Unde ieșim în oraș la început de an

Ca să spargem rutina birou-casă, într-un moment în care temperaturile iernii ne cam trimit acasă seara, vă îmbiem cu 5 locuri noi de Designist din oraș, gata să topească gheața într-o seară sau zi petrecute cu stil.
Toate recomandările noastre din capitolul Design în oraș aici.

17Locuri noi din Bucuresti - Designist

Începem cu M60, noua cafenea și loc de întâlnire a creativilor și pasionaților de design din oraș. Ce-i drept, e pentru prima dată când Bucureștiul are o cafenea cu design nordic, în care nu se fumează – deloc. 🙂 Printre piesele scandinave de design vei recunoaște și scaunul de bar semnat de Dragoș Motica din seria Marco (cu șezut din plută).

Iar de Sărbători ne-am bucurat să vedem în fereastră brăduțul pliabil, din lemn, semnat de Alina Panait – The Little Things, care a făcut senzație la Made in RO – Târg de design românesc.

14Locuri noi din Bucuresti - Designist 16Locuri noi din Bucuresti - Designist 18Locuri noi din Bucuresti - Designist M60 se află în Piața Amzei, pe strada Mendeleev nr. 2. Iar ferestrele ei mari te vor îmbia să vii pe canapeaua Tribeca (în imaginea de sus) dinăuntru.19Locuri noi din Bucuresti - Designist

Suntem mari iubitori de cafea, iar vestea unor cafenele noi – Steam Coffee Shop, ce te așteaptă să-ți iei cafeaua în drum spre birou sau altă întâlnire din oraș, nu poate decât să ne facă ziua mai bună. 🙂 Cafeaua de la Steam vine de la Origo (care ne-au aromat și cele 2 zile de Made in RO), iar decorul – ca și cel de la Origo, e semnat de Lama Arhitectura.

Steam Coffee Shop (de pe strada Uruguay) are doar 12 mp – o provocare pentru arhitecții Lama – dar poți bea o cafea aici, dacă nu vrei să o pornești repede la drum. Un nou Steam urmează să se deschidă și în Piața Romană.

13Locuri noi din Bucuresti - Designist

2Locuri noi din Bucuresti - DesignistFoto Radu Malașincua7fe3873bfed18bd8499e25f1d043ac4_540

Anul trecut v-am mai povestit despre noutățile de la Eden – preferata noastră fiind terasa acoperită, ce-ți lasă deschisă perspectiva către spectacolul de afară. În interiorul Palatului Știrbei s-a deschis spre sfârșitul anului trecut un bistro – Bistro Eden, cu care am făcut cunoștință în timpul expoziției Diploma.

7Locuri noi din Bucuresti - Designist Lămpile sunt semnate de designeri români. Mai sus, o lampă din hârtie semnată Atelier A4.8Locuri noi din Bucuresti - Designist Lampa NMU (prima din imagine) este semnată de designerul clujean Adrian Balcău.9Locuri noi din Bucuresti - Designist 10Locuri noi din Bucuresti - Designist

 Lampa Milieu (sus) creată de Daniela Crăciunoiu, iar jos lampa Slash, din beton, semnată de Dragoș Motica – despre care v-am povestit pe larg aici. La fereastră, în dreapta, stă lampa Cuplo Colors, a designerului Dragoș Dogaru, despre care ți-am povestit aici.

6Locuri noi din Bucuresti - Designist

Rămânem în zona clădirilor cu istorie, recuperate cu ajutorul intervențiilor de design și ajungem la Lokal, casa de pe Eminescu 57A pe care vara trecută v-o recomandam pentru terasa ei umbroasă. Amenajarea casei este semnată de arhitecții Point 4 – Justin Baroncea și Radu Enescu, colaborator Ștefan Păvăluță.

3Locuri noi din Bucuresti - Designist

“Casa, construită la începutul secolului 20,  a devenit cu trecerea timpului o colecţie de obiecte de mobilier, finsaje, intervenţii mai mult sau mai puţin reversibile, care puse unele lângă altele povesteau timpul, nişte timpuri.  A fost pe rând locuinţă, loc pentru birocraţia militară, sediu pentru o firmă producătoare de seminţe agricole şi acum urma să devină “club-restaurant”.

Proiectul s-a structurat în jurul deciziei de a bricola, de a profita de toate obiectele şi materialele pe care situl le înmagazina. Prima fază a proiectării a fost “cotrobăială”: în garaje, în anexe, în pivniţă, în pod şi, bineînțeles, în toate încăperile corpului principal.

Am găsit ventilatoare vechi, roţi de motocicletă, ţevi de gaz, lămpi stricate, un scaun ruginit. În camere a rămas mobilierul tipic birourilor din anii ‘60, ‘70 şi ‘80: mese mari de pal furniruit cu nuc pentru directori, birouri de lemn sau pal (sau mix-uri) pentru restul angajaţilor; o colecţie interesantă de scaune din toate categoriile şi stilurile practicate în epoca mai sus amintită; şi, foarte important, o colecţie de fișete metalice petru stocarea dosarelor “birocraţiei”.

Colecţia de materiale a determinat în mare măsură “amenajarea” şi “design-ul” obiectelor care populează spaţiul casei negustoreşti.”, spun arhitecții.

 

4Locuri noi din Bucuresti - Designist

Fiecare piesă a decorului este (re)creată din elemente găsite în arhiva de stiluri și epoci a casei. Iar adevărul este că arhitectul Justin Baroncea, pasionat de recuperări din materiale recuperate, era cel mai potrivit pentru acest proiect. Despre alte recuperări creative ce-i poartă semnătura citești aici și aici.

1Locuri noi din Bucuresti - Designist 5Locuri noi din Bucuresti - Designist

Iar dacă vă prinde seara în zona Floreasca, am primit de curând o recomandare pe care o împărtășim cu voi: E3 by Entourage. Despre Entourage-ul din Centrul Vechi v-am povestit deja aici, urmează să-i descoperim și tizul.

11Locuri noi din Bucuresti - Designist 12Locuri noi din Bucuresti - Designist

Un 2015 plin de descoperiri fine vă dorim!

Fotografii: prin locurile menționate în articol

One Comment

  1. Multumesc de idei 🙂

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed