Despre matematica unui penthouse bucureștean = mai multă funcționalitate, mai puțin decorativ

Nu suntem fani ai matematicii în general, dar uneori îi recunoaștem utilitatea și în design: mai precis, în proiectele în care geometria și dinamica unui spațiu par așa de echilibrat calculate că un domeniu ca matematica li se potrivește perfect. Așa cum s-a întâmplat și în cazul penthouse-ului semnat de echipa Phenomena laboratory (arh.int. Eduard Baicu, arh.int. Cristian Matei, designer Andrei Oțet) și înscris în secțiunea “Amenajări de interior” a Anualei de Arhitectură București 2018 – un proiect în care arhitecții au dat proporții funcționalității și au minimizat decorativul fără să facă rabat la estetică.

Penthouse-ul se află în complexul Cortina Residence, din apropierea Parcului Herăstrău, și are o suprafață desfășurată de 280 mp compartimentați în trei zone distincte: o zonă de zi împărțită în living, dining și bucătărie și două zone de noapte, care au fost organizate la extremitățile spațiului și care conțin câte unul sau două dormitoare, un dressing și o baie. Fiecare dintre încăperi a primit același tratament cu valențe matematice:

“Cerințele beneficiarului au coincis cu principiile și viziunea noastră asupra designului. Acesta și-a dorit un spațiu aerisit, minimalist, lipsit de elemente cu rol pur decorativ, în care accentul se pune pe funcțiune și pe atmosferă. Totuși, calitățile estetice nu se exclud în cazul elementelor si obiectelor de mobilier, ce au ca principal rol funcționalul. Tocmai acesta a fost motivul pentru care nu am intervenit cu alte elemente decorative”, ne-a povestit echipa Phenomena laboratory.

Livingul generos este luminat prin intermediul suprafeței luminoase marca Barrisol. Etajerele metalice accentuează verticalitatea spațiului prin repetiția lamelelor subțiri și înalte.

Întreaga organizare spațială a proiectului a avut în centru ideea de a desena zone care se bucură de intimitate, chiar retrase, dar fără a le închide prin pereți de compartimentare. Un penthouse-open space parțial, care își accentuează dimensiunile generoase. În plus, spațiul e un dans permanent între materialele reci, precum marmura sau metalul, unghiurile drepte și suprafețele lise, pe de-o parte, și texturile în culori pământii, nuanțele pastelate și lumina caldă, de cealaltă parte.

“Din dorința de a rezulta un design omogen, s-au folosit aceleași materiale și tip de iluminat atât în zona de zi, cât și în zona de noapte, cu variații la nivelul cromaticii. Textilul, piatra naturală și sticla sunt materialele predominant prezente la nivelul placărilor și al mobilierului”, ne-au povestit arhitecții. 

Piesele de mobilier din penthouse vin de la Theta, Ditre Italia, Tonin Casa și Quinti.

Și pentru că am menționat lumina caldă, profităm de ocazie ca să-ți spunem despre o altă particularitate a amenajării, soluția de iluminare găsită de arhitecți din dorința de a evita reflexiile pe suprafețele orizontale lucioase:

“Corpurile de iluminat tipice din plafon au fost transpuse din plan orizontal, în plan vertical, iar iluminarea se realizează prin intermediul suprafețelor luminoase și al fantelor de lumină care înlocuiesc iluminatul clasic din plafon. Zona de interes este concentrată între pardoseală și plafon, aceste două planuri rămânând neutre, atât la nivelul geometriei, cât și al cromaticii”, ne-au explicat ei.  

penthouse

Bonus: iluminatul vertical nu segmentează vizual suprafața plafonului, păstrează o imagine continuă și creează efectul vizual de spațiu înalt. 

penthouse

penthouse

Dormitorul și baia matrimonială sunt delimitate de restul casei prin intermediul unui perete vitrat realizat din profile U de sticlă texturată. În dormitor, același tip de perete, lângă care echipa Phenomena Laboratory, a așezat un fotoliu și o măsuță de cafea, marchează zona de lectură.

penthouse

 Transparent Design sunt colaboratorii responsabili de pereții vitrați. Corpurile de iluminat vin de la Vesoi.  

penthouse

penthouse

Bucătăria, doar parțial deschisă, este retrasă și mascată de corpuri de depozitare. Ne-au plăcut piesele de mobilier în nuanțe dramatice, evidențiate de soluțiile de iluminare discrete, camuflate.

penthouse

Anuala de Arhitectură București este un festival organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala București (OAR-B), care premiază și promovează fie proiecte arhitecturale din București, fie proiecte realizate de arhitecți și birouri de arhitectură localizate în capitală și în diaspora. Intenția organizatorilor pentru ediția anului 2018 a fost de a identifica coeficientul de plusvaloare pe care arhitectul și arhitectura le aduc vieții urbane contemporane, iar tema a fost “de utilitate publică”. Citește aici interviul cu noul președinte OAR-B, dr. arh. Emil Ivănescu.

Poți vedea și alte proiecte înscrise în categoria “Amenajări de interior” din cadrul Anualei de Arhitectură București 2018 aici. Stai cu ochii și cursorul pe Designist.ro pentru următoarele povești.

Fotografii: Cosmin Dragomir

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed