Un apartament din Moscova amenajat de Philippe Starck

Cum arată un apartament super exclusivist din Moscova? Curiozitatea noastră a fost stârnită instant mai ales că în ecuaţie era prezent şi faimosul Starck. În plus, întotdeauna ne-am imaginat Moscova ca pe un mix eclectic luxos, de clasic şi glamour, cu ceva efecte monumentale, impozante – aşa cum sunt toate poveştile despre ea.

Canapeaua Hall Sofa, îmbrăcată în catifea, este de la Driade, la noi prin Kyros Interiors. Pernuţele din stânga fac parte din colecţia lui Christian Lacroix pentru Designers Guild (la noi prin La Maison), iar cele din dreapta sunt de la Fornasetti (prin Iqonique Class Studio). 

Apartamentul face parte dintr-un complex rezidenţial din inima Moscovei, Barkli Park, foarte aproape de parcul Ekaterininskiy. Iar de amenajarea lui s-a ocupat chiar Philippe Starck printr-un parteneriat foarte deştept între brandul global de design Yoo şi dezvoltatorii complexului – Barkli Corporation.

Scaunul Calvet, sculptat în lemn, este o mică operă de artă – a fost creat chiar de Gaudi în 1902. Azi îl găsiţi la BD Barcelona. Taburetul-măsuţă de cafea face parte din colecţia Spider’s nest stool.

Veioza este o creaţie Marcel Wanders: One minute sculpture light. Raftul de cărţi se numeşte Ptolomeo, design Bruno Rainaldi, şi poate fi comandat de aici. Scaunul este Gold Swan, de la Fratelli Boffi

Pe scurt, Yoo este un brand de design specializat pe amenajări rezidenţiale (hoteluri, locuinţe, restautante etc.), care a ştiut să-şi atragă toţi marii designerii internaţionali: Philippe Starck, Marcel Wanders, Jade Jagger, Kelly Hoppen, Anoushka Hempel. Aceştia propun concepte de amenajare pentru proiectele obţinute de Yoo în lume (până acum 33 la număr în 27 de ţări), ceea ce le asigură din start acestor proiecte un look de top la pachet cu o celebritate bine meritată. Acesta a fost şi cazul complexului iniţiat de marele dezvoltator rus, de care s-a ocupat Starck.

Măsuţa de cafea Spider’s Nest, din lemn tropical, sculptat întocmai ca o reţea fină.

Amenajarea mizează pe un clasic actual, eclectic şi preţios, aşa cum îi stă bine unei locuinţe cu vedere la clădirile monumentale ale Moscovei, într-o metropolă unde trecutul e reintrodus în ecuaţie cu efecte glamour. Să nu uităm că Moscova este destinaţia preferată a multor branduri de lux, ai căror consumatori sunt cel mai probabil viitorii proprietari ai acestui ansamblu rezidenţial. Prin urmare, piesele nu puteau veni decât din portofoliul marilor branduri şi designeri internaţionali. Iar eleganţa, strălucirea, opulenţa se impuneau drept coordonate în decor.

Taburetul-măsuţă cu profil uman este semnat de Philippe Starck: Bronze pentru XO Design. L-am găsit de comandat şi aici. Fotoliul Babette, îmbrăcat în catifea, vine de la  Fratelli Boffi.

Stark temperează strălucirile subtil, introduce în scenă opulenţa, însă pieselor aurii şi argintii le juxtapune fundaluri albe. Tapetul cu peisaj iernatic, alb, de pădure înzăpezită se întinde calm din living până în bucătărie; colţul de lucrul e personalizat de un tapet livresc alb; iar delimitările între spaţii se fac cu ajutorul unor cortine albe – foarte scenografice şi light, contrabalansând efectul puternic pe care îl joacă piesele. Astfel, reuşeşte să imprime o atmosferă de detaşare, calm, păstrând notele preţioase în prim-plan.

Raftul de cărţi Ptolomeo şi tapet Book shelves, de la Young and Bataglia, disponibil aici.

Bucătăria este cel mai bun exemplu de coabitare a opulenţei cu un calm aproape feeric. Accesorizată cu piese şi decoraţiuni foarte preţioase, reuşeşte să te transporte nu într-un univers pshihedelic strălucitor, ci mai degrabă în cadrul de poveste al unei ierni moscovite, când cupolele aurite încă strălucesc la orizont.

Paharele de vin placate cu aur la interior, ca şi sticluţele asortate sunt de la Lladro.

Candelabrele No Kidding, din sticlă de Murano, vin de la Andromeda. Masa din oglindă veneţiană este de la Arte Veneziana, iar scaunele cu design clasic, albe sau cu blăniţă maro, de la Fratelli Boffi.

Diningul vine în completare cu un glamour bine temperat şi un joc geometric subtil echilibrat. Corpuri de iluminat ca nişte cupole supradimensionate încălzesc albul geometric imaculat al scaunelor cu cadru metalic, al mesei cu blat de marmură şi servantei lucioase. Remarcaţi rama albă, omniprezentă, care încadrează scenografic toate ecranele din casă, ca şi oglinzile. O idee de pus în practică, care dă unitate şi eleganţă spaţiului. Ca şi perdelele fine albe, ce separă încăperile, şi transformă totul diafan, păstrând luminozitatea.

Servanta Multileg face parte din celebra colecţie Showtime, design Jaime Hayon (disponibilă prin BD Barcelona). Veioza Attollo (sub formă de sticlă) este de la Oluce, ca şi lustra suspendată, Sonora. Scaunele sunt Fritz Hansen, iar masa Bottle (în acord cu veioza-sticlă), de la Cappellini (la noi prin Intro).

Dormitorul face statement-ul aceleiaşi scenografii preţioase – cuibul unui cuplu pasionat de lux. Atenţie: intervin accente feminine (scaunul cu volane fine) şi de un roşu pasional 🙂

Lămpile Spindle Shade sunt de la Rothschild & Bickers; pernuţele Forum de la Designers Guild (prin La Maison); cutiuţă cu buze roşii Fornasetti (prin Iqonique Class Studio).

Măsuţa este un design Philippe Starck pentru Casamania; iar în spate stă scaunul Bouquet, de la Moroso, la noi prin Orion design.

Colţul de lucru e de departe cel mai calm, detaşat, ca un cocon alb, unde atenţia nu trebuie să-ţi fie atrasă de nimic. Singurul accent colorat e topul de un portocaliu cald al biroului.

Biroul este de la MDF Italia, la noi prin Innova. Pernuţa este Fornasetti.

Lămpile de birou Archimoon sunt Flos, tot prin Innova.

În baie, amprenta monumentalismului specific rusesc e cea mai clară. Acel stil academist, impozant, al marmurei îşi face simţită prezenţa aici. Este domesticit însă de lavoarele fine, lămpile delicate, mult alb şi câţiva trandafiri roşii.

Lavoarele sunt un design Philippe Starck penru Duravit. Lustrele Romeo sunt de la Flos (prin Innova).

Ne întoarcem în living, în colţul dedicat televizorului înrămat. Şi ne luăm la revedere de la acest cuib luxos din centrul Moscovei, care nouă cel puţin ne-a animat ziua geroasă şi iernatică. O săptămână cu inspiraţie să aveţi!

Fotoliul King Kong este de la Fratelli BoffiTaburetul-măsuţă din prim-plan este ceramic, Sktisch Oppiacei Senecio, şi poate fi comandat aici.

Felinarele Par Excellence şi scaunul Cavert (BD Barcelona) au drept fundal iernatic tapetul făcut pe comandă la Fabrics & Papers.

Pentru curiozitatea voastră, preţurile locuinţelor în ansamblul rezidenţial Barkli Park încep de la 1,650euro/mp şi ajung până la 17,800 euro/mp. High life, aşadar, ceea ce vă dorim şi vouă!

Foto: Yoo

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed