Design românesc de obiect la Romanian Design Week – Inspired by Peroni

Expoziţia de design de obiect de la Palatul Ştribei (Calea Victoriei nr. 107-109) era una dintre cele mai aşteptate expoziţii de către noi ale Romanian Design Week. Pentru că îi cunoaştem pe cei mai mulţi dintre designerii de obiect care expun şi pentru că prezenţa lor în cadrul primului festival de design din România, Inspired by Peroni, este o sărbătoare şi pentru noi.

_DSC5433_DxO

Aşa cum spunea şi curatorul acestei expoziţii, Mihai Gurei (owner & creative director Intro), există mult potenţial în contextul unei industrii deficitare şi al unui interes al publicului care acum se încheagă vizavi de piesele de design Made in RO.

RDW (34)

Ne-a plăcut că încă de la intrarea în Palatul Ştirbei te întâmpină masa Melted Snow, semnată AA Studio. Masa era luminată de Beacon, un proiect minimalist, semnat de Bogdan Moga, care a primit de curând Silver Award la A’ Design Awards în Italia. O coincidenţă frumoasă, având în vedere că acest obiect selectat în cadrul Romanian Design Week – Inspired by Peroni e în acelaşi timp recomandat de un premiu în Italia, ţara Peroni şi a designului contemporan rafinat, eclectic.

AA-Studio-Melted-3Despre masa Melted Snow, care a participat în septembrie 2012 la Maison et Objet Paris, ţi-am povestit pe larg aici.

Beacon_03Beacon este primul proiect de iluminat al lui Bogdan Moga, inspirat din imaginile SF ale navelor spațiale și antenelor lor. Lampa e realizată din tuburi de cupru şi proiectează lumina pe suprafața în fața căreia este așezată. Vă vom povesti mai multe despre Beacon în curând pe Designist.

Rolul nostru de designated blogger din partea Peroni ne-a purtat prin toate ungherele palatului în căutare de obiecte noi. La secţiunea design de obiect expun: 201 Design Studio, AA Studio, Agnes Lukacs, Alexe Popescu, Anca Fetcu, ania on martina, Atelier A4, CareCutare, Ciprian Manda- Silva Artis, Dragoş Motica, Nuca Studio, Project Zulu, Ruxandra Sacaliş, Simplexio şi The Awesome Project.

_DSC5391_DxO

Expoziţia de design de obiect de la Palatul Ştirbei, curator Mihai Gurei. În prim-plan taburetul-elefant semnat de arh. Robert Marin (Nuca Studio), iar pe fundal Masa şi bancheta Geometric Love (brand Pradă Uşoară), by Agnes Lukacs.

_DSC5393_DxO DSC_0019

Ne-am bucurat să-i regăsim în expoziţie pe mulţi dintre designerii români cu care ţi-am făcut deja cunoştinţă pe Designist.ro:

_DSC5383_DxO _DSC5384_DxOTaburet al sculptorului Virgil Scripcariu, care a participat şi la expoziţia Common Roots. Design Map of Central Europe, la Holon Design Museum.

_DSC5388_DxOLampă din hârtie reciclată, by Atelier A4.

_DSC5389_DxOColecţia “Întinde-te, masă” semnată The Awesome Project (Mădălina Andronic şi Claudiu Ştefan). Weekend-ul acesta, 25-26 mai, o vei vedea pe toată şi o poţi lua acasă de la Made in RO, târg de design românesc, la Galeria Alchemia – Calea Moşilor (Vechi) nr. 95 – zona Biserica Armenească.

Alte surprize frumoase au fost doi designeri despre care ne-ar plăcea să se vorbească mai mult. E vorba despre Ruxandra Sacaliş, cu taburetul .tri.foi., şi de ania on martina, un studio de design jumătate românesc, jumătate german.

DSC_0020Lămpi din carton, semnate ania on martina. V-am povestit în premieră despre piesele lor aici.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAScaunul .tri.foi. creat de Ruxandra Sacaliş. În cadrul expoziţiei este plasat în spatele raftului central, cu lămpi şi piese decorative – stă la masa semnată Alexe Popescu.

Cuceriţi de electismul pieselor alese – de la taburet cu blană la veioza din plexiglas semnată Anca Fetcu, de la vase din porţelan cu motive tradiţionale la lămpi fine, din carton, şi pernuţe care?Cutare – ne-am îndreptat spre expoziţia de Arhitectură, despre care v-am vorbit ieri.

DSC_0018Masa şi taburetele semnate 201 Design Studio (Mira Ene şi Codrin Stănciulescu) făceau trecerea spre expoziţiile de Arhitectură şi Design interior.

Urma însă să vedem cum piesele semnate de designeri români au fost distribuite şi în alte expoziţii din Palatul Ştirbei. La secţiunea de fotografie, în centru stă un design semnat Silva Artis, iar la secţiunea Design graphic vei găsi mesele Marco create de Dragoş Motică şi o măsuţă Simplexio.

RDW (12)Cabinetul Silva Artis în centrul expoziţiei de fotografie

Nu rataţi etajul, unde veţi descoperi piese create de studenţii de la Design din ţară: cel mai mult ne-a plăcut un scaun din lemn, al cărui şezut şi spătar era creat de o reţea de fire rezistente, roşii. Până la sfârşitul săptămânii (mai exact până duminică, 26 mai, la ora 22:00) vă aşteaptă la Palatul Ştirbei (Calea Victoriei 107-109)!

DSC_0069

Pe lângă instalaţia din canotci suspendate, în curtea Palatului Ştirbei a apărut o bibliotecă creată special de biroul de arhitectură Republic of Architects: face parte din proiectul Plai (liber în gradină). Ne-a plăcut ideea ei, am aduce-o şi în casă!

DSC_0073

Au mai rămas câteva zile până la finalul acestei săptămâni pline de design românesc, Inspired by Peroni – mai multe despre implicarea Peroni în susţinerea evenimentelor de design şi a Romanian Design Week v-am povestit aici. Nu rataţi evenimentele recomandate şi interviurile cu designeri/arhitecţi/creativi pe peronidiario.ro.

Iar în weekend vă aşteptăm la Made in RO, târg de design românesc, la Galeria Alchemia Calea Moşilor (Vechi) nr. 95 – zona Biserica Armenească, să descoperiţi în premieră colecţiile designerilor români de produs pe tema Motive tradiţionale în designul contemporan.

Vizual Made in RO Targ de design romanesc 25-26 mai

Fotografii: Alex Boghian, Elis Popescu, Adi Bulboacă

2 Comments

  1. […] admirat live pe Beacon cu ocazia Romanian Design Week, ne-a plăcut acest obiect care scapă de toate accesoriile inutile, este pur și simplu […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed