Cum arată prima casă printată 3D și locuită

Dacă te-ai amuzat vreodată în copilărie imaginându-ți cum vor arăta casele viitorului, construcții complicate, cu siluete fluide, eventual plutind la înălțime, s-ar putea ca imaginea de mai jos să te dezamăgească un pic:

prima casă complet printată 3D și locuită se află într-o suburbie a orașului olandez Eindhoven și este un monolit traversat de striații, asemănător cu un buncăr cool, parțial vitrat. Metoda prin care a fost creată, însă, depășește orice așteptări și este în egală măsură provocatoare și inspirațională, cu un design futurist și foarte stabil. De altfel, siguranța a fost una dintre prioritățile proiectului.

Casa este prima dintre cele 5 construcții închiriabile ale unui ansamblu rezidențial, iar zidurile ei de susținere au fost create cu ajutorul unei imprimante 3D supradimensionate. Cuplul care a închiriat-o a primit deja cheia (digitală – o aplicație care le permite să descuie ușa casei) la sfârșitul lunii aprilie și s-a mutat imediat după aceea.

Citește și: Ai visat vreodată să locuiești într-o peșteră?

O clarificare necesară: în ultimii doi ani, proprietăți parțial construite prin printarea 3D au fost ridicate în Franța și Statele Unite, însă aceasta este prima casă certificată legal ca perfect sigură pentru locuire.

Proiectul este semnat de arhitecții olandezi Houben & Van Mierlo. 

Unui ochi neavizat, dar ingenios, printarea 3D a unei construcții îi poate părea asemănătoare cu o creație gastronomică: un braț robotic uriaș toarnă lent un tip de ciment cu o rețetă adaptată, despre care chiar și specialiștii spun că are textura smântânei proaspete. Cimentul este printat după designul stabilit de arhitecți, strat peste strat, așa încât să capete suficientă rezistență. În cazul acestei case, cele 24 de componente individuale au fost printate într-un atelier specializat aflat în apropiere de Eindhoven, apoi au fost transportate și asamblate direct pe fundația existentă. Zidurile exterioare ușor înclinate au primit vitraje, o ușă și finisaje adaptate.

Casa are o suprafață utilă de 94 mp, împărțiți între un living cu dining și bucătărie, două dormitoare și o baie. Arhitecții au păstrat zidurile aparente, ca să accentueze metoda de construcție.

Proiectul își propune să deschidă noi perspective în domeniul construcțiilor, prin economisirea resurselor economice și a timpului: întregul proces de printare a însumat doar 120 de ore și echipa se așteaptă ca ultima construcție din grupul de 5 să poată fi printată chiar la locul fundației, iar noi abia așteptăm să vedem rezultatul 😊.

Fotografii: Bart van Overbeeke și Judith Jockel

One Comment

  1. Claudia

    Nu arata deloc rau!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed