Proiecte handmade din România care promit (episodul I)

Nu e un top și nicidecum o listă completă. Este episodul pilot al serialului Handmade in Ro. Un grupaj al celor mai frumoase creații handmade deco din România, căutate de noi sau pur și simplu apărute în drumurile noastre prin oraș sau pe internet. Au ajuns pe shortlist pentru că urmează un concept, sunt mai închegate decât altele, fac parte dintr-o colecție sau reprezintă un început promițător. Le-am ales pe acestea pentru că merită cunoscute, ne plac nouă și credem că mulți dintre voi veți rezona cu ele. Doar se caută un cadou de Dragobete, apoi de mărțisor, nu?

1. Karakiri – caracatița iubitoare

Karakiri este deja faimoasă pentru unii. O știm de mulți ani, de pe la târgurile handmade, chiar o vânăm (deși nu ne place sportul ăsta), pentru că cine nu ar vrea să doarmă îmbrățișat de tentaculele unui prieten afectuos? Creația designerului Oana Felipov poate fi comandată online în ce nuanță dorești.

2. Decochic – pisici și Facebook

Pernuțele se pisicesc și adorm cochete, 40 lei fiecare.

Nu știm cum se înțeleg pisicile cu social media, dar Decochic, din comunitatea handmade breslo.ro, jonglează cu amândouă. Ți-am mai prezentat câteva creații ale ei într-o listă de cadouri iubărețe, pentru Valentine’s Day.

Pernuță cu aplicații, 35 x 35 cm, preț 40 lei

Gata, inevitabilul s-a produs: atât mailul, cât și facebook-ul au pătrus și în viața noastră de pe canapea. 🙂 Apropo, tu câte mailuri necitite ai în inbox? Perne Facebook și Inbox, cu aplicații, 35 x 35 cm, 40 lei fiecare.

3. Folklorelove – motive tradiționale românești

Față de pernă, țesută manual, 16 x 16 cm, 54 USD.

Nu știm cine le creează și în ce oraș, dar știm că sunt făcute în România. Le-am descoperit ieri pe etsy.com și ne-am îndrăgostit iremediabil de ele. Urmează o investigație detectivistă pentru a afla cine stă în spatele acestui minunat proiect. Vei citi povestea în curând, pe Designist.

Față de pernă cu motive tradiționale din zona Lăpuș. 12x 16 cm, 49 USD.

Traversă vintage, țesută manual, cu motive geometrice, 31 x 100 cm. 113, 60 USD.

Fețe de pernă, croite din kilimuri vechi, cu motive geometrice oltenești. 12 x 12 cm,
49 USD fiecare.

4. Bohemian Flow – porțelan pictat manual și boem

De Bohemian Flow, din comunitatea breslo.ro, ai mai auzit pe la noi. Ne plac picturile ei boeme, feminine, și funky, pe seturi delicate de ceai sau cafea. Porțelanurile sunt pictate manual, cu vopsea specială, și arse la cuptor pentru rezistență. (sus) Set de cafea, 4 bucăți, 170 lei: “Funky dinamics to match the moments of this particular coffee break…”.  (jos) Ceainic pictat manual, 80 lei.

5. Handmademylove – ceramică și mobilier reciclat

Handmademylove a închegat o delicioasă colecţie de ceramică, care se asortează unor piese de mobilier fine, delicate şi pastelate. Măsuţa Purple Glass, din lemn reciclat și patinat, costă 500 de lei. Ceainicul Golden Cream costă 120 lei. Violina din lemn face parte dintr-o colecţie de instrumente sculptate și costă 400 lei. Dar despre toate acestea și despre căsuța creatorilor lor poți citi un frumos articol pe larg aici.

6. Atelierul de carte – te învață cum să faci hârtie manuală acasă

Pe lângă cursurile (ținute la MȚR) care te învață cum să reciclezi hârtia și s-o transformi în mărțișoare, plicuri, răvașe, felicitări sau chiar lămpi, Atelierul de carte te invită să descoperi un alt univers în acest oraș aglomerat, o poveste, un magazin cu obiecte muncite artistic, cu mâinile și cu pasiune, din hârtie reciclată.

Abajururi din hârtie reciclată manual, cu inserturi vegetale şi fibre de mătase, pentru crearea unor interesante efecte de contralumină. Preț: 50 lei/buc. 

Nu ne-am putut abține să nu-ți prezentăm și mărțișoarele-răvașe. 1 buc. – 3 lei; 10 buc – 25 lei; 100 buc – 200 lei.

7. Jasmine Blanc

Fructieră din ceramică, cu aur coloidal pe margini, diametru 23 cm, 80 lei.

“Live simply, live beautifully!” este headline-ul magazinului Erikăi Iozsa de pe breslo.ro.  Și privind aceste delicate creații ceramice, din colecția Wish upon a Star, te și imaginezi la un ceai de iasomie, cu o felie de tartă cu mere, proaspăt scoasă din cuptor, și o discuție savuroasă cu cea mai bună prietenă.

Vase din ceramică, modelate manual, dantelate în relief, glazurate si decorate cu aur coloidal. 14 x 12 cm și 11,5 x 10 cm, preț: 45 lei.

Suport pentru cană, din ceramică dantelată, glazurată, decorată cu luster auriu și mov. Diametru: 9,5 cm, 18 lei.

8. Harem6

Harem6 este o echipă creativă, localizată în Cluj Napoca,  formată din Ildiko Mureșan și Flavia Marele. Artistele se ocupă cu lucrări media, fotografie, grafică și desen.  În plus, modelează din lut tot felul de mici obiecte artistice decorative. Ce-ați zice de un șoricel care și-a tatuat un lup sau de o pisică îndrăgostită? Ne-a plăcut foarte mult și colecția de Art Dolls.

9. Katafolt

Pătură patchwork, 80 x 110 cm, 135 lei

Cu Katafolt te-ai mai întâlnit pe Designist aici și aici. Are o colecție minunată de pernuțe și pleduri patchwork, matlasate cu vatelină prin cusături libere, cu aplicații adorabile, cum este acest spiriduș adormit în buzunarul inimos.

Pernuțe cu aplicații din in și pernă cu imprimeu floral, 35 x 35 cm, 45 lei fiecare.

10. Raluka – coase povești captivante 

Un tuning de canapea pentru studioul trupei Toulouse Lautrec.

Am lăsat la finalul acestui prim episod Handmade in RO una dintre cele mai frumoase descoperiri din ultima vreme. Ne-am dezlipit tare greu de blogul Ralukăi, ne-am hotărât cu greu cu ce creații să exemplificăm (atât de prolifikă este Raluka), dar sigur vom reveni cu un inteviu și o poveste pe larg a lumilor ei cu oițe verzi, pisici curioase și fluturi călători.

Cearșaf de pat patchwork pentru camera copilului. 

Little houses – panou pentru depozitare. Or fi casele astea mici, dar fațadele lor sunt buzunare. 🙂

Pisica pătrată și creponată abia așteaptă s-o iei acasă. Se întreabă însă dacă va merge la pachet cu un alt personaj din lumea cusută a Ralukăi. Nu de alta, dar să nu se simtă singură…  

Lista rămâne, firește, deschisă. Lasă-ne un comentariu la acest post dacă cunoști vreun artizan handmade care creează obiecte ce merită date mai departe… 🙂

2 Comments

  1. Serban

    va propun si eu ceva fain: http://atelier44.carbonmade.com
    sunt si pe breslo: http://atelier44.breslo.ro
    ce ziceti? merita de dat mai departe?

  2. […] perete ne-au zâmbit pernele ei visătoare, personaje care îţi vorbesc. La scurt timp puneam pe lista proiectelor handmade din România pe care trebuie să le ştii creaţiile […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed