Before & After: un studio din Brașov, de 28 de metri pătrați, total transformat

Ne plac transformările, spațiile vechi ce nu sunt abandonate, ci ajutate să câștige o viață nouă în prezent. Iar descoperirea acestui studio cochet, de 28 de metri pătrați, din Brașov, a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât am văzut și fotografiile făcute înainte de startul amenajării. Nu prea am avut până acum ocazia să ilustrăm în detaliu un spațiu, cu imagini de before and after. Iată că acum am reușit, iar soluțiile pe care le-am aflat de la Magda Roșioară, proprietarul și designerul studioului, vin cu multe lecții pentru locuințe mici, întunecoase sau pentru salvarea celor vechi, cu probleme de ventilație, umiditate etc.

IN 4 BEFOREIntrarea în apartament: before & after.

7Apartament Brasov - Designist

Apartamentul se află în curtea unei case vechi din centrul istoric al Braşovului, la câteva minute de Piaţa Sfatului. Iar prima lecţie aplicată de Magda în amenajare a fost aceasta: “este o greşeală să tratezi cu materiale noi case construite cu materiale vechi”. A fost, practic, cheia succesului în confruntarea cu una dintre cele mai mari provocări – umezeala:

“Spaţiul era umed, cu tendinţa de mucegăire, din cauza fenomenului de capilaritate: umezeala urca prin pereţi, căci în zona apartamentului nostru nu exista fundaţie. Prin urmare, am săpat suficient în interior cât să turnăm şapă, am pus încălzire electrică în pardoseală şi am acoperit-o apoi cu o gresie foarte bună (Porcelanosa, Roble blanco), ce imită o duşumea vopsită.

La ferestre am creat secţiuni distincte în partea de sus, care sunt acţionate electric (pot fi automatizate şi manevrate de la distanţă) şi se pot deschide la 15 grade. Astfel, această parte a ferestelor stă mare parte din timp deschisă şi în lipsa noastră, astfel încât să permită un fel de “circuitul apei în natură” şi să ventileze spaţiul.

Am tencuit pereţii cu o tencuială naturală care îi lasă să respire, iar apoi am aplicat un var special care se aplică “modern”, dar este pe bază de apă.”, povesteşte Magda.

34Apartament Brasov - DesignistÎn prima încăpere, cu vedere spre bucătărie

6Apartament Brasov - Designist

A doua mare provocare a spaţiului a fost lipsa luminii naturale: studioul avea o singură fereastră “exterioară” (şi aceea cu orientare spre nord, la parter, înspre curtea interioară a casei, aşadar cu relativ puţină lumina şi deloc soare), iar cealaltă fereastră şi celelalte 2 uşi (dublate cu lemn) dădeau într-un gang – din nou, aduceau doar puţină lumină naturală.

Soluţia: “am mai spart o fereastră la baie, într-un loc unde existase anterior, cu spre orientare vest. În continuare nu intră soare în interiorul camerei, fiind la parter, însă intră totuşi mai multă lumină. În plus, am înlocuit uşile din lemn cu uşi cu geamuri, şi am ales geamuri mate peste tot, pentru a lăsa lumina să pătrundă tot timpul, însă a păstra intimitatea.”, spune Magda.

00008Curtea interioară a casei vechi versus livingul deschis spre bucătărie12

Când ai descoperit apartamentul? Ai avut emoţii că ar putea să nu fie “cea mai bună investiţie”?

L-am găsit chiar din întâmplare, într-o excursie “de recunoaştere” cu un agent imobiliar, pe care l-am informat că noi nu vrem să cumpărăm încă, căci de-abia un an mai târziu aveam noi în plan să cumpărăm ceva în Braşov.

Iar dacă era să fie în Braşov, eu ştiam că vreau musai în ‘triunghiul istoric’ de la poalele Tâmpei, legat de asta nu aveam nicio îndoială. Aşa că atunci când am văzut apartamentul acesta minuscul, promovat politically corect drept garsonieră, eu m-am îndrăgostit la prima vedere. Deşi era demodat, trist şi întunecat, i-am intuit potenţialul. Culmea este că am avut doi contra-candidaţi la cumpărarea lui, dar am refuzat să intrăm într-un joc tip licitaţie: am lăsat oferta în curtea vânzătorului, iar eu m-am gândit plină de speranţă că dacă este să fie al nostru, atunci va fi. Şi a fost. 🙂

24Apartament Brasov - Designist

Before and after: colțul din living destinat șemineului. Nu se putea fără șemineu, iar din rațiuni de spațiu de data aceasta au ales unul electric.11Apartament Brasov - Designist

Cât a durat amenajarea? Cu alte cuvinte, când v-aţi putut bucura de el în forma aceasta cochetă?

Cândva am auzit de la un evreu asta: “You cannot simmultaneously have Good, Inexpensive and Quick. If you want cheap and quick, it will be bad quality. If you want quick and high quality, it will come expensive. Pick any 2 of the 3, but you cannot have them all.”

Prin urmare eu îmi propun în general să nu mă grăbesc cu amenajările, deoarece vreau calitate foarte bună la un preţ rezonabil, şi asta este clar că nu se poate repede. Nici ofertele de materiale, nici meseriaşii buni etc. nu apar pocnind din degete. Plus că îmi place să planific totul în cel mai mic detaliu, inclusiv spaţiile de depozitare, din aceleaşi motive. Şi, din teorie şi din practică, am învăţat că greşelile în design sunt foarte costisitoare şi prefer să nu glumesc pe acest subiect.

Apartamentul l-am cumpărat în august şi de-abia în iunie anul următor i-am făcut inaugurarea.

25Apartament Brasov - Designist

9Apartament Brasov - DesignistStudioul de 28 de metri pătrați are două încăperi – livingul + bucătăria și dormitorul. Și o baie. Câte o canapea extensibilă IKEA a făcut minuni în fiecare dintre încăperile principale. 23Apartament Brasov - Designist8Apartament Brasov - DesignistBucătăria este complet utilată și perfect “calculată”. La fereastră se poate observa secțiunea separată, ce poate fi manevrată de la distanță și care rămâne deschisă și atunci când proprietarii sunt plecați, pentru a ventila spațiul.
10Apartament Brasov - Designist

Care ar fi bugetul (estimativ) pe care l-a implicat transformarea spaţiului?

Foarte mult a costat partea de reparaţii, construcţii şi instalaţii, căci am refăcut toată “scoica”. Incluzând mobilierul şi electrocasnicele, ne-am dus spre 20.000 euro. Ceea ce probabil sună foarte mult pentru o suprafaţă de 28 metri pătrați utili.

Sunt însă foarte împăcată cu această investiţie: am sporit confortul în casă prin elemente care vor fi recunoscute de oricine va cumpăra ulterior – acesta este criteriul meu în general, îmi propun întotdeauna şi o strategie clară de exit.

Cât de des aţi ajuns să petreceţi weekend-urile aici?

La început mergeam weekend-urile, o dată la 2-3 săptămâni, şi în vacanţe. Între timp am schimbat puţin formula, petrecem week-end-uri mai lungi, precum şi vacanţele copiilor integral – vara, primăvara şi iarna, căci eu am ajuns să lucrez mai flexibil şi mă organizez să lucrez de la distanţă, cu unele deplasări către Bucureşti. Pot spune că “locuinţa mea de vară e la… Braşov”. 🙂

33Apartament Brasov - DesignistDormitorul: before & after.2Apartament Brasov - Designist31Apartament Brasov - DesignistÎnainte dormitorul avea un pat improvizat (din lipsă de spațiu). Acum are unul inteligent, ce iese din dulap.1Apartament Brasov - Designist

Piesa de rezistență a dormitorului este… patul care iese din dulap, acționat prin telecomandă. Magda l-a găsit aici, iar aceeași firmă, din Râșnov, s-a ocupat și de realizarea mobilierului pe comandă. Când patul se pliază și intră în dulap, în locul lui se creează un nou colț de relaxare sau conversație.

3Apartament Brasov - Designist

5Apartament Brasov - Designist

Colțul de relaxare, în living, after & before:

12Apartament Brasov - Designist 26Apartament Brasov - Designist

Ne place mult aspectul natural, parcă finisat cu lut al băii. Ce finisaj ai folosit pentru a îmbrăca cada şi peretele din dreptul ei?

În toată baia am folosit materialul Mortex de la brandul Beal, din Belgia (preţul a fost în jur de 50 euro/mp). În teorie, este o variantă mai puţin costisioare a Tadelakt-ului. Materialul se mai umezeşte câteodată iarna (cu siguranţă din cauza capilarităţii pereţilor), însă, din fericire, am dus încălzirea din pardoseală şi pe fundul căzii construite, şi pe pereţii ei.

Dacă ar trebui să fac ceva similar într-un alt proiect, atunci aş merge pe soluţii de acoperire tip microciment. Am şi identificat doi furnizori: Pavistamp sau de la noi, Concrete Art.

14Apartament Brasov - Designist

27Apartament Brasov - Designist 28Apartament Brasov - Designist 29Apartament Brasov - Designist Mașina de spălat a fost și ea “ascunsă” în baie.30Apartament Brasov - Designist

16Apartament Brasov - Designist

Planificarea impecabilă a acestui spațiu, ce a venit cu suficiente provocări, e dovada că Magda nu se află la primul proiect de amenajare. Este, de fapt, al doilea proiect în care se implică pentru familia ei, alături de altele pentru prieteni și clienți –  mai multe fotografii din proiecte aici.

Iar lecția cea mai importantă a acestei transformări este că, într-adevăr, multe lucruri sunt, de fapt, posibile, cu condiția să înțelegi că nu toate pot fi în același timp și Good, și Inexpensive, și Quick, vorba evreului din povestea Magdei. Bugetul total nu ține de cât de mic e spațiul, ci de calitatea în care ești dispus să investești. Și, iată, te poți bucura de tot confortul  și în 28 de metri pătrați, atâta vreme cât înțelegi… prețul corect. 🙂

Fotografii: prin YOUspace

7 Comments

 1. ioana

  wow-issim!

 2. Ana

  Frumos apartament, inteligenta amenajarea, unele materiale nu le-as fi ales. Daca tot “este o greşeală să tratezi cu materiale noi case construite cu materiale vechi” nu inteleg de ce s-a renuntat la tocaria de lemn si la parchetul acela frumos de lemn care in mod sigur putea fi adus la lumina. Solutia cu acel termopan oribil mi se pare neinspirata, apropos si de “aerisirea” naturala si respirarea peretilor, imi pare rau ca trebuie sa fac aceasta remarca dar chiar nu da bine. Si usile din lemn pot avea geamuri! Iar rama din partea de sus a acelei usi glisante care pare pal – iarasi se vede urat.

 3. Andrei

  Draguta amenajare, dar am o precizare…..cuvintele semineu si electric nu au ce cauta impreuna. Daca printr-un mod nefericit ele ajung sa se intalneaasca, e bine sa muti atentia in alta directie.

 4. Bună, Ana,

  Legat de parchetul din lemn, având în vedere că proprietarii au ales încălzirea prin pardoseală, credem că păstrarea lui ar fi complicat și mai tare lucrurile: practic, ar fi trebuit demontat și remontat… Iar legat de materialele altfel, trebuie reținut faptul că vorbim de o locuință temporară, unde investiția a fost oricum destul de mare. Cu siguranță și acesta a fost motivul pentru care unele alegeri au ținut în primul rând cont de rațiunea practică.

  Mulțumim!

 5. Vio Cretu

  Este incredibil cum ati reusit sa transformati un apartament vechi intr-o locuinta atat de moderna si primitoare. Iar patul care iese din dulap e genial! Si eu stau de 3 ani intr-un studio din complexul cosmopolis si chiar nu am facut nicio schimbare majora pana acum. Ma voi inspira din articolul vostru, am gasit cateva idei dragute, numai bune de pus in practica. Felicitari!

 6. Alex

  Sunt perfect de acord cu Ana si Andrei – termopanul, usa de pal si semineul electric mi-au zgariat din start simturile. Mi-a placut in schimb solutia de la dus!

 7. Alexandru Ilica

  adevar graiesti Andrei !

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed