Vânătoare designist de Paști: oul, forma sa și fotoliile de designer.

Designerii și arhitecții scandinavi par să aibă un apetit pentru fotoliile în formă ovală, cu spătar curbat, ca un ou. Iar când colega noastră, Elis, ne-a povestit cât de confortabil și designish a fost să se odihnească într-un Egg Chair celebru, chiar în lobby-ul hotelului pentru care acest obiect a și fost creat, ne-am zis că-i musai să povestim despre câteva piese icon, inspirate de perfecțiunea formei ovale a oului.

egg chairThe Egg Chair – definiția confortului

Începem cu un clasic, un egg chair care se fabrică non-stop de șase decenii, cu un design semnat de arhitectul danez Arne Jacobsen. El este cel care a creat, în 1958, fotoliul-ou – The Egg Chair – special pentru hotelul Royal SAS din Copenhaga (e Raddison-ul Blu Royal de azi, care are în hol și în sălile de conferință fotoliile celebre!). Arhitectul Arne Jacobsen s-a ocupat nu doar de proiectul clădirii, ci și de design-ul interior. Iar fotoliile ovale, cu un design organic, veneau în contrast cu liniile perfect verticale și orizontale ale arhitecturii interioare. Unii spun că Jacobsen s-ar fi inspirat de la finlandezo-americanul Eero Saarinen și al său Womb Chair, iar alții că a redesenat fotoliul bergère. Indiferent de ipoteză, The Egg Chair scrie istorie.

egg chairEgg Chairs și Swan Chairs, la Raddison Blue Royal – Copenhaga 

Ca să obțină forma perfect ovală a fotoliului, Jacobsen a modelat argilă în garajul său, până a inovat și a reușit să facă spătarul confortabil – la coque de l’œuf – dintr-un amestec de spumă poliuretanică și fibră de sticlă. Ansambul a fost îmbrăcat în piele, cusută manual. Sunt în jur de 1.000-1.200 împunsături de ac numai într-un un Egg Chair!

egg chair

The Egg Chair, perfect pentru ora de lectură

Ce-i interesant la Egg Chair este că, prin forma lui ovoidală, reusește să-l ascundă ca într-un cocon pe cel care-l ocupă și să-i dea acestuia un sentiment de intimitate, de relaxare, chiar dacă se află într-un spațiu public. Mi-a plăcut următoarea descriere: “Te simți ca-n bula ta și ești în siguranță!” În plus, spătarul se poate regla în funcție de greutatea persoanei.

The Egg Chairs într-un lobby cochet din Tokyo

Anul acesta, la ceas aniversar, 60 de ani de Egg Chair, producătorul Republic of Fritz Hansen a lansat o colecție specială care numără 1958 de fotolii. Preț: 12.000 euro fiecare!

egg chairThe Egg Chair (stânga), ediție aniversară, are suportul placat cu aur

Un Arne Jacobsen adevărat costă câteva mii de euro (peste 5.000!) și când nu face parte dintr-o ediție limitată. Fiți cu băgare de seamă, multe magazine, inclusiv în România, vând replici/copii chiar și cu 500 euro. Pe lângă The Egg Chair, Arne Jacobsen a mai creat câteva scaune-fotolii faimoase: The Swan Chair (le vedeți în fotografii), The Series 7 Chair și The Ant Chair. Ultimul seamănă destul de mult cu o furnică. 🙂 Dar asta-i altă poveste!

ovalia egg chairOvalia Egg Chair și creatorul său, Henrik Thor-Larsen

Alt “ou” celebru în lumea design-ului de produs este Ovalia Egg Chair, inventat în Suedia, dar tot de un danez, Henrik Thor-Larsen, la 10 ani după Egg Chair, în 1968. Inițial, 10 ani a durat și succesul. În 1978 s-a întrerupt fabricarea lui, însă în 1997, Ovalia Egg Chair ajunge “personaj” de film în Men in Black și își mai recapătă din supremație. Revedeți una dintre scene aici. Iar în 2002, când afișele promoționale pentru Men in Black II îi prezintă pe protagoniștii Will Smith și Tommy Lee Jones în fotoliile cu atitudine, Ovalia Egg Chair își reia producția.

ovalia egg chair

Fotoliul seamănă bine cu jumătate de ou de ciocolată :-), are “coaja” din plastic, care poate fi în vreo 20 de culori, și perne pufoase în interior. Înainte de Ovalia Egg Chair, Henrik Thor-Larsen a mai făcut scaune pentru mașinile de curse, dar și pentru brand-ul auto SaaB. Site-ul Ovalia Egg Chair e puțin ofertant, așa că prea multe informații despre prezentul și viitorul fotoliului de film nu am găsit.

Deși l-am văzut de vânzare pe mai multe site-uri, cert e că Ovalia Egg Chair încă trăiește din succesul pe care l-a avut în trecut și, în 2017, a devenit piesă de muzeu la Nationalmuseum din Stockholm. Acestea fiind zise, mare atenție la copii. Nu orice model e și veritabil, în ciuda prețului cu multe zerouri! De exemplu, un Ovalia Egg Chair original vine la pachet cu un medalion din argint, semnat și numerotat de designer.

fried egg chair

Completăm trio-ul “ouălor de aur” din design-ul scandinav cu o invenție Hans Olsen, The Fried Egg Chair. Contemporan și concetățean cu Arne Jacobsen, arhitectul și designerul danez Olsen a creat scaunul care arată ca un ou ochi (fix așa se vede fotografiat de sus!), în 1956, cu doi ani înainte să apară Egg Chair. Pe lângă Fried Egg Chair, în portofoliul lui Olsen se regăsesc și Womb Chair, Bikini Chair, Scissor Chair, Organic Shaped. Multe dintre piesele de mobilier iconice create de Olsen, inclusiv The Fried Egg Chair, se vând și azi pe ebay, în magazinele de antichități, ori prin case mari de licitație. De exemplu, două Bikini Chair identice s-au cumpărat pe Christie’s cu peste 6.000 de dolari. Modelul The Fried Egg Chair a fost refabricat, recent, de cei de la Warm Nordic și urmează să fie pus în vânzare cu aproape 3.000 euro bucata.


Un Fried Egg, proaspăt lansat de Warm Nordic

Închei vânătoarea de egg chairs cu gândul la mini-vacanța de Paști și exemplarul aniversar Arne Jacobsen. Ar fi numai bun să-l “ciocnesc”, în living, de canapea și, apoi, să-mi trag sufletul în ambele!

Articol de Oana Țepeș-Greuruș. Oana scrie vești – povești – firești și pe goinfashion.ro.

Fotografii: Fritz Hansen, Pinterest (Decoraid.com), Designextent.com, Warm Nordic, Chairblog.eu

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed