Un apartament în Cluj, la mansarda unei case vechi restaurate

Un apartament în Cluj, pe străduţele din centrul oraşului, poate deveni dorinţa secretă în timp ce te plimbi seara, sub luminatoarele vechi, pe aleile de piatră cubică. Nu am intrat niciodată într-una din casele pe care le-am văzut în aceste scurte plimbări prin Cluj, ne bucuram văzându-le locuite şi încercam să tragem discret cu ochiul.

De curând am aflat însă povestea unei case din centrul vechi al Clujului, restaurate & reamenajate, şi am descoperit cum arată unul dintre apartamentele pe care le adăposteşte la mansardă.

Casa renovată se află pe strada Georges Clemenceau şi adăposteşte birourile B.A.U. şi PLANWERK, cele două birouri de arhitectură şi urbanism din Cluj care au semnat acest proiect de revitalizare.

dg-20111101-9660_1000

Renovarea şi amenajarea casei, a cărei construcţie datează din secolul XV, iar forma pe care s-a intervenit din secolele XVI-XVIII (când au avut loc modificări), au durat 3 ani: între 2007 şi 2010. În acest timp, casa a fost extinsă şi supraetajată, pentru că proiectul semnat de B.A.U. şi PLANWERK şi-a propus crearea unui spaţiu de lucru (parter şi etaj) care să fie folosit de ambele birouri, un restaurant în subsolul boltit, iar în mansardă 5 apartamente de dimensiuni diferite, care să împartă priveliştea parcă din alt oraş aspura centrului vechi.

În momentul începerii lucrărilor, casa era foarte deteriorată, iar câteva fotografii de before&after găsiţi pe site-ul PLANWERK, proiectul Imobil centru istoric. Cât despre modul în care a fost transformată într-un spaţiu de birouri contemporan, înglobând elementele atât de vechi descoperite în procesul săpăturilor şi restaurării vă puteţi face o idee din fotografiile semnate de Dacian Groza.

apartament in clujSpaţiul de birouri dă într-o curte interioară, plină de verdeaţă

apartament in clujZidurile vechi, medievale au fost restaurate şi lăsate la vedere în cadrul noii construcţii. Astfel, spaţiul de birouri, ce curpinde două etaje, îţi dă senzaţia de construcţie în interiorul unei alte construcţii, mixând arhitectura unor secole atât de diferite.

apartament in clujPrintre descoperirile din timpul lucrărilor se numără arcele plafonului din această zonă şi coloana renascentistă recuperată şi păstrată în zona ferestrelor. Despre elementele de arhitectură găsite aici şi restaurate s-a scris pe larg şi în revista Igloo, nr.  125.

Apartamentul de la mansardă a declanşat, de fapt, povestea casei din care face parte şi am spune că această poveste îi conferă ceva aparte, un substrat la care nu ne-am fi aşteptat. Deasupra spaţiilor de birouri, printre cele 5 apartamente ale mansardei, am descoperit în decembrie anul trecut această amenajare. Nu are cum să te lase indiferent simplitatea ei atât de grafică, caldă, discretă.

apartament in cluj apartament in clujDiningul

apartament in clujÎn hol

Apartamentul are o suprafaţă de 90 mp. Zona de zi este deschisă, iar lumina naturală învăluie diningul, biblioteca, spaţiul de lucru. La etaj, zona rezervată spațiilor mai intime, se ajunge pe scara cu structură metalică, asemănătoare celor din zona de birouri – 4 din cele 5 apartamente sunt locuite de membri ai birourilor de arhitectură B.A.U. și PLANWERK, de aici unele detalii similare care dau unitate întregului proiect de revitalizare a casei.

apartament in cluj

apartament in cluj apartament in clujColțul nostru preferat! O bibliotecă încastrată, mare și albă, cu coperte și desene de pus în ramă, și day bed-ul aproape.

apartament in clujNe plac foarte mult lejeritatea şi discreţia acestui apartament, ce parcă îţi transmite firesc starea lui de bine: aerisit, cu ferestre largi, fundaluri albe, punctate de detalii grafice, ilustrații. Fără piese care să acapareze, să strige că sunt acolo. Lămpile şi scaunele ce aduc în prezent designul anilor ’60-’70 imprimă un stop de nostalgie prietenoasă, foarte umană spaţiului.

apartament in cluj apartament in clujÎn dormitor, ilustraţiile de pe perete dau un aer boem spaţiului amenajat riguros 

Fotografiile au fost realizate de Dacian Groza.

3 Comments

  1. Mitzura

    F frumos. Un “strop de nostalgie” chiar mai mare il vad dat de pick-up si de discuri;)

  2. […] veche, într-o casă și mai veche (construcţia datează din secolul XV) au fost construite birourile de arhitectură B.A.U. şi PLANWERK. Despre modificările aduse clădirii, birourile și apartamentele pe care le găzduiește citiți […]

  3. Ralu

    Puteti sa imi spuneti de unde este scara, ce firma? Eventual o persoana de contact. Multumesc!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed