Avem rezervare la un restaurant semi-scufundat din Norvegia.

La prima vedere s-ar putea să ți se pară un accident. De fapt, să fim sinceri: chiar un dezastru. Un monolit de beton care alunecă încet-încet în mare, pe coasta sudică a Norvegiei, unde furtunile nordului și sudului se ciocnesc. Totuși, proaspătul restaurant Under, inaugurat săptămâna trecută în Lindesnes, este, mai degrabă, “mustăceala” arhitecturală a studioului Snøhetta: un proiect prin care biodiversitatea e sărbătorită și observată îndeaproape atât de “profanii” care iau masa în restaurant, cât și de specialiștii care studiază în centrul de cercetare a vieții marine inclus în construcție.

Norvegia

Under urmează fidel principiile Snøhetta: “lucrăm pentru proiecte care îmbogățesc mediul înconjurător, identitatea și relația cu ceilalți, dar și cu spațiile pe care le ocupăm, fie ele naturale sau create de om”. 

Norvegia Norvegia

În limba norvegiană, “under” înseamnă deopotrivă și “sub”, la fel ca în engleză, și “minune”. Nici că s-ar potrivi mai bine cu tot ce afișează proaspătul restaurant: un monolit lung de 34 de metri, care străpunge suprafața apei și se scufundă până la 5 metri adâncime.

“Structura este gândită și creată să se integreze perfect în mediul marin de-a lungul timpului, în vreme ce duritatea carcasei de beton va funcționa ca un recif artificial, care va găzdui vietăți marine. În plus, este construită să reziste presiunii și șocului cauzat de coodonatele dure de mediu – ca un periscop scufundat, ferestrele masive ale restaurantului oferă o priveliște asupra fundului mării, pe măsură ce el se transformă odată cu sezoanele și condițiile meteo”, a povestit echipa Snøhetta.

Norvegia

Norvegia

Indiferent de anotimp, Lindeses este cunoscut pentru schimbările bruște de temperatură, așa că dacă ajungi acolo, trebuie să te aștepți la o atmosferă dezechilibrată. În interiorul Under, însă, totul pare să se dizvole odată ce treci de intrarea încadrată într-o ramă de beton și recepția îmbrăcată în lemn de stejar. Te întâmpină finisaje de lemn, o scară din lemn de stejar, balustrade din oțel și alamă, plafoane acoperite de material textil.

Norvegia

Norvegia

Restaurantul poate primi 35-40 de oaspeți în fiecare seară, iar sala este protejată de ziduri de beton cu o grosime de jumătate de metru. Meniul se concentrează pe capturi marine sustenabile, iar chef este danezul Nicolai Ellitsgaard.

Norvegia

Fotografii: Ivar Kvaal și Stian Broch

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed