Ubikubi Young Designers Award 2019 și-a ales câștigătorii!

Este deja al treilea an în care a doua jumătate a lunii februarie ne dă ocazia să aflăm numele celor mai noi designeri de obiect de la noi. Responsabil de asta este concursul anual Ubikubi Young Designers Award, lansat de Ubikubi și UniCredit Bank, care se adresează tinerilor designeri și arhitecți și are ca scop încurajarea și sprijinirea creativilor aflați la început de drum în industria home&deco.

,,Cuvântul cheie al acestei ediții este perseverența. După jurizare, ne-am bucurat nespus de mult să descoperim printre câștigători, dar și printre ceilalți participanți, tineri designeri care participă la concurs încă de la prima ediție UYDA. Stăruința este răsplătită întotdeauna, indiferent dacă ea este îndreptată spre munca individuală sau spre a încerca un anumit lucru de oricâte ori este nevoie pentru a obține rezultatele așteptate,” declară Dragoș Motica, Cofondator și Director de Creație Ubikubi.

Premiul I – NUD, proiect propus de Onar Stănescu și Ioana Chifu

,,Obiectul NUD se înscrie într-un discurs estetic contemporan prin apariția aproape totemică și contrastul dintre masivitatea prietenoasă a bazei și șezutul perfect geometric și efemer din spumă multicoloră.” – Mihai Gurei, curator de design și fondator Intro, membru al juriului UYDA.

Premiul II – HUGstools, proiect propus de Sorin Istrate

UYDA

,,Modul de alcătuire al unui obiect de design este uneori exercițiul de design în sine. Felul în care sunt compuse HUGstools descrie o relație între părți ce poate fi firească, funcțională, generând un întreg robust și totodată vesel, cu o misiune clar utilitară, dar și cu poveste. Desigur, este un parcurs lung de la concept la produs, dar atunci când parte integrantă a conceptului este chiar ideea de alcătuire, acel drum pare mai direct.” – Robert Marin, arhitect, fondator Nuca Studio și membru al juriului UYDA. 

Locul III – ChoseN, proiect propus de Amalia Dumitru

,,Într-o eră digitală în care a deține formatul hard al cărților poate semnifica o răzvrătire împotriva curentului sau poate un puseu de nostalgie, unde fiecare carte care își mai găsește locul în rafturile spațiului intim este atent aleasă, suportul pentru cărți ChoseN vine să întărească această decizie. Cărțile care îl conțin sunt cele alese și ele, devenind, împreună cu suportul, o prezență vizibilă. Prin geometria și materialele propuse, alamă și terrazzo, proiectul se înscrie în liniile estetice readuse în actualitate.” – Dragoș Motica, Cofondator și Director de Creație Ubikubi, membru al juriului UYDA.

Premiul Special – Astrum, proiect propus de Cristina Duminică și Andreea Nistorescu

,,Umilul umeraș capătă o nouă viață în designul subtil al colecției Astrum. Piesele sunt suficient de elegante încât să fie expuse chiar și fără haine pe ele. Juriul a apreciat utilizarea plutei ca detaliu estetic și funcțional: rochiile sau bluzele din materiale fine nu vor aluneca și nici nu vor căpăta urme de la colțurile umerașelor clasice.” – Mihai Gurei, curator de design și fondator Intro, membru al juriului UYDA.

Premiul Special – Yes Please, proiect propus de Hanna Iordoc-Szonda

,,În cadrul UYDA 2019, am apreciat un număr mare de produse pentru valențele lor estetice, pentru concept și pentru originalitate. Yes Please a fost în primul rând apreciat pentru simplitatea sa, pentru folosirea materialelor ușor de prelucrat și pentru că este un produs cu o durată lungă de viață. Ideea de a avea un obiect decorativ în centrul mesei, care îndeplinește mai multe funcții, nu este cea mai nouă, dar modul în care a fost interpretată tema de către autor, arată abilitatea acestuia/acesteia de a trata temele de design din toate punctele de vedere și de a găsi soluții simple. Cred că după ce se va realiza, acest produs își va găsi cu multă naturalețe locul în portofoliul Ubikubi și pe rafturile Dizainăr.” – Mihnea Ghilduș, fondator Dizainăr și membru al juriului UYDA.

Premiile oferite câștigătorilor sunt: 1500 € pentru locul întâi, 750 € pentru locul doi, 500 € pentru locul trei și câte 250 € pentru premiile speciale.

Proiectele câștigătoare vor fi prototipate și expuse în cadrul Romanian Design Week 2019, alături de toate planșele înscrise în competiție în acest an.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed