Contopire între vechi și nou: o casă din 1960 adoptă un design minimalist, chiar în centrul Bucureștiului

La început de 2016 observăm un nou trend în arhitectura românească: case vechi, refăcute și înglobate în structuri noi industrial-minimaliste, precum extensia origami din Otopeni, despre care v-am povestit de curând.

Pornind de la același concept a apărut un proiect marca Beros Abdul, biroul de arhitectură și design urban internațional, înființat în București din 2014. În loc să demoleze și să ridice de la zero o structură nouă, Christian Beros, Esenghiul Abdul și echipa lor de arhitecți au gândit fundația și parterul casei, deja existente din 1960, ca punct de plecare pentru un design minimalist la exterior, și o amenjare contemporană la interior. Curios de rezultatul final? Și noi. 🙂

J-House_Beros-Abdul_exterior_Designist2

Before

J-House_Beros-Abdul_before_DesignistO simplă casă întunecată din anii ’60, aflată în centrul capitalei, a devenit ulterior…

AfterJ-House_Beros-Abdul_exterior_Designist… o bijuterie minimalistă, proiectată ecologic și economic.
J-House_Beros-Abdul_exterior_Designist4

 Un pas înapoi și observi rapid o contopire a contrariilor: vechi-nou, alb-cenușiu, ușor-greu.

Casa aparține unei familii pasionate de natură și biciclit, așadar proprietarii și-au dorit un spațiu cald, luminos, realizat după considerente eco și prin reintegrarea finisajelor din casa veche. Zis și făcut!

Astfel, pe vechea fundație solidă s-a înălțat un poliedru din metal ușor și plăci din fibrociment care, pe acoperiș, se pliază și se deschid în două luminatoare. Acestea au fost gândite cu dublu rol, atât pentru a spori lumina naturală într-un spațiu inițial întunecos, cât și pentru a fluidiza circulația aerului. Ne-am entuziasmat sincer la ideea eliminării aparatului de aer condiționat din rutina unei zile toride de vară! 🙂

J-House_Beros-Abdul_interior_Designist14

Fiind o casă eco, cei 40 de metri pătrați de panouri solare și izolațiile plăcilor din fibrociment, care acoperă structura de metal de care aminteam mai devreme, generează, împreună, suficientă energie pentru întreaga casă. Excesul de energie este trimis către rețeaua locală, colectori solari termici atașaţi sistemului de încălzire și rezervoare ce colectează apa de ploaie pentru irigarea grădinii. În zilele însorite casa este aproape auto suficientă. 🙂

J-House_Beros-Abdul_interior_Designist10Un minunat gol de lumină poziționat deasupra livingului, ce încălzește întreaga casă.J-House_Beros-Abdul_interior_Designist12

În amenajarea interioară echipa Beros Abdul a creat un mix&match de elemente noi, tipice stilului nordic contemporan, bazat pe căldura lemnului, multă lumină și piese cu personalitate, găsite la designeri locali, români sau turci, cu finisaje și mobilier păstrate din vechea casă. S-a creat astfel o conexiune între istoria parterului deja existent și ineditul etajului nou creat – o juxtapunere fresh, cu subtilități grafice.

J-House_Beros-Abdul_interior_Designist

Încurajăm toți bicicliștii pasionați să se mândrească în văzul lumii. 🙂J-House_Beros-Abdul_interior_Designist13

Mesele, sertarele, dulapurile și băncile au fost realizate din fragmente de tec și stejar găsite în România și Turcia.J-House_Beros-Abdul_interior_Designist4

Vechea bucătărie a fost upgradată integrând fostele uși. Ne-a atras atenția îmbinarea în L a plăcilor ceramice cu model 3D, în pardoseala de stejar, o soluție foarte decorativă, de efect.

J-House_Beros-Abdul_interior_Designist7Dacă ai o ușă veche, frumoasă, acest sistem e ideal pentru “reciclarea” ei în noul decor.

J-House_Beros-Abdul_interior_Designist18

Camera media, finisată cu o parte din parchetul original recondiționat și vechea ușă din lemn masiv.J-House_Beros-Abdul_interior_Designist6

Metro tiles albe, plăcile ceramice art-deco și mobilierul de lemn însuflețesc baia mică de la parter.J-House_Beros-Abdul_interior_Designist11

Scara este locul unde noul comunică designish cu vechiul. Făcută din lemn și metal subțire alb este poziționată sub cel de-al doilea luminator, făcând fiecare treaptă către etaj să pară un pas mai aproape de cer. 🙂J-House_Beros-Abdul_interior_Designist2

De cum urci la etaj, te întâmpină lampadarul Ubikubi, semnat 201 Design, și-ți propune să te așezi comod la birou.J-House_Beros-Abdul_interior_Designist8

J-House_Beros-Abdul_interior_Designist5

În capătul scării ți se deschid numeroase perspective: te poți așeza la birou, poți ieși pe terasă pentru a privi grădina exterioară sau te poți îndrepta către cele două dormitoare. J-House_Beros-Abdul_interior_Designist15

Linii simple, mult lemn, combinații de alb cu nuanțe marine, un colț minunat întru-totul nordic. J-House_Beros-Abdul_interior_Designist16

Trei ipostaze ale ferestrelor glisante ce dau către dormitorul matrimonial.
J-House_Beros-Abdul_interior_Designist3

J-House_Beros-Abdul_interior_Designist1Un dulap demn de arhitectura casei!
J-House_Beros-Abdul_interior_Designist9

O baie minimalistă pentru un dormitor pe măsură. Aceleași tonuri alb-gri și finisaje din lemn curg în ambele încăperi.J-House_Beros-Abdul_interior_Designist17

J-House_Beros-Abdul_diagrama_Designist

Eco all the way!

Și cum dintotdeauna ne-au atras mixurile dintre vechi și nou, ne-am gândit să te lăsăm să aprofundezi subiectul cu o poveste britanică, în care protagonista este o casă victoriană extinsă cu o construcție modernă din oțel și sticlă. Enjoy! 😉

Detalii ale construcției:
Architecți: Beros & Abdul Architects
Suprafață construiță: 200 de metri pătrați
Echipa de proiect: Esenghiul Abdul, Christian Beros, Claudia Trufas, Roxana Dumitriu, Iulian Bindar.
Colaboratori: Matei Bacanu, Nicolae Petrencu
Constructor: Medcons SRL
Ingineri: Estacons SRL (structură), Mavca Stuff (electricitate, căldură, canalizare)

Fotografii: prin Christian Beros și Esenghiul Abdul

10 Comments

  1. Ale

    super like!
    am si eu o usa veche, frumoasa , care mi-o doresc montata asemanator cu cele existente in casa… pe sistem culisant industrial. de unde pot achizitiona/ cine mi-o poate realiza & monta? multumesc si inca o data felicitari echipei si proprietarilor

    • Designist

      Ne bucuram ca iti pace! Te sfatuim sa contactezi biroul de arhitectura Beros Abdul, care s-a ocupat de toate aceste detalii ale amenajarii. Cu siguranta, ei te pot ajuta.

  2. Otilia

    Senzational arata! M-ar interesa, macar orientativ, costurile refacerii casei, fara partea de mobilat si utilat. Multumesc

  3. Ana

    Incredibil proiect in mijlocul Bucurestiului!
    Si totusi cred ca este incorect spus ca vechea bucatarie a fost “upgradata” atunci cand de fapt totul este nou si realizat de la 0 si alegi sa folosesti un element din bucataria veche 🙂 nu credeti? Mai degraba usile vechi au fost integrate intr-o bucatarie nou-nouta.

  4. Daniel

    Care a fost bugetul total al investitiei? Ca sa ne facem o idee despre accesibilitatea unei astfel de case.

    • Designist

      Nu cunoastem aceste costuri, insa este vorba de un buget consistent. Lucrurile si executia de calitate nu costa putin. De obicei, interlocutorii nostri (arhitecti, designeri), atunci and ne documentam pentru aceste articole, prefera sa pastreze confidentialitatea in ceea ce priveste bugetele clientilor lor, ceea este de inteles.

  5. Andreea

    Unde au fost realizate.masa si scaunele din dining? Si care a fost costul lor? Multumesc

    • Designist

      Te sfatuim sa contactezi biroul de arhitectura Beros Abdul, care s-a ocupat de toate aceste detalii ale amenajarii. Cu siguranta, ei te pot ajuta.

  6. Otilia

    Am si eu o intrebare: pe acest blog raspunde cineva la intrebari, vreodata?
    Sau doar se posteaza articole?
    Intrebarea nu este ironica, dar as vrea sa stiu daca imi mai pierd timpul punand intrebari pe viitor sau doar citesc.

    • Designist

      Otilia, te ascultam si, in masura in care cunoastem raspunsul la intrebarea ta si te putem ajuta, o vom face cu placere. Daca esti aceeasi Otilia care a pus intrebarea de mai sus (desi adresele de mail introduse nu coincid), cu parere de rau, raspunsul este ca nu cunoastem aceste costuri. De obicei, interlocutorii nostri (arhitecti, designeri), atunci and ne documentam pentru aceste articole, prefera sa pastreze confidentialitatea in ceea ce priveste bugetele clientilor lor, ceea este de inteles. Cu siguranta, este vorba de un buget consistent. Lucrurile si executia de calitate nu costa putin.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our BlogVisit Our BlogVisit Our Blog