Vienna Design Week văzută prin ochii Danei Boștină și ai lui Vlad Boștină aka Arhidot Design

Viena Design Week designist 02

Nu a trecut mult timp de când Dana și Vlad Boștină s-au întors de la Viena, pe care au vizitat-o în culori de toamnă exact în perioada Vienna Design Week. O călătorie pe care Designist.ro și HoneyWood le-au oferit-o ca premiu celor doi arhitecți de la Arhidot Design / NO TIME, care în mai anul acesta au fost câștigătorii premiului Best Design Made in RO, în cadrul evenimentului Made in RO – Târg de design românesc pe care Designist.ro îl organizează bianual.

Viena Design Week designist 01Prezentarea Buzzispace – mobilier cu proprietăți acustice

O expoziție-main event organizată într-o școală părăsită, situată foarte aproape de Karlsplatz, a reprezentat centrul de greutate al evenimentului, care a cuprins multe alte locații în oraș, precum și conferințe și workshop-uri. Am zâmbit cu subînțeles când am aflat că 25hours Hotel, unde Dana și Vlad au fost cazați, a făcut parte din harta de evenimente a festivalului. Și ar fi fost de neconceput să fie altfel, tocmai pentru că “We are all mad here”, după cum scrie pe fațada principală a hotelului undei cei doi s-au odihnit în timpul sejurului-premiu de design.

Viena Design Week designist 03

Das möbel au pregătit în magazinul lor din Viena, cu ocazia Vienna Design Week, o prezentare a produselor designerilor Marchgut (Marek Gut şi Christoph March), cei care de altfel au amenajat anul acesta și pop-up cafe-ul Das Möbel) și produse de Pühringer.

Viena Design Week designist 04

Ce v-a plăcut cel mai mult în cadrul Vienna Design Week? Ce aţi apucat să vedeţi în timpul relativ scurt petrecut la Viena?

Am făcut un mic tur de forţă, încercând să parcurgem cam tot ceea ce putea fi văzut. Ne-am început periplul cu headquarters-ul festivalului, o expoziție organizată în clădirea unei şcoli părăsite. Sălile de clasă, fostul atelier, chiar şi subsolul clădirii au găzduit fel şi fel de prezentări, expoziţii şi instalaţii.

Ne-au atras prezentarea Buzzispace, un producător belgian de mobilier cu proprietăţi acustice, tapiţate cu materiale reciclate. Apoi camera de hotel pop-up a hotelului Urbanauts – aceştia au transformat o veche sală de clasă într-o reală şi nonconformistă cameră de hotel (chiar te puteai caza acolo!!). La expoziţia ECAL (École cantonale d’art de Lausanne), formată din prototipuri realizate de masteranzi şi absolvenţi, am şi testat cea mai simpatică piesă, un balansoar care tricotează, şi am admirat piesele de sticlă “Hot Tools”, rezultate ale unui workshop ECAL coordonat de designerul Ronan Bouroullec şi sticlarul Matteo Gonet.

Şi nu în ultimul rând, expoziţia “The Evolving Collection”, o superbă colecţie de piese de design contemporan austriac expuse în cadrul Hofmobiliendepot – Imperial Furniture Collection. De altfel, tot muzeul este o delectare. Îl recomandăm cu căldură.

Viena Design Week designist 08Așa arată hotelul 25hours Hotel la demisol.

Care sunt, la cald, impresiile despre 25hours Hotel? V-a depăşit aşteptările? 

Hotelul este o experienţă în sine. O întreagă scenografie este gândită până în cel mai mic detaliu, nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Cred că poţi sta zile întregi în acest loc şi tot vei descoperi ceva care să te surprindă. Amenajarea, impecabil executată, este de fapt o poveste spusă cursiv, cu mult simț al umorului, susţinută de cele mai neaşteptate amănunte (până şi liftul este un fel de cuşcă, ca o menajerie). Și să nu uităm de mesaje, pentru că acest hotel a inventat mijloace indedite de comunicare cu clienţii săi. De la motto-urile brodate pe perne până la cărticica cu mesaje pentru menajeră. Nu exagerăm, aveai o listă întreagă de mesaje pe care le puteai lăsa la uşă, care mai de care mai haioase.

Viena Design Week designist 10

Candid photographs făcute de Dana și Vlad în camera lor de hotel.

Viena Design Week designist 09

Viena Design Week designist 06

Dana Boștină descifrând ghidul Vienna Design Week.

Viena Design Week designist 07

Cum a contribuit acest premiu la lista voastră de idei/inspiraţie pentru viitoarele proiecte?

Câştigarea premiului este pentru noi, în primul rând, o mare încurajare şi vă mulţumim pentru asta. Iar la Viena, am avut parte de o încărcare maximă de energie creativă care, sperăm, se va simţi cât de curând în produsele şi proiectele noastre.

Să vezi pe viu un proiect precum 25hours Hotel te motivează enorm ca designer și arhitect, pentru că este fascinant rezultatul atunci când cele mai năstruşnice idei sunt urmărite până la capăt, cu tenacitate şi talent.

Viena Design Week designist 05Expoziţia ECAL (École cantonale d’art de Lausanne)

Viena Design Week designist 12

Laboratorul –  un spaţiu unde designerii şi publicul au creat, au dialogat şi chiar au schimbat rolurile în toată această perioadă.

Viena Design Week designist 13

MuseumsQuartier Wien. Recunoașteți canapelele din această piață superbă, care sunt colorate diferit în fiecare an? 🙂

Viena Design Week designist 14 Viena Design Week designist 16 Viena Design Week designist 15Prin vitrina Odaada, privind spre scaunul Samurai, designer Alper Gündüz

Foto: Dana și Vlad Boștină
Mai multe informații despre Vienna Design Week 2013 aici.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed