Vara asta, fructele de pădure dau GEM și lumină

Cum ar fi să treci pe lângă o lampă aprinsă și să simți miros proaspăt de zmeură? Întrebarea vine de la arhitecta Maria Sgîrcea și designerul Alexandra Spiridon, alchimistele din spatele proiectului timișorean Lână & Beton și autoarele corpurilor de iluminat fructate și parfumate GEM. Înainte să răspunzi, îți dăm mai jos toate detaliile 🥙.

GEM-uri la Romanian Design Week 2019 (foto stânga). În același an, au participat și la Cluj Design Days (foto dreapta). 

Chiar dacă nu le-ai simțit aroma la momentul respectiv, probabil îți amintești de pendantele GEM de la Romanian Design Week 2019, când ne așteptau suspendate la înălțime în cadrul expoziției centrale din Clădirea BCR. Îți povesteam atunci că arată grozav de apetisant și amuzant și că ne sugerează un joc al percepțiilor. Maria și Alexandra ne-au explicat acum mai multe:

„Lână & Beton își propune ca, prin intermediul obiectului cotidian, să testeze expresivitatea diferitelor materiale și să exploreze teme ce țin de atmosferă, percepție, spațiu și iluminat. În cazul colecției GEM, o trăsătură importantă cu care am experimentat – mirosul – vine din faptul că procesul de formare implică apă caldă și săpun, lucru care ne-a făcut să ne întrebăm – cum ar fi să simți mirosul săpunului și în produsul final, nu numai în timpul procesului, într-o zi oarecare, când treci pe lângă lampa aprinsă”?

Răspunsul a venit firesc și rapid, iar abajururile au fost ușor parfumate în timpul procesului de modelare cu o esență organică specifică fiecărui fruct pe care îl reproduc.

Citește și: Paharele de vin imposibile, numai bune pentru vremuri tulburi

La început au fost experimentele și expresivitatea crudă a materialelor. Ele au dus la culori intense, care au sugerat arome și apoi au lipit stimuli care se abat de la tiparele clasice. Abajururile GEM sunt, de fapt, niște receptacule de intensități care intrigă: așa cum ne-au explicat autoarele lor, fructele de pădure stilizate care le dau forma au o culoare intensă, pătează și au o saturație impresionantă de pigment. La fel ca toate culorile intense pe care le preia și le menține lâna împâslită, materialul din care sunt create GEM-urile: ce alăturare improbabilă!

Citește și: Povestea împâslirii și a covorului fermecat

Pe noi, mai mult chiar decât culorile de la care nu-ți poți muta privirea, ne-au intrigat formele și texturile GEM-urilor: pălăriile și proiectarea parametrică stau în spatele efectului.

„Am combinat tehnica tradițională de formare a pălăriilor clasice pe un calapod de o anumită formă și dimensiune, cu proiectarea parametrică, pentru a obține un abajur opac, de o culoare intensă, moale și cu o textură vibrantă, care dă o lumină orientată, intensă. Toate cele patru forme ale abajururilor din GEM au ieșit din aceeași definiție parametrică, sunt oarecum o familie de forme, la fel ca și speciile de fructe de pădure, doar că fiecare a primit alți parametri. Dacă te uiți cu atenție la modele, se poate vedea variația de parametri – curba de rotație, dimensiunea texturii. Am imprimat 3D cele patru forme și le folosim de atunci, pentru formarea abajururilor”.

Procesul de producție este în egală măsură sensibil și senzorial, intim legat de cerințele pe care le impune lâna. Predăm ștafeta poveștii înapoi Mariei și Alexandrei:

„Chiar dacă fetrul (pâsla din lână) pare a fi un material uniform și omogen, odată ce îl prelucrezi cu apă, aburi și săpun, prinde viață și voință proprie. Fiind un proces manual, trebuie sa cunoști și să simți foarte bine materialul în mâini, să înțelegi cum se strâng fibrele și când îl poți forțezi în formă. Nu poate fi grăbit, se usucă la temperatura camerei și devine (surprinzător de) stabil abia după revenirea la umiditatea camerei. Ca proces și timp, este exact cum te-ai aștepta de la combinația între o tehnică tradițională de formare a fetrului și tehnici moderne de proiectare și prototipare: prototiparea produselor a durat puțin, poate câteva săptămâni, însă tot ce ține de formarea abajururilor din lână s-a putut testa doar în timpul pe care îl cere lâna și procesele ei naturale de împâslire și uscare, procese pe care nu le poți grăbi și care sunt fascinant de urmărit”.

GEM-urile și surorile lor din lână împâslită manual sunt disponibile pentru vânzare – este suficient să le scrii Mariei și Alexandrei un mesaj pe mail, pe Facebook sau Instagram. Un shop online este în plan pentru această perioadă, însă până când va fi totul gata, îți mai spunem că cele două Lână & Beton sunt și co-fondatoare ale echipei de arhitecți F O R, cei care au co-fondat și reabilitat hubul creativ FABER din Timișoara și acum lucrează intens în makerspace-ul F O R ca să creeze produse pentru spații de lucru și spații de trăit frumos. Noi ni i-am trecut deja pe lista de destinații pentru un city break de vara asta 😉.

Fațada FABER – foto credits FABER

Fotografii: prin Lână & Beton

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed