Visăm să ne ascultăm playlistul la Căștile din lemn semnate Prototip Studio

Nu suntem genul care umblă tot timpul cu căștile pe urechi, însă avem suficiente amintiri cu căști folosite îndelung la birou care nu ne plăceau: ba că erau prea mari, ba prea plasticoase, asta până să ajungem la finețuri de sunet etc.

Căștile din lemn, semnate Ioana Ciurea și Bogdan Goția – aka Prototip Studio, arată extrem de bine, le-am purta aproape doar ca accesoriu de cap 🙂 Am stat de vorbă cu Ioana și Bogdan pentru a afla cât mai multe despre căștile lor urbane și cool, realizate din esențe de lemn diferite ca să arate cât mai designish, dar și pentru o acustică fină.

Castile din lemn - Designist (9)

Cine sunteți voi, Prototip Studio? Și ce faceți atunci când nu faceți căști din lemn? 🙂

Prototip Studio este un proiect inițiat de noi – Ioana Ciurea si Bogdan Goția, în ideea de a avea o platformă care să înglobeze toate pasiunile noastre comune din domenii precum arhitectura, designul, muzica, new media. Suntem arhitecți proaspăt eliberați de pe băncile  universităților din București și Cluj, și nu de mult ne-am contopit ideile sub umbrela Prototip Studio, înființându-ne un  atelier unde munca “virtuală” se contopește cu materiale concrete.

Atelierul nostru este un mediu unde ne place să experimentăm relația între gândirea ideală pe care ne-am cultivat-o în facultate și lumea materiei în care ne desfășurăm activitatea. Lucrăm împreună, de la proiecte de arhitectură, la design de mobilier și până la design de obiect – Căștile din lemn fiind și proiectul pe care ne-am concentrat cel mai mult în ultimul timp.

noiIoana Ciurea și Bogdan Goția – Prototip Studio

Cum ați luat hotărârea să creați și produceți în România căști din lemn, când ați început?

Ideea o aveam de mai mult timp, mai ales că acum un an scosesem primul prototip de căști din lemn care au fost purtate de noi încontinu. În aprilie a sosit momentul oportun în care ne-am închis în atelier pentru o săptămână, având prin caiete și foldere o multitudine de schițe care începeau să ne contureze ideea.

Partea interesantă a fost că am realizat singuri primele modele și în felul acesta nu am avut prea multe limitări, decât cele impuse de materiale și procesul de producție. Bogdan cu ale lui cunostințe de a manipula un CNC, eu cu modelarea și studiul asupra formei. Pe parcurs lucrurile s-au contopit astfel încât munca în echipă ne-a făcut să învățăm unul de la celălalt.

Am experimentat, am jonglat cu forme și texturi, am făcut teste asupra materialelor, teste audio și am învățat multe legate de cum se comportă diferitele esențe de lemn, despre acustică, despre geometrii optime pentru o pereche de căști.

Castile din lemn - Designist (2)

Ce aduc nou modelele voastre de căști față de alte modele produse de designeri/companii internaționale? Care e atu-ul lor?

Ni s-a părut de la început interesantă ideea de a crea căști audio din lemn, în primul rând pentru că lemnul este recunoscut ca un material cu o acustică foarte  bună. Ăsta ar fi un atu. Primul model, creat pentru Ipod are un avantaj legat de mobilitatea pe care ți-o oferă o pereche de căști fără fir, cu playerul poziționat pe cască. Următoarele modele, cu fir, sunt create pentru cei care deja dețin playere cu display.

În plus ar fi imaginea dată de asocierea de materiale: diferite esențe de lemn, un material atât de simplu în contrast cu tehnologia pe care o îmbracă. Poezia pe care  o spune colecția Căștilor din lemn are trimiteri la apropierea pe care o creează muzica între om și natură. Și de asemenea la vehiculata temă a ecologiei și a întoarcerii la materialele naturale.

Castile din lemn - Designist (12)Primul model de căști, din lemn de brad, creat pentru Ipod, cu playerul poziționat pe cască. Nu are fir, prin urmare mobilitatea ascultătorului e totală.

Ce esențe de lemn folosiți? Nu e mai dificil de lucrat lemnul, în sensul că structura trebuie să fie și flexibilă, și foarte rezistentă? 

Lemnul se poapte prelucra în multe feluri. Pentru ce ne-am dorit noi să obținem, lemnul s-a adaptat perfect, am folosit esențe și dimensiuni diverse pentru a construi geometriile proiectate. După mai multe încercări și teste am reușit să obținem rezistența și flexibilitatea optimă. Folosim bambus masiv și furniruri de diferite grosimi din fag, nuc satinat și rădăcini de stejar și nuc.

 Castile din lemn - Designist (14)Schema esențelor de lemn folosite 

Care au fost obstacolele pe partea de producție, ce partener ați găsit?

În afară de furnizorul de materiale care ne-a informat în legătură cu esențele de lemn și testele de sunet făcute cu persoane pricepute, pe partea de producție  am ales să lucrăm singuri. Proiectare, testare și realizare au fost făcute de noi, astfel am putut controla și obține forma și calitatea dorite, mai ales că totul s-a desfășurat într-un continu proces de experimentare, în care am învățat multe și pe parcurs. Am plecat la drum cu ceea ce cunoșteam în materie de proiectare și simulare 3d și manipularea unui CNC.

Castile din lemn - Designist (1)

Cele 4 modele de căști diferă și prin esențele de lemn folosite la realizarea lor – esențe folosite în proporții și combinații diferite? Sau doar prin felul în care sunt “tăiate” căștile?

Materialele utilizate și modul cum  am modificat designul la fiecare model diferă datorită imaginii pe care am vrut să o obținem și a proprietăților diverselor esențe de lemn folosite. Pe parcusul  procesului de producție am învățat cum se comportă lemnul, atât la curbare, cât și la tăiere, astfel am păstrat sau am jonglat cu esențe precum stejarul cu noduri sau nucul satinat pentru a obține nuanțe diferite cu fiecare model, însă, spre exemplu, bambusul masiv a rămas  favorit pentru crearea cutiilor de rezonanță.

Primul model, cel custom pentru Ipod, este din lemn masiv de brad , însă pentru următoarele modele am optat pentru bambus pentru că are o consistență mai dură și are un desen special al fibrei în secțiune. Am căutat cu fiecare model să aducem ceva nou, să creăm diferite jocuri de nuanțe și  texturi și să îmbunătățim desingul. 

Castile din lemn - Designist (3)

pdf prezentare

Care e prețul de start pentru o pereche de Căști din lemn?

Prețurile variază în funcție de model. Am dat startul cu primele modele la prețul de 250 Ron. Ultimul model, creat pentru ROD, disponibil la Cărturesti se gasește la prețul de 390 Ron.

Cum le-ați recomanda voi unui nedespărțit de căști, care încă nu v-a încercat modelele?

Au o acustica bună, cutie de rezonanță din lemn care participă la calitatea sunetului și sunt comode.

Castile din lemn - Designist (4)

Ce feedback ați primit?

Ne-am bucurat să descoperim reacții pozitive. Chiar la Autor, unde le-am expus prima dată, lumea venea, le privea și nu le venea să creadă că funcționeză. Am avut un feedback bun, însă în același timp am încercat să includem diferitele sugestii ale clienților în update-ul următorului model. Credem că procesul de creație bazat pe feedback este foarte important, mai ales în cazul unui produs des utilizat precum o pereche de căști.

pdf prezentare

Câte modele de căști din lemn ați creat până acum? 

Fiind un proiect care evoluează rapid, în sensul că ne vin mereu idei de a îmbunătăți designul, am convenit să ne numerotăm ideile, pornind de la 0.1- perechea de căști creată în primăvara anului trecut special pentru un Ipod și ajungând în prezent la 0.4, ultimul model, creat pentru ROD. Oricum, ideile de a îmbunătăți mereu designul, mai ales că este vorba de un produs care înglobează tehnologie, vor apărea necontenit, de aceea ne-am dorit să ne dăm libertatea de a prelungi acest lanț de modele, până când vom simți că nu vom avea nimic de adăugat.

Castile din lemn - Designist (10)Modelul creat special pentru ROD, 0.4, costă 390 lei. Restul modelelor de căști costă 250 lei.

Castile din lemn - Designist (11)

Pregătiți noutăți pentru la toamnă?

Legat de proiectul Căștile din lemn avem deja în lucru noi propuneri pentru următorul model, care să  mai completeze cu un număr colecția. Pe de altă parte planurile noastre creative se concentrează în principal pe puntea pe care dorim să o creăm între design, natură și spațiu înconjurător, participând la evoluția aspectelor de ordin estetic, calitativ și care țin de inovație în contextul actual.

pdf prezentare

Fotografii: Prototip Studio

2 Comments

  1. […] povesteam săptămâna trecută despre Căștile din lemn, create de Prototip Studio, la care noi chiar visăm să ne ascultăm playlistul preferat. Și […]

  2. […] Klara Veer, Lidia Puică, Mădălina Teler, Mihai Stamati, Monotremu, Oana Coarfă – Cabinet, Prototip, Ruxandra Sacalis, Valentina Vidrașcu, Vlad Nancă, The Awesome […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed