Visăm la o vacanță de iarnă în Austria, într-o cabană minimalistă, cu ferestre panoramice

Și avem de unde să alegem: sursa de inspirație este proiectul Cabinski Montafon, care și-a răspândit cele 10 cabane mici cu vitraje mari într-o poiană de la marginea regiunii austriece Sankt Gallenkirch. Sunt construcții minimaliste și eficiente energetic, din materiale naturale, care se întind pe doar 25 mp fiecare, dar prin ferestrele cărora poți vedea oricând vârfurile munților și brazilor chiar dacă te relaxezi în pat după sesiunea de schi.

Proiectul de arhitectură este semnat de CABIN ONE GmbH.

Apropo, nu am amintit de vitraje și ferestre doar pentru că ne încântă orice priveliște spectaculoasă, ci și pentru că includ multe bonusuri estetice și inteligente: sunt ferestre de mansardă VELUX, deci așteaptă-te la niște tips&tricks tehnice de reținut mai jos. Un nou episod din serialul nostru feat. VELUX începe chiar acum! 😎

Cabinski Montafon și spațiile mici, dar istețe

Înainte de Cabinski, în vara lui 2017, au fost 2.500 mp de poiană gata să fie dată în leasing pentru 25 de ani. „Cât de greu ar fi să profităm de ocazie și să creăm aici un paradis turistic sustenabil?”, a fost gândul celor doi proprietari 😊. Nu știm exact care a fost răspunsul, dar ce știm cu siguranță este că proprietarii și-au dat seama că niște construcții foarte spațioase ar crește dificultatea proiectului, așa că și-au calibrat viziunea în cabane compacte, care au cerut mai puține resurse pentru a fi ridicate și utilate: de exemplu, au o structură de lemn ce provine tot din regiunea Sankt Gallenkirch, iar fiecare perete despărțitor este umplut cu deșeuri de hârtie, pentru o mai bună izolație.

La interior, designul este curat și preponderent funcțional: ca să nu ratezi nicio secundă de admirat peisajul, în fața vitrajelor te așteaptă banchete-colțuri de lectură, iar bucătăria complet utilată profită de orice suprafață ca să inventeze noi spații de depozitare.

Fiecare cabană cuprinde câte patru zone de dormit care funcționează ca un double decker, așa cum spun autorii proiectului: dedesubt, un pat supraetajat, înconjurat de vitraje și mult lemn, deasupra, un pat de tip loft, cu vedere spre cerul înstelat. E clar că a venit momentul să-ți povestim mai multe despre ferestrele de mansardă VELUX GGL cu operare de sus și cadru din lemn îmbrăcat în poliuretan, nu? 🌞

Deschide fereastra către flexibilitate

Cabanele din Montafon nu au doar o suprafață redusă, ci și o înălțime asemenea, așa că ferestrele VELUX GGL au fost o soluție inspirată: sunt create astfel încât să fie montate la un nivel mai coborât decât variantele cu operare de jos, dar oferă mai multă flexibilitate și o priveliște mai bună asupra vecinătăților.

Ca să deschizi o fereastră cu operare de sus VELUX este suficient să tragi de mânerul amplasat pe bara superioară, iar fereastra se va deschide înspre interior – așa cum vezi în imaginea de mai sus. Ca urmare, accesul luminii naturale în interior este liber, iar ferestrele pot fi deschise cu ușurință, chiar dacă există piese de mobilier sub ele.

Sigur că Austria nu este cea mai prietenoasă țară din punct de vedere climatic, dar nici ferestrele VELUX nu se feresc de temperaturi joase. Este meritul materialelor cu performanțe crescute din construcția ferestrei, care asigură eficiență energetică prin tehnologia de termoizolare VELUX ThermoTechnology™. O altă felie a sustenabilității proiectului, de altfel. 

Știi foarte bine că suntem mari fani ai luminii naturale, însă recunoaștem chiar și noi că nu stă doar în puterea ei să creeze un spațiu confortabil. Așa că, la capitolul tips & tricks de reținut, trebuie să-ți povestim și despre clapeta de ventilare a ferestrelor VELUX GGL – trebuie doar să acționezi o dată bara de operare superioară ca să o pui în funcțiune și să ai parte de aer curat păstrând căldura din interior – nici nu este nevoie să deschizi fereastra! Filtrul de aer încorporat nu lasă praful și insectele să intre în casă și se poate da jos și curăța sau aspira cu ușurință.

Dacă ai nevoie de ajutor sau de mai multe detalii, profesioniștii VELUX îți stau la dispoziție – trebuie doar să-i contactezi.

Ne încheiem vizita virtuală în cabanele austriece cu gândul că, după ce vom putea călători fără griji, ne vom rezerva aici o vacanță. Până atunci, articolul nostru este un îndemn la visare, binevenit oricând și mai ales acum 😊.

Fotografii: via Cabinski Montafon & Velux

One Comment

  1. Ionut Popa

    Imi plac la nebunie genul asta de case/cabane scandinave. Eu mi-as face propria casa in stilul asta.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed