Ubikubi Young Designers Award #2 și o nouă serie de tineri designeri de produs

Acum fix un an îți povesteam entuziasmați despre ediția nr. 1 a Ubikubi Young Designers Award (UYDA) și îți prezentam trei dintre cele mai interesante noi nume ale designului de produs Made in RO. Acum a venit momentul să continuăm povestea cu noi protagoniști: competiția 2018 și-a ales câștigătorii!

UPDATE 1 (20 feb 2018) – iată cele mai recente informații primite de la organizatorii concursului UYDA 2018:

“Juriul UYDA a sesizat că proiectul STRAT, căruia i s-a acordat premiul II în cadrul acestei ediții, conține imagini prelucrate ale unui produs deja existent pe piață. S-a hotărât descalificarea proiectului și, implicit, retragerea premiului acordat lucrării.

Autorii proiectului susțin că imaginea folosită este însoțită de mențiunea “imagine orientativă” și că obiectul propus este diferit. Considerăm că mențiunea aceasta trebuia să cuprindă, în mod obligatoriu, autorul lucrării, producătorul și, dacă se cunoștea, fotograful. Termenul “imagine orientativă” este vag, în acest context, iar un concurs de design de produs presupune încorporarea unei idei/concept într-o formă care poate fi transpusă în realitate. Forma finală are, de asemenea, importanță în acest caz.

De asemenea, considerăm că asemănarea dintre cele două obiecte induce confuzie și, conform legii drepturilor de autor, va ridica probleme în cazul continuării demersului spre un produs de serie.

Juriul a apreciat tematica proiectului, reciclarea și upcycling-ul, însă credem că această idee trebuia să fie urmată de un studiu propriu, atent documentat al formei obiectului propus“.

Reprezentanții UYDA vor reveni în cursul zilei de mâine cu date despre reclasificarea câștigătorilor.

UPDATE 2 (21 februarie 2018) – iată mai jos rezultatele post-reclasificare ale competiției.

Ubikubi Young Designers AwardLocul 1 – BI.PE.DO., panouri fonoabsorbante

Apropo, îți reamintim: concursul de design de obiect lansat de Ubikubi și UniCredit Bank se adresează tinerilor designeri și arhitecți și are ca scop sprijinirea creativilor aflați la început de drum printr-o experiență de lucru complexă și practică, raportată în mod realist la piața de home&deco.

Lucrările din acest an arată o evoluție față de ediția anterioară prin studiul mai complex din spatele soluțiilor propuse de concurenți și prin integrarea mai bună a esteticii obiectelor cu funcționalitățile acestora și cu tehnologiile de producție disponibile în prezent.

Young Designers Award Locul 2 – CIREȘ, opritor de ușă

“Suntem Banca Minților Creative și asta de niște ani buni. Susținem inițiativa Ubikubi și al doilea an la rând pentru că noi credem cu tărie în potențialul tinerilor din România. Credem că este esențial să ai talent, dar nu și suficient. Ai nevoie de răbdare, de încredere și de muncă pentru a-ți transforma talentul într-o poveste reală de succes. Și de o bancă. În acest sens, ne dorim să fim o punte între mediul de business și industriile creative, să promovăm povești autentice și oamenii din spatele acestora și, împreună cu ei, să ajungem să dezvoltăm o piață sustenabilă de design românesc.”, declară Anca Ungureanu, Head of Identity and Communication UniCredit Bank România.

Ubikubi Young Designers AwardLocul 3 – 4/1. Set accesorii vin 

,,Țin să-i felicit pe toți participanții. Anul acesta a fost mai dificil să alegem proiectele câștigătoare, martor fiindu-ne procesul de dezbatere mai îndelungat în faza finală, în mod special. Aș putea caracteriza această ediție ca fiind una cu lucrări mai pragmatice, mai clar îndreptate spre soluții realizabile. Mi-aș fi dorit să putem premia mai multe lucrări, dar, în viitor, vom iniția discuții cu câțiva dintre concurenți și vom încerca să testăm prin prototipare și viabilitatea propunerilor lor.” – Dragoș Motica, Creative Director Ubikubi

Locul I – BI.PE.DO., panouri fonoabsorbante/ Designeri: Ana Porim, Iarina Tavă

Ubikubi Young Designers AwardUbikubi Young Designers AwardPanourile fonoabasorbante ca separatoare de spații sunt niște elemente din ce în ce mai mult folosite atât în spațiile rezidențiale, cât și pentru spațiile de birouri și cele publice. Juriul a apreciat versatilitatea familiei de panouri propuse, considerându-l un obiect care s-ar integra foarte bine în colecția Ubikubi, contemporaneitatea soluției și multiplele funcțiuni propuse.

Ubikubi Young Designers AwardLocul 2 – CIREȘ, opritor de ușă / Designer: Ștefan-Alexandru Niță

Young Designers AwardSoluția a impresionat juriul prin simplitate, jovialitate și costul mic de execuție.

Locul 3: 4/1. Set accesorii vin / Magdalena-Denisse Traciu

Locul al treilea a fost acordat pentru modul în care proiectul integrează într-un singur produs desfăcătorul, picurătorul și dopul.

Ubikubi Young Designers AwardPremiul special: OWN Clock / Iulian Badarau și Bogdan LazarPiesa a primit aprecierile juriului pentru versatilitate și simplitate.

Premiile oferite câștigătorilor sunt: 1500 € pentru locul întâi, 750 € pentru locul doi, 500 € pentru locul trei și 250 € pentru premiul special. Proiectele câștigătoare vor fi prototipate și expuse în cadrul expoziției din cadrul Romanian Design Week 2018.

 Imagini: prin Ubikubi

5 Comments

 1. Doina Serban

  Ar fi fost de dorit sa apara in articol si numele celor care au realizat proiectele castigatoare, ca sa transmiteti informatia complet.

 2. Designist

  Bun gasit! Asa cum am precizat si pe Facebook, la ora publicarii materialului organizatorii competitiei Ubikubi Young Designers Award nu facusera inca publice numele castigatorilor. Intre timp, am primit de la ei o completare si urmeaza sa ne ofere mai multe detalii curand. Asadar, aceasta este lista designerilor castigatori:
  – Premiul I – Ana Porim, Iarina Tavă
  – Premiul II – Alexandra-Cristiana Comănici, Oana Dorus
  – Premiul III – Ștefan-Alexandru Niță
  – Premiul Special – Magdalena-Denisse Traciu

 3. Doina Serban

  Multumesc pentru update; asa cum v-am spus si pe facebook, ar trebui ca acum sa apara si in articol, acest lucru devenind posibil.

 4. Foarte bun articolul, multumesc pentru postare.

 5. Marius

  Frumos, felicitari pentru articol!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed