Lampa-pălărie: din ce în ce mai folosită în amenajările de la noi, încât îi dedicăm un articol

Acum mai bine de 4 ani, vizitam apartamentul ca un cocon amenajat de Anda Roman. Alb, curat, simplu, dar sofisticat prin detalii. În living, levitând în amenajarea fără zgomot și fără “obiecte reziduale”, stătea lampa-pălărie supradimensionată, așa cum am numit-o noi. Parcă ar fi un sombrero, nu-i așa? A fost prima dată când a plutit deasupra noastră, live, într-un apartament din România.

De atunci și mai ales în ultima vreme, printre lustre simple tip fir textil + bec decorativ, am tot văzut-o dar au mai urmat multe alte ocazii de atunci. Așa de multe că ne-am dat seama că e momentul să o privim mai de-aproape. Cine e și de unde a apărut ea în amenajările românești?

Lampa-vedetă în apartamentul din București, amenajat de designerul Anda Roman.

La început…

lampiPovestea lămpii-pălărie a pornit de fapt în 2010, când echipa studioului Constance Guisset a creat-o și i-a pus numele Vertigo. Se vede clar de ce: imediat ce i se aprinde becul începe spectacolul și lumina care se strecoară printre “firele pălăriei” proiectează umbre scenografice pe pereți și podele. Este creată din fibră de sticlă, metal și poliuretan și este foarte ușoară în ciuda dimensiunilor considerabile (pălăria are o circumferință de 200 cm – varianta exinsă – sau 149 cm – varianta redusă).

Între timp…

Noi am găsit-o în amenajări distincte, dar fără excese, în care Vertigo devine superstar:

În casa pasivă amenajată de echipa SYAA – arh. Eliza Yokina și arh. Andrada Tarău. Echipa a găsit-o la Demco Lighting.

joacaÎn noul proiect semnat de Kulcuș (arh. Anca Ionescu), în colaborare cu arh. Alexandra Nicolau. 

În apartamentul bucureștean semnat de Daac Studio prin arh. Alexandra Cosma.

De ce?

De ce credem că a devenit populară pe la noi, mai exact. Pentru că, după ani lungi de supra-aglomerare și exagerări stilistice, amenajările încep să vorbească tot mai lin și minimalismul câștigă teren. Casele renunță la surplusuri supărătoare și mizează pe funcționalitate și coerență, cu câte un accent cromatic sau dimensional. Exact ce este și lampa-pălărie, care se afirmă prin formă și design în vreme ce-și păstrează spiritul ludic.

Fotografii: prin brandul, designerii și arhitecții menționați

4 Comments

 1. Dragusu Iulia

  Buna ziua,
  Imi puteti comunica si mie care ar fi pretul unei asemenea lustre?
  Multumesc,

 2. Designist

  Iulia, nu știm să-ți spunem prețul exact, însă sigur este unul pe măsura designului. Știm că produsul face parte din portofoliul de produse al Atelier Anda Roman. Cere-le o ofertă sau mergi la ei la showroom, nu vei regreta! 🙂

 3. Atelier Anda Roman

  Hello,
  Multumim, Designist! Sunteti minunate!
  Vertigo face parte din portofoliul Atelier Anda Roman si se gaseste in stoc in doua dimensiuni. Diam 2.00m si diam 1.40m. Vertigo este disponibila pe alb, negru, cupru si …roz!
  Va asteptam cu drag!
  AAR

 4. Gabriel

  Costa undeva la 3500 de lei la Anda Roman.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed