Popeea din Brăila, clădire de patrimoniu construită în 1900 de un negustor grec în stil Art Nouveau și transformată în boutique hotel de studioul Manea Kella, în colaborare cu Penta Stil Studio.

Așa cum explică echipa, noul reflectă vechiul fără a-l imita: spațiile luminoase din zona recepției, din lobby și din cafenea sunt subliniate de o paletă restrânsă de culori, dușumelele, tâmplăria și mobila din stejar masiv sunt create la comandă, iar scara originală a clădirii, tot din lemn de stejar, a fost meticulos restaurată de meșteri din Transilvania. Proiectarea s-a tradus prin rigurozitate: arhitecții au folosit machete la scară reală 1:1. Multe motive să ne trecem în agendă un city break la Brăila, nu? 😎

Citește și: Restaurare și remodelare la București: o vilă interbelică redevine ea însăși

Cattia – EXHIBIT & CUMULUS

Un incubator pentru afaceri din domeniul energetic și IT, asta ar sta pe o eventuală carte de vizită a Cattiei, proiectul semnat de birourile de arhitectură Exhibit & Cumulus. Iar această descriere a tras după sine o serie de funcțiuni suport care au influențat configurația construcției: structura din beton armat turnat monolit a permis organizarea unui spațiu flexibil, care se poate adapta la dimensiunile și nevoile echipelor incubate. Plăcile orizontale segmentează peisajul, însă fațada de sticlă filtrează lumina și fluidizează suprafața interioară.

„Salvați de clopoțel!” – Ioka Studio

Știm, școlile sunt un subiect complicat zilele acestea, însă, dacă ne promitem să ne limităm strict la felia de design interior, s-ar putea să primim și vești bune. De exemplu, proiectul „Salvați de clopoțel!” pe care echipa Ioka Studio (arh. Camina Zerva și arh. Iulia Oniciuc) l-a semnat în Colegiul Național I.L. Caragiale din București: reabilitarea unei săli de clasă și transformarea ei într-un cabinet de istorie designist care nu ne reamintește câtuși de puțin de anii de școală 😉.

Citește și: Școli și grădinițe în care designul e catalizator pentru creativitate

Design de produs

HEMPIRIC – Agnes Lukacs

Aflat la intersecția dintre estetica industrială și resursele naturale, proiectul HEMPIRIC al designerului Agnes Lukacs este o soluție de iluminat interior care se folosește de un material biocompozit inovator și eco-friendly: hemcrete sau betonul de cânepă (!!) este obținut din var amestecat cu puzderie de cânepă, este maleabil, robust, reciclabil și regenerabil. HEMPIRIC îl popularizează printr-o lampă suspendată cu detalii metalice și fibre textile din cânepă și o lampă de birou inspirată de vechea lampă cu ulei, cu elemente din metal și sticlă. Da, pe ambele le-am lua acasă!

Beams 2020 – Nord Arin

Bănuim că, după această introducere eco-friendly, vei ridica o sprânceană când vei auzi de lemnul de stejar al consolei Beams 2020 by Nord Arin, dar află că schimbarea își face locul și aici: lemnul are o vechime de peste 300 de ani și a fost salvat, restaurat și transformat cât să integreze funcția de încărcător wireless încorporat în mobilier, cea de iluminare de interior + ambiental și Bluetooth sound system. Așa cum îi spune și numele, forma consolei este inspirată de cea a grinzilor trandiționale, iar lemnul a fost prelucrat 100% responsabil (cu aprobarea Forest Stewardship Council).

Scaun Căprior – Atelier Arboritm 

Lemn de frasin, tehnici tradiționale de îmbinare și stilizare cool-contemporană: piesele de mobilier create de Atelier Arboritm (Cristian Tudor) pornesc de la nevoia de simplificare a elementelor constructive și folosirea optimă a materialului. Noul scaun Căprior recreează silueta scaunelor tradiționale țărănești și ne ajută să ne recăpătăm poziția de șezut naturală – o idee tare bună în epoca #workfromhome în condiții improvizate, zicem noi.

Citește și: Design în vremea carantinei: cum s-au adaptat 6 proiecte din comunitatea #MadeinRO?

UPcycled Hats – Kristina Dragomir 

Un pic proiect fashion, mai mult proiect de cercetare, reciclare și design de produs, UPcycled Hats al designerului Kristina Dragomir își propune o reabordare a pălăriei ca obiect practic de design deocrativ creat prin tehnici sustenabile și cu materiale asemenea: bucăți de lemn, flori sau frunze presate, fluturi naturali, spini sau iarbă de mare, toate inserate sub forma unei serigrafii pe forme de hârtie reciclată amestecată cu porțelan. Nu doar sună, ci și arată de poveste!

Citește și: Set-up artistic cu cele mai cool pălării, în showroom-ul Kristinei Dragomir

Graphic Design

Nesupusele – Faber Studio

Diversitate și schimbare prin design și ilustrație – cartea NESUPUSELE, 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă (volumul 1 și volumul 2) este un proiect inițiat de asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți De Basm, iar materialele vizuale sunt semnate de Faber Studio (Adelina Butnaru). Textele sunt cvasifictive, așa că designul grafic și ilustrațiile li se alătură cu un caracter ludic, poate chiar ușor caricatural, care îmblânzesc poveștile și le adaptează la gusturile tinerei generații.

Fashion

Kikimra – Alexandru Florea  

Standardele de frumusețe se preschimbă și cuprind mai degrabă estetica procesului, a conceptului, a materialului utilizat și mai ales a sustenabilității în noua colecție Kikimra a designerului Alexandru Florea. Inspirația stă în imaginea dezolantă a New York-ului anilor 1970-1980, reflectată în fotografiile artistului german Miron Zownir, în care energia creativă era copleșitoare, dar speranța către un nivel de trai crescut lipsea.

Multidisciplinar

Noua secțiune a expoziției centrale Romanian Design Week cuprinde proiecte-colaj care revizitează domenii separate și găsesc o cale de mijloc între tehnicile și funcționalitățile lor.

co/rizom for zestrea

One Comment

  1. Petra Draganovici

    nu am reusit sa ajung la eveniment, dar ma bucura aceste fotografii! Sunt un mare fan al artei contemporane! Va felicit, domnule Philips Morris, ca va implicati cu adevarat!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed