Terraria: slow plants care-ți aduc bucurie dintr-un borcan, o scoică sau o scoarță de copac!

Când vine vorba de flori acasă, cred că sunteți de acord cu noi că fie ne luăm și ceva extra timp odată cu buchetul sau ghiveciul, fie le lăsăm pentru alții. Și totuși, nimic nu egalează senzația de sâmbăta dimineața, când odată cu depozitarea prospăturilor de la piață, în vază aterizează și câteva flori de sezon… Care, spre sfârșitul săptămânii ce vine, ajung la gunoi. 🙁 Vă spunem sincer că am început să privim cu ochi mult mai raționali cadourile florale. Oricât de frumos ar fi buchetul, nu va rezista. Și atunci de ce să nu ne reorientăm spre compoziții cu plante ce rezistă, fără prea multe îngrijiri? Au și marele atu că sunt accesorii decorative în sine.

4Terraria - DesignistPata de verde viu este recomandată atât de designerii de interior, cât și de specialiștii în wellbeing. Cu mențiunea că trebuie să fie mereu proaspătă, vie. Chiar am citit de curând cum plantele moarte, neîngrijite din spațiul în care trăim sau lucrăm nu ne inspiră deloc valori prea pozitive – asta apropo de wellbeing-ul general.

În ce ne privește, am ales deja. Și la birou, și acasă avem câteva plăntuțe suculente și câteva ce nu au nevoie să-și fixeze rădăcinile în sol, pe care le stropim o dată pe săptămână – chiar o dată la două săptămâni. Au suporturi super decorative și completează grafic minimalist decorul nostru aerisit!

2Terraria - Designist

Am descoperit de curând compozițiile Terraria, microuniversuri decorative, vii create de Carmen Răican, plant artist. Vin în rame unicat, borcane cool, scoici de copac, rădăcini și scoarțe sculpturale. Și îți provoacă și percepția, și prejudecata apropo de ornamentele florale de dat în dar, adus acasă sau la birou. Dar, cel mai important, sunt creații decorative în sine, ce rămân fresh și vii fără prea multe îngrijiri din partea ta. O spunem pentru că am rămas la rândul nostru uimiți de cât de bine rezistă și cât de frumos se dezvoltă plantele suculente.

Terraria pentru Designist (10)Carmen însă a ajuns la combinații mai complexe de soiuri, despre care am provocat-o să ne povestească în cele ce urmează… ca pentru profani. 🙂 Căci nu e vorba doar de plante suculente aici, ci de soiuri felurite, mușchi, suporturi, condiții speciale etc.

Înainte de a-i da cuvântul, vă mai atragem atenția asupra unui aspect rațional al acestor compoziții fanteziste, creative, ce rezistă – prețul lor accesibil. Cred că ne înțelegeți acum de ce ne-am reorientat când vine vorba de cadouri florale.

Screen Shot 2016-04-15 at 15.48.04Noua colecție, Nature Dreams

Cum a luat naştere Terraria?

Iubesc plantele şi florile de când mă ştiu. În urmă cu câţiva ani, în timpul unei perioade de restrişte, la o răscruce fiind, soţul meu m-a încurajat să urmez un curs de aranjamente florale, pentru destindere. Au urmat apoi din ce în ce mai multe cursuri şi ateliere de floristică, aranjamente florale, chiar şi cursuri de ikebana, cu maestra Sanda Lazur.

Mă neliniştea însă ideea că florile pe care le folosesc mor la scurt timp după ce formează aranjamentul, astfel că am început să explorez alte modalităţi de exprimare cu ajutorul plantelor. În paralel, prindea rădăcini pasiunea pentru terarii: la început le admiram, apoi m-am hotărât să încerc să le fac şi, când nu mai aveam unde să le pun prin casă, am început să le dau cadou, apoi să le fac pentru prieteni şi, uite aşa, pas cu pas, mi-am dat seama că de fapt găsisem ceea ce-mi doream – aranjamente artistice cu plante şi flori care să dureze şi să necesite întreţinere minimă. Astfel, am pus bazele Terraria undeva la finalul anului 2015, iar de atunci ne bucurăm de răspunsuri pozitive din partea clienţilor noştri.

Terraria pentru Designist (11)

Ce plante foloseşti cel mai des în compoziţiile tale şi terarii? Şi cât ţi-a luat să le cunoşti toate secretele pentru a crea aceste mixuri decorative?

Folosesc plante care se pot adapta condiţiilor speciale din aranjamentele pe care le creez şi caut neîncetat metode şi mijloace neobişnuite de prezentare.

Cum le cunosc “secretele” şi le aleg? Învăţ zilnic – citesc, caut pe internet, caut în biblioteci, vorbesc cu cei care ştiu mai multe decât mine. Şi în acelaşi timp experimentez şi observ reacţiile plantelor şi interacţiunea lor cu noul mediu. Din acest motiv, păstrăm aranjamentele câteva săptămâni (uneori chiar luni, în cazul anumitor terarii închise) înainte de vânzare – să ne asigurăm că plantele s-au acomodat şi sunt confortabile în noul lor micro-univers. Astfel, creşte posibilitatea ca ele să reziste, să se dezvolte armonios şi să bucure privirile celor care le aleg să le intre în viaţă.

Terraria pentru Designist (5)

Ce trebuie să ştim sau să facem că să le menţinem proaspete? Vin ele şi cu mici sfaturi de întreţinere?

Desigur! Surprinzător, în general nu necesită îngrijiri intensive, dar oferim sfaturi specifice de îngrijire, pe care le livrăm alături de fiecare aranjament. Avem terarii închise care pot funcţiona autonom luni de zile. Dezvoltăm şi o gamă de piese cu muşchi, ce nu trebuie deloc îngrijite, ci doar admirate. În orice caz, după livrare, rămânem aproape de cei care le-au ales şi îi ajutăm cu sfaturi sau recomandări de fiecare dată când simt că au nevoie.

Terraria pentru Designist (6)

Care sunt preţurile terariilor şi aranjamentelor? Cum pot fi ele comandate?

Investiţia în acest tip de aranjamente variază în principal în funcţie de tipul de plante folosite, mărime, complexitate. Preţul variază şi el, începând de undeva de la sub 100 de lei şi putând ajunge până la 400 de lei.

În prezent ele pot fi comandate prin intermediul paginii de Facebook şi telefonic. O selecţie din creaţiile noastre pot fi vizionate şi achiziţionate la magazinul Combic, din Bucureşti. Lucrăm ca în viitorul apropiat să deschidem şi shop-ul online.

Terraria pentru Designist (2)În cazul terariilor şi aranjamentelor ce vin cu brief-ul clientului, cât de vaste sunt opţiunile?

Opţiunile depind în cea mai mare măsură de client. Unii clienţi se simt confortabil cu un brief foarte exact, specificând o serie de plante dorite sau îndrăgite şi genul de aranjament pe care-l preferă. Alţii ne dau detalii despre locul în care urmează să fie expusă compoziția, destinaţia spaţiului, condiţiile de mediu şi resursele de îngrijire disponibile sau preferinţele şi personalitatea persoanei căreia îi este destinată, lăsând alegerile și creația în seama noastră. În oricare dintre situaţii, pe baza acestor detalii, creăm câteva aranjamente dedicate pe care i le prezentăm clientului pentru a alege şi chiar adapta.

Terraria pentru Designist (7)Există compoziţii şi aranjamente create în funcţie de sezon? Ce noutăţi ne aşteaptă primăvara asta?

Am avut o serie limitată de aranjamente dedicate sărbătorilor de iarnă şi apoi zilelor speciale din primăvară. Pentru că la ieşirea din iarnă ne dorim flori, am dezvoltat o colecţie cu orhidee, care să-şi păstreze frumusețea şi după pierderea florilor şi, în general, pentru fiecare ocazie specială ne gândim la ceva nou. Recent am dezvoltat o nouă linie, se numeşte Nature Dreams, un concept special: rame de diverse dimensiuni, din lemn de brad, care găzduiesc aranjamente din muşchi în diferite culori, ce arată senzaţional.

1Terraria - DesignistCâte ore de muncă presupune un aranjament floral sau un terariu?

În această eră a vitezei, Terraria dezvoltă conceptul de slow-plants. La fel ca în arta culinară, cultivăm unicitatea, atenţia la detaliu, lucrul făcut pe îndelete, cu dragoste şi respect pentru materialele implicate.

Astfel, aproape fiecare aranjament se naşte după ore de documentare şi inspiraţie. Apoi urmează etapa de “bucătărie”, adică activităţile de curăţare şi sterilizare (când este posibil) a instrumentelor, recipientelor şi materialelor. Apoi aranjarea armonioasă a plantelor, iar, la final, zilele şi săptămânile de îngrijire, observaţie, chiar înlocuire dacă este cazul.

 

1Terraria - plante ce rezista - DesignistSe apropie Paștele, te gândești și la mici cadouri, și la masa de acasă. În locul unei decorațiuni “tematice”, pe care o vei mai scoate… pe masă fix la Paștele următor, alege un terariu ce va da viață decorului în fiecare zi. Mai ales că, și realizat după preferințele tale, prețul lui va fi între sub 100 și 400 de lei.

Vezi mai multe creații Terraria, semnate Carmen Răican, aici. Și descoperă-le introduse în decor pe Instagram.

2Terraria - plante ce rezista - Designist

Fotografia: prin Terraria

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed