Conceptele de baie câştigătoare, propuse de arhitecţii români în cadrul concursului Delta Design

În aprilie, Delta Design lansa un concurs şi un club de networking şi susţinere a creativităţii pentru arhitecţi şi designeri. O primă provocarea a Clubului Delta Design a fost concursul Cântând sub duş… sau în cadă, tema fiind propunerea unui concept de amenajare inovator pentru un spaţiu de 10 mp. Cei trei finalişti au fost deja aleşi, iar conceptele lor urmează să intre în producţie şi să fie expuse la sfârşitul anului în showroom-ul Delta Design. Ne-au plăcut toate trei, plus propunerea care a obţinut premiul special (semnată AA Studio). Înainte de prezentarea celor 3 amenajări, să cunoaştem şi juriul: arh. Crina Popescu, arh. Cosmina Goagea, arh. Attila Kim, arh. Marius Marcu şi arh. Robert Marin.

Conceptul de baie insular, semnat de arh. Alexandra Georgia Zamfirescu, este unul dintre cele 3 proiecte care se vor concretiza în prototipuri în showroom-ul Delta Design. Este inspirat de bucătăriile insulare, care merg pe încorporarea tuturor utilităţilor într-un element central şi separarea zonelor de activitate. Astfel, Alexandra a dezvoltat pe verticală un suport metalic care să susţină de pe o parte vasul de toaletă, pe de altă parte chiuveta, montate suspendat. Suportul este închis într-o nişă prin dublă placare cu gips-carton, care ascunde şi  instalaţiile sanitare, rezervorul încastrat şi sistemul de scurgere al duşului.

Acest element central separă zonele de activitate, iar chiuveta astfel suspendată, în centrul nişei din lemn cu uşă din oglindă, propune un joc în 2 (se poate folosi stând de-o parte şi de alta a ei). Ne-au mai plăcut sugestia plantelor pentru spaţii umede care îşi pot găsi loc lângă fereastră, tapetul cu păpădie, elementele din lemn în completarea gresiei şi faianţei cu aspect de piatră şi lămpile fulg de nea care comunică cu tapetul/sticker-ul diafan. Mai multe informaţii despre dimensiuni, sisteme şi materiale folosite în conturarea amenajării aici.

Conceptul de amenajare Hex ne propune descoperirea spaţiului printr-un simbol geometric atât de prezent în natură: hexagonul sau motivul fagurelui. Propunerea este semnată de arh. Oana Coarfă (Republic of Architects), iar amenajarea va fi conturată din corian decupat în hexagon în zonele esenţiale (blatul chiuvetei, de sub robinet; zona duşului; oglinda), pentru a lăsa apa să curgă şi lumina să treacă. O suprafaţă albă, neîntreruptă de corian, doar cu decuaje hexagon prin care se scurge apa şi vine lumina din spatele oglinzii chiar este un scenariu super original. Abia aşteptăm să-l vedem în toată splendoarea corianului în showroom!

Vezi mai multe despre proiect aici.

Conceptul Alternative este însă preferatul nostru! Arată atât de românesc contemporan: ne bucurăm să vedem copaia rustică pe post de chiuvetă, cu suport specific, şi oglinda cu dulăpior sculptat cu motive tradiţionale. Nu ştim care va fi preţul unui astfel de decor pentru o baie de dimensiuni medii, însă îl punem clar pe listă. Alternative este semnat de arh. Bogdan Brandiburg şi arh. Olivia Zahalca.

Proiectul lor este “un apel la frumoasele forme autentic româneşti” şi vrea să imprime camerei de baie o atmosferă caldă “asemănătoare unei duminici la ţară”. Mai mult, pe lângă  integrarea acestor elemente tradiţionale, este un concept uşor de realizat, fără costuri foarte mari, care presupune ca materiale  mult lemn (deci natural) şi metal (suportul chiuvetei-copaie poate fi realizat şi din ţeavă, iar copaia lavoar este mai simplu de creat industrial decât o piesă de ceramică, explică arhitecţii). Zona intimă, separată printr-un perete, va fi conturată cu placări ceramice, sticlă, vopsele acrilice.

Duşumeaua din lemn, care se continuă cu grătar din lemn pentru duş, demarcaţia din lemn de la nivelul tavanului şi sticla personalizată cu motive tradiţionale chiar te transportă în lumina şi calmul unei duminici la ţară. Chiuveta-copaie şi dulăpiorul dau o notă fermecătoare şi autentic umană prin micile imperfecţiuni.

Premiul special Geberit le-a revenit arhitecţilor de la AA Studio (despre ale căror proiecte v-am povestit aici şi aici) pentru Conceptul Fracture: mobilier alb, fracturat dar unitar şi benzi de culoare, sub forma luminilor RGB, care dinamizează decorul. Proiectul a fost gândit circular, perimetral faţă de zona de intrare în baie.

Ne-a plăcut iniţiativa Delta Design şi aşteptăm şi alte provocări pentru designul şi arhitectura din România. Vă ţinem la curent cu data de la care cele trei proiecte finaliste vor putea fi văzute gata realizate în showroom.

Fotografii prin Delta Design

5 Comments

  1. Din partea mea numai bine cu foarte bine pot sa scriu, bineinteles ce are legatura cu aecst caz. Bravo.

  2. Nici nu stiu care proiect imi place mai mult ! Oscilez intre cel rustic al Oliviei si Bogdan si Fagurele Oanei Coarfa. Desigur daca ar trebui sa aleg o varianta pentru reamenajarea baii de acasa.
    Varianta rustica as alege-o cu siguranta pentru casa de vacanta pe malul lacului.
    Daca as avea un boutique hotel si atunci mi-ar fi greu sa aleg intre varianta AA si cea a Alexandrei. Daca as avea o restrictie de buget probabil ca as alege varianta ”Insula”, imi pare mai usor de integrat intr-un buget mediu. Exista informatii despre buget in acest concurs ?

  3. Diana, din păcate nu avem informații despre bugetele, măcar estimative, alocate băilor.

  4. Dar pentru primele 3 concepte urmeaza sa le aflam din momentul in care vor fi prezente spre vanzare in showroom-ul Delta Design. Si noi suntem curiosi 🙂

  5. Toate cele trei concepte sunt inedite, insa parerea mea este ca Alternative este cel mai reusit. Pare ca emana o atmosfera mai primitoare si calduroasa, in plus, respecta stilul nostru traditional. Copaia-lavoar este piesa de rezistenta care intregeste atmosfera rustica.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed